Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open source inpassen in bestaande ICT

Dit artikel delen:

Computable Expert

Luuk Roovers
directeur, senior e-commerce en crm consultant, Vicus eBusiness Solutions bv. Expert van Computable voor de topics CRM, Development en Internet.

De afgelopen vier jaar ontdekten met name grotere organisaties dat de openheid van open source helpt om te integreren met bestaande infrastructuur. Goede integratie van open source in de bestaande ict is de basis van succes.

Al tijdens mijn carrière bij IBM werd ik geconfronteerd met Open Source Linux; maart 2003 vertrok ik bij IBM en startte ik mijn eigen bedrijf. Open source voor zakelijk gebruik leek mij een gat in de markt. Na zeven jaar intensief werken met open source blijkt dat goede integratie in de bestaande ict de basis is van de meest succesvolle implementaties.

In het begin dacht ik nog heel naïef dat elke organisatie onmiddellijk strategisch zou kiezen om volledig over te stappen op open source-software. Een aantal van mijn klanten zijn de afgelopen jaren inderdaad (succesvol) volledig gaan leunen op open source, een stijgend aantal organisaties zelfs vanuit overtuiging of frustratie ten opzicht van de gesloten software. Veel van mijn klanten kozen echter voor open source om specifiek een bedrijfsproces snel, goedkoop en beter in te richten.

Vanwege deze hang naar integratie tussen innovatieve open source-oplossingen en de meer traditioneel ingestelde ict-omgevingen heb ik in de afgelopen zeven jaar een integratieframework ontwikkeld. Dit ondersteunt zowel realtime als batch synchronisatie tussen systemen met zowel moderne (XML, REST, SOAP) als traditionele technieken (EDI, CSV, FTP).

Voorbeelden van deze integraties zijn:

- Open source-webwinkels gekoppeld aan erp-systemen, zoals Microsoft Dynamics Navision, Dynamics Axapta, King en Papyrus gekoppeld aan de open source Zen Cart , osCommerce, Magento.
- Bricks & Clicks (combinatie fysieke winkel met webwinkel) implementaties van een webshop gekoppeld aan winkelautomatisering. Productgegevens, klantgegevens en verkooporders worden daarbij realtime tussen de twee omgevingen gesynchroniseerd.
- Open source crm-systemen (vtiger CRM of SugarCRM) voor de verkoopafdeling gekoppeld aan gesloten of open ledger-omgeving.

In alle gevallen is er een prachtige symbiose ontstaan tussen de gesloten en open wereld.

De consequenties liggen vaak niet zozeer in de techniek, maar meer in de manier van samenwerken. Met name daar waar de afnemer gewend is om 'gesloten' en in 'garanties' te denken, vereist het de nodige communicatie om te leren om  'open' te denken.

Bij gesloten software is men gewend een flinke duit aan licentievergoeding te betalen en jaarlijks 15 tot 20 procent aan onderhoudskosten. Hiervoor krijgt men de nodige 'gratis' service en ondersteuning. Bij Open Source is dat vanuit de licentie anders geregeld; die kost niks. De meeste open source-dienstverleners bieden een SLA voor ondersteuning waarvoor betaald moet worden; meestal een combinatie van een vaste prijs per jaar en uurtarief.

Uiteindelijk blijft bij open source-software met name de 'Free as in Freedom' gedachte doorslaggevend. Je kunt vrijwel alles doen met de software vooral ook laagdrempelig een nieuw bedrijfsproces inrichten in combinatie met bestaande ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En waar kunnen we dit framework downloaden?

Dat integratieframework lijkt een beetje op ETL functionaliteit al dan niet online (vs batch). In hoeverre kun je dat in een framework vatten ?

OpenERP is een goede opensource vervanger van Dynamics Navision en er zijn modules beschikbaar voor Magento, Virtuemart en andere webshops.

Ook bevat OpenERP een financiele module welke Vtiger/SuarCRM ontbeerd

Ik moet @Siem teleurstellen. Het is niet te downloaden. Het zijn gereedschappen die wij gebruken bij implementaties. Klanten krijgen het onder een OSI Reciprocical Public Licence. Als je benieuwd bent kun je er wel meer over lezen op www.vosba.nl.

@asjemenou, ETL / Datamodels is inderdaad een onderdeel van integreren, maar ook brokering, adapters, monitoring en buffering zijn van belang ook voor jou meer op www.vosba.nl

@Mario Ik ken OpenERP. Maar dat paste op dit moment niet in het artikel. Het idee achter dit artikel was juist om helder te maken dat je niet eerst Navision hoeft te verwijderen uit je organisatie en dan pas Open Source (voor bijvoorbeeld een webshop of verkoopsysteem) kunt gebruiken (dat zou voor veel bedrijven immers kapitaalvernietiging zijn).

Overigens vind ik dat je niet in generieke zin kunt stellen dat OpenERP (of een van de andere goede ERP systemen) een goede vervanger is. Dat kan immers per organisatie en situatie verschillen.

Mijn collega Helenus de Rijke is van oorsprong overigens bedreven in traditionele gesloten ERP systemen en toch al jaren gericht op Open Source. Door deze kennis kunnen we voor organisaties vaak wel een gedegen en onderbouwd advies geven op dit vlak.

@Luuk, ERP is en blijft maatwerk en afhankelijk van de organisatie kies je het best passende pakket ervoor.

Een vergelijking tussen OpenERP, Sap en Navision:

http://www.evaluation-matrix.com/comparison?ids=[1,%206,%207]

@Luuk OpenERP is juist door zijn modulariteit uitermate geschikt om Open Source stap voor stap in een bedrijf te introduceren. Je begint bijvoorbeeld met een CRM module en stap voor stap neem je andere modules in gebruik. Zo hebben wij het al eerder voor onze klanten gedaan. Zo gebruik je Open Source als integratie middel vanuit business gezien i.p.v. integratie middel vanuit techniek gezien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-27T17:02:00.000Z Luuk Roovers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.