Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Fouten in 'foutvrij'

Voor Maas-Maarten Zeeman bevatte het artikel Foutvrij programmeren' van Martijn Linsen een aantal onduidelijkheden. Volgens hem maakt de auteur zelfs enkele fouten.

In het artikel staat dat de programmeertaal C de eerste taal was met referenties. Dat is niet waar. C is inderdaad een taal waarin veel met referenties gewerkt wordt, maar om nu te zeggen dat C referenties geïntroduceerd heeft gaat mij te ver. Al C's voorgangers, B, Bpcl, Algol hebben referenties. Ook Lisp had in 1958 al referenties, 10 jaar voordat C het licht zag.
Daarnaast lijkt de omzetting van het programma in figuur 1, naar dat in figuur 2 fout (IF E NOT = G, zal IF NOT E = G moeten zijn, of IF E != G). Ik snap de methode, die door vakkundige programmeurs, normaal wordt toegepast.
Ook heb ik nog een opmerking over de toepassing van de DO .. WHILE constructie om met break eruit te springen. Is de onderstaande omzetting niet veel duidelijker?
 
IF A AND B AND C
 
THEN DO D
 
E = CALL F
 
IF E = G
THEN DO H
END-IF
 
END-IF
 
Geen DO ... WHILE FALSE hack nodig, en BREAKS nodig, en positief gestelde IF statements lezen beter. Misschien was een ander voorbeeld duidelijker geweest.
Tot slot is het mij nog steeds onduidelijk wat ACP en Siblr nu is. Is het een nieuwe programmeermethode? Of een nieuw paradigma? Ik vind de verdere beschrijving van ACP nogal vaag, en onprecies. Het wordt nergens echt duidelijk wat het nu is. De beschrijving lijkt erg op hoe in bijvoorbeeld python, of java, exceptions en tracebacks verzorgd worden. Andere genoemde zaken (alles geeft een waarde terug) zijn gemeengoed in functionele programmeertalen zoals bijvoorbeeld Haskell. Functionele programmeertalen hebben overigens nog andere unieke en waardevolle kwaliteiten als het om foutloos programmeren gaat. Maar die kunnen eigenlijk alleen doorgrond worden met specialistische kennis.
Jammer dat het allemaal zo onduidelijk blijft, want het onderwerp op zich interesseert mij in hoge mate. Zijn er misschien ergens voorbeelden, en meer artikelen te vinden? Voor Google zijn ACP en Siblr namelijk onbekend. Ik zou er graag wat meer van willen weten. < BR>
 
Maas-Maarten Zeeman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-02T00:00:00.000Z Maas-Maarten Zeeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.