Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tijd voor open dialoog

Verlenen van patent op software blijft discussiepunt

Het verlenen van patent op software is op Europees niveau bijna geslecht. De meningen daarover blijven echter verdeeld. Peter Ambagtsheer vond het interview met Arnoud Engelfriet van Philips ('Software alleen wordt niet patenteerbaar', Computable van 15 april 2005, pagina 9) een goede zet. Volgens Peter Ambagtsheer is het tijd voor een open-dialoog.

Ik ben dankbaar voor het interview van Gijs Hillenius met Arnoud Engelfriet. Het was de hoogste tijd dat er ruimte voor discussie over de inhoud van de patenten komt. Tot dusver trok vooral het "wetgevings"-proces de aandacht. Engelfriet geeft helder en duidelijk in zijn standpunt aan, welke de vóór argumenten zijn voor evenwichtige octrooien. Over hoe fijn het zou zijn als de octrooien correct worden toegekend en bewaakt, is volgens mij iedereen het wel eens.
Toch blijft bij mij de indruk van een 'tenniswedstrijd' hangen. De een zegt dit, de ander dat, maar ze praten niet met elkaar. De bezwaren van de Open Source gemeenschap liggen niet in de voordelen van correct toepassen van octrooien, maar in het risico van misbruik ervan. Helaas gaat Engelfriet daar in het artikel weinig op in; het zou goed zijn als hij dat alsnog wil doen, bijvoorbeeld door uit te leggen hoe volgens hem gegarandeerd kan worden, dat misbruik is uitgesloten.
Ik heb goede hoop dat in een open dialoog tussen voor- en tegenstanders, obstakels zoals definities van 'techniek' binnen het kader van (softwaregebonden) octrooien of zelfs de titel van het voorstel, sluitend kunnen worden opgelost.
Ook op een ander bezwaar gaat Engelfriet naar mijn gevoel nog onvoldoende in, namelijk de wijze waarop de besluiten over de octrooien tot stand komen en de houding van het ministerie van Economische zaken daaromtrent. Doordat bij dit proces de inbreng van tegenstanders stelselmatig is genegeerd en gepasseerd, is de gewenste open dialoog niet op gang gekomen met alle gevolgen van dien. Ik zou Gijs Hillenius dan ook zeer erkentelijk zijn, als hij zijn inspanningen om uitleg te geven over gewenste octrooien voortzet. Engelfriet kan nog meer kunnen betekenen als hij zijn creativiteit ook richt op het voorkómen van misbruik van de wetgeving. Mensen zoals hij kunnen door de dialoog publiekelijk aan te gaan, meehelpen te herstellen wat de politiek inmiddels aan vertrouwen heeft beschadigd.
Ik ben tevens benieuwd naar zijn reactie op het laatste nieuws, over de slechte documentatie en informatisering van octrooien (bron: BNR nieuwsradio, 15 april 2005; één derde van de bestaande octrooien zou onvindbaar zijn of zelfs al verloren zijn gegaan) - en zijn voorstellen om dit op te lossen.

 
Peter Ambagtsheer, Mentaspex, Apeldoorn

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-29T00:00:00.000Z Peter Ambagtsheer