Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open source je loopbaan

Hoe is het met je carrière? Vaak doen cv's van ict'ers me denken aan die UWV-bon voor een gratis sollicitatiebrief. Ze zijn meestal geschreven door de huidige werkgever, vol met nietszeggende projecten en kwalificaties. Maar wie heb ik voor me? Een hulpeloze SAP-knoppendraaier of een brilliante geest? Wat heeft deze persoon echt gepresteerd in het verleden?

Het is schrikbarend dat programmeurs zich in de afgelopen decennia zo in de hoek hebben laten drukken, alsof het stratenmakers zijn. Hoe kan het dat deze slimme mensen zichzelf zo slecht kunnen verkopen? Mijn stelling is dat dit deels komt door de opkomst van closed source-software: de code is niet meer van programmeurs, maar van de marketingafdeling.

Het aardige is dat er dankzij de opkomst van open source nu een enorme kans is om je te onderscheiden. Open source is de ultieme meritocratie, je maakt carrière door je kwaliteiten. Je code gaat niet verloren in een middelmatig closed source-product waardoor niemand kan zien dat al die bugs en security flaws van je incompetente collega waren. Je hoeft in je project niet om een dichtgetimmerd product heen te werken, met alle vertraging en frustratie vandien. In de open source-wereld krijg je zelf op persoonlijke titel de credits voor je werk en kunnen anderen zien waar je echte expertise ligt. De top open source-ontwikkelaars zijn de thought leaders van moderne ict.

Door te participeren in open source-softwareontwikkeling kan je laten zien wat je kan en dat gaat niet alleen om code, maar ook om hoe iemand omgaat met kritiek op een mailinglijst. Hoe behulpzaam is iemand? Je zal zien dat een open source-cv potentiële werk- en opdrachtgevers straks meer zegt dan de verplichte cursusnummertjes van de detacheringsfabriek waar je nu zit.

Jeroen Verberg
CEO
Hippo

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De top open source-ontwikkelaars zijn de thought leaders van moderne ict." Quatsch. Tenzij je hier bedoelt dat deze ontwikkelaars niet alleen de (foutloze) code schrijven maar ook het voorafgaande TO, het FO en de requirements hebben verzorgd op basis van een door henzelf uitgewerkt concept naar aanleiding van een al dan niet briljant idee dat ze kregen toen ze de exacte behoefte peilden van de gebruikers waarvoor ze het eindproduct hebben gebouwd. Geloof je dat zelf?

Wat een leuk stukje, ja, kan me er wel wat bij voorstellen.

Eens. Volgens mij biedt alleen open source een werknemer de mogelijkheid om aan de wereld te tonen hoe goed hij is. De code wordt vrijgegeven op persoonlijke titel & toevallig werk je bij bedrijf X.
Ik denk dus ook dat het een groep trekt die wil uitblinken en elkaar hierin stimuleren ipv het werken in een gesloten gemeenschap (waarbij alleen je baas je + puntjes kan geven).

Als er iets is, waar ik me aan erger - zijn het artikelen, waarin links en rechts met beweringen wordt gestrooid, waarvoor geen enkele motivering wordt gegeven. Ook demagogie wordt niet geschuwd.

De top open source-ontwikkelaars zijn de thought leaders van moderne ict. En closed source producten zijn middelmatig en worden door incompetente medewerkers gebouwd. Zou het echt?

Welterusten.....


Een idealistisch en nastrevenswaardig vergezicht zoals Stahlman die voor ogen had. Alleen blijkt de werkelijkheid wat weerbarstiger. Zed Shaw die belangrijk werk heeft verricht voor Python, ondervindt dat meritocratie helaas niet in de aard ligt van de mens in het algemeen die er voor moet zorgen dat het begrip geen holle frase wordt.
Ik kan zijn schotschrift hieromtrent van harte aanbevelen, zie: http://zedshaw.com/blog/2009-07-13.html. Iets op waarde schatten begint in eerste instantie bij onszelf.

@Kasper: Over middelmatige closed source producten: waarom zijn er dan anders zoveel virussen voor?

@ Mario, Ik denk dat je hier de plank helemaal mis slaat, er zijn veel virussen voor closed source producten, omdat die door 90% van de gebruikers worden gebuikt, daar zit wel een verschil, verder vindt ik het wel een niet onderbouwd statement en een belediging aan de grote groep closed sourceontwikkelaars die wel wat kunnen

@Ronald: ik neem aan, dat je het niet onderbouwd statement uit het artikel bedoelt? Want ik citeer uit het artikel...

Meewerken aan een open source product zegt idd iets over jezelf, en je kunt jezelf er mee promoten

Maar de stelling "Je code gaat niet verloren in een middelmatig closed source-product" komt me nogal kortzichtig over.

Alsof alle closed source projecten middelmatig zijn.......
Wellicht dat Hippo eens buiten zijn nijlpaardenverblijf moet gaan kijken.

Kijk eens bij bedrijven als Thales, ASML, FEI, Philips healthcare, OC?, DAF, Assembleon, van der Lande, Ericsson..... allemaal bedrijven die closed source hebben, vaak in een real-time embedded omgeving.

Ik heb geen harde getallen, maar mijn onderbuikgevoel zegt dat een MRI scanner of wafer stepper qua code omvang en complexiteit niet onderdoen voor een hippo cms systeem

Een verhaal dat bijna geheel klopt. Jammer dat onnodige negatieve suggesties richting closed source ontwikkelaars de aandacht totaal afleiden. Een CEO moet dat toch veel beter kunnen vertellen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-15T10:10:00.000Z Jeroen Verberg