Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Healey 'slecht ingelicht'

Oracle's applicatieserver, inmiddels iAS (internet Application Server) genoemd, is het niveau van 'database-uitbreiding' al geruime tijd ontstegen, aldus Jan Vissers in reactie op een column van Martin Healey.

Over het algemeen vind ik de columns van Healey leuk om te lezen. Ondanks het feit dat ze (meestal) niet echt veel nuttige praktijkinformatie bevatten, prikkelen ze de geest en geven ze toch vaak stof tot (academisch) nadenken. Ook heb ik er niet zo'n probleem mee dat Healey met een niet aflatende dadendrang als een Don Quichote vecht tegen de windmolen die Microsoft heet. Het probleem komt voor mij pas als hij een onderwerp aansnijdt, waarvoor hij niet zo goed zijn huiswerk heeft gedaan. Ik doel hierbij op de column 'De plaats van Java' (21 december 2001).
Ik realiseer me dat ik niet helemaal objectief ben in mijn reactie, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Healey aan het classificeren en oordelen slaat over producten waar ik dagelijks met over het algemeen groot plezier mee mag werken.
Ik wil me beperken tot twee onjuistheden in het artikel. Allereerst de hersenspinsels die ik voor het gemak maar even 'de classificatie van Healey' noem. Hierbij wordt gesproken over drie basisklassen applicatieservers, te weten: database-uitbreidingen, asp, en EJB. Volgens mij loopt hier een aantal dingen door elkaar, maar dat kan ik natuurlijk verkeerd zien. Wel kan ik melden, en dat zal voor Healey wellicht als een donderslag bij heldere hemel komen, dat Oracle's applicatieserver, inmiddels trouwens iAS (internet Application Server) genoemd, het niveau van 'database-uitbreiding' al geruime tijd ontstegen is. Wellicht verwart Healey de eenvoud waarmee Oracle's applicatieserver de database ontsluit, met het alleen maar gericht zijn op de database.
Verderop in het artikel staat een zin waar ik helemaal niets van snap; "Oracle-gebruikers zijn gebonden aan Oracle, wat EJB-ondersteuning inhoudt" (?). Maar was hij dan niet op de hoogte van het feit dat Oracle sinds kort Oracle Containers for Java (OC4J) heeft? Deze J2EE Applicatie Server (op basis van Orion-technologie) vormt een uitbreiding op de al bestaande iAS stack, en biedt naast ondersteuning voor de laatste J2EE-standaarden en specificaties een schaalbaarheids- en prestatieniveau dat vergelijkbaar, zo niet beter is dan de door hem genoemde 'toonaangevende' applicatieservers.
Mag ik Healey vragen om vooral grappige stukjes te blijven schrijven, maar voortaan wel een beetje op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, ook als is het geen c/s-architectuur.
 

Jan Vissers Lezer

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-01T00:00:00.000Z Jan Vissers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.