Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Prestaties verbeteren met deliberate practice

Expert

ir. Henk Jurriens
Software developer, Profict. Expert van voor het topic .

Deliberate practice heeft betrekking op het bewust en blijvend verbeteren van vaardigheden door training. Hierbij gaat het niet zozeer om de duur of intensiteit van de training, als wel om hoe en wat je moet trainen om je  prestaties te verbeteren. De focus ligt hierbij op zaken die een uitdaging vormen en duidelijk nog verbetering behoeven, al dan niet onder begeleiding van een mentor.

Het principe van deliberate practice is in het verleden ook met succes toegepast in de topsport. Binnen het zwemmen heeft dit geleid tot de Mundanity of Excellence , een onderzoek naar hoe topzwemmers zich positief kunnen onderscheiden. De onderzoekers ontdekten dat de zwemmers die de meeste voortgang boeken in hun groep zich onderscheiden doordat zij op een andere, specifieke manier hun trainingen uitvoerden. De conclusie was helder: het gaat om de kwaliteit van de trainingen en niet om de kwantiteit. Zo kwamen de onderzoekers er bijvoorbeeld achter dat zwemmers die hun handbeweging in een zwemslag aanpasten en dit consequent toepasten in de trainingen meer progressie boekten dan collega’s die de trainingsarbeid intensifeerden.

De kernpunten van deliberate practice zijn:

- Bepaal welke vaardigheid of vaardigheden je wilt verbeteren.
-
Bedenk een oefening of leer van een leraar.
-
Verkrijg directe feedback.
-
Richt je om je grenzen steeds te verleggen.
-
Oefen regelmatig en gericht.

Deliberate practice is eveneens een prima methode om je vaardigheden in de ontwikkeling van software te verbeteren. Het is bovendien een methode die al veelvuldig wordt gevolgd en waarschijnlijk zonder dat we ons er bewust van zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan iemand die deelneemt aan een open source-project. De terugkoppeling die zo een iemand krijgt, is direct, constant en gedetailleerd en degene is het geleerde direct en voortdurend aan het toepassen in de praktijk.

Toyota is het bedrijf dat een leidende rol vervult als het aankomt op deliberate practice. Ze hebben dit beschreven i n 'The Toyota Improvement Kata' en 'The Toyota coaching Kata'. Een kata is overigens een begrip uit de karate en staat voor het vele, vele malen herhalen van een oefening, waarbij je elke keer kleine stapjes vooruitgang boekt. De 'improvement kata' is een benadering om de organisatie continu te verbeteren en de 'coaching kata' is een werkwijze om de vaardigheden van de werknemers continu te verbeteren met behulp van een mentor.

Vanuit mijn dagelijkse praktijkervaringen denk ik dat deze twee kata's erg belangrijk zijn voor elke ict-organisatie. Vooral de 'coaching kata' is erg belangrijk omdat mensen toch de meest waardevolle bron zijn voor een ict-organisatie en deze laatste kata zorgt ervoor de mensen voortdurend uitgedaagd worden en dus gemotiveerd blijven!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-04T18:00:00.000Z Henk Jurriens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.