Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Betalen

SEPA is sluipmoordenaar met mega-impact

09 juli 2012 - 09:393 minuten leestijdOpinieFinanciële dienstverlening
Tom Poortvliet
Tom Poortvliet

Er hangt een donkere wolk boven alle bedrijven in de Euro zone. Op 1 februari 2014 worden alle nationale betalingssystemen in de Eurozone uitgeschakeld en vervangen door één Europees systeem: SEPA (Single Euro Payment Area). De impact van die verandering is vergelijkbaar met die van de millenniumbug.

Opnieuw is er een deadline, die niet te verschuiven valt en opnieuw heeft non-compliance catastrofale gevolgen voor bedrijven. Wie op 1 februari 2014 niet gereed is voor SEPA, kan niet meer betalen en/of incasseren. De Nederlandse Vereniging van Banken en de overheid zijn een bewustwordingscampagne gestart. De boodschap is zo mild dat de gemiddelde cio er niet nerveus van wordt, en dat terwijl daar toch alle reden voor is.

Europees betalingssysteem

Banken werken al een aantal jaren, onder grote druk van de EU, aan de totstandkoming van één Europees betalingssysteem. Op dit moment heeft elk land in de eurozone zijn eigen betalingssysteem. Regelgeving en bestandsformaten verschillen per land. Dat is niet bevorderlijk voor het vrije verkeer van (financiële) diensten in de eurozone. De oplossing: uniformiteit.

SEPA leidt weliswaar tot uniformiteit in regelgeving en bestandsformaten, maar het heeft grote gevolgen voor de digitale interface tussen bedrijf en bank. Er is géén bedrijf in de eurozone dat niet te maken krijgt met die nieuwe interface. Betalingen kunnen niet langer in ClieOp-formaat worden aangeleverd en het digitale afschrift gaat er anders uitzien. Voor de uitwisseling van gegevens, met banken, wordt voortaan gebruik gemaakt van nieuwe XML-formaten. Niets blijft hetzelfde.

Het negencijferig bankrekeningnummer wordt vervangen door een achttiencijferig Europees bankrekeningnummer, de IBAN. Net als voor de millenniumbug moeten opnieuw databasevelden worden opgerekt en moet alle invoer en uitvoer (data, papier, website) worden gecontroleerd. Gelukkig is er een conversie tool beschikbaar. Bedrijven kunnen hun negencijferige bankrekeningnummers insturen en krijgen daarvoor achttiencijferige IBAN's terug.

Op het gebied van betalen verandert nog het minst. Wel wordt er gebruik gemaakt van een nieuw XML-bestandsformaat. Incasseren wordt daarentegen aanzienlijk complexer. Elk bedrijf moet machtigingen van klanten (ook die uit het verleden!) digitaliseren, want de digitale versie van de machtiging moet met elke incasso worden meegestuurd. Dat periodiek zelf versturen van incasso's is ook nieuw. Voorheen was het insturen van een machtiging voldoende. De periodieke incasso's werden dan automatisch uitgevoerd door bank of payment provider.

Bedrijven die gebruik maken van een financieel pakket, hebben betrekkelijk weinig problemen. De softwareleverancier zal de SEPA-wijzigingen waarschijnlijk op tijd beschikbaar hebben. Helemaal zeker is dat echter niet. Heeft een bedrijf maatwerk uit laten voeren op het financiële pakket, dan wordt het een stuk complexer. Er zal een wachtlijst ontstaan bij de softwareleveranciers.

Zelfbouwers en bedrijven met een pakket, zonder ondersteuning, kunnen niet vroeg genoeg beginnen. De SEPA-campagne is zo soft ingezet, dat bedrijven de verandering voor zich uit zullen schuiven. Een aantal maanden, vóór februari 2014, zal er een lange rij ontstaan voor de loketten van banken en software leveranciers. Die kunnen die golf van aanvragen met zekerheid niet aan.

SEPA is goed nieuws voor zzp'ers, die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Bij de totstandkoming van de SEPA-systemen, bij banken, is een handvol SEPA-specialisten betrokken geweest. Voor het grootschalig uitrollen van SEPA naar Corporates is een factor x meer consultancy capaciteit nodig en die is er domweg niet. Grote bedrijven zijn bezig om capaciteit te verzamelen en de tarieven stijgen al.

Conclusie

SEPA is een sluipmoordenaar met mega impact. Niets blijft hetzelfde. Wie te laat begint, komt achter in de rij. Bedrijven die de deadline niet halen komen na 1 februari 2014 in grote problemen.

Tom Poortvliet, business consultant bij SEPA Consulting

 

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Hoe krijgen we weer grip op cloud-kosten?

    De enorme toename van public cloud gebruik binnen organisaties zorgt voor uitdagingen in de relatie tussen IT en Finance. Samen zijn ze de grip op de cloud-kosten kwijtgeraakt.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Noodoplossing is nog enige optie bij SEPA’

    Betalen
    ActueelData & AI

    Ctac maakt SAP SEPA-proof bij ruim 50 klanten

    Betalen
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Europese bedrijfsleven is nog niet klaar voor SEPA

    Kuno Klumpers
    OpinieSoftware & Development

    SEPA is meer dan een software upgrade (3)

    Kuno Klumpers
    OpinieSoftware & Development

    SEPA is meer dan een software upgrade (2)

    Betalen
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Drie op vijf bedrijven is niet voorbereid op SEPA’

    9 reacties op “SEPA is sluipmoordenaar met mega-impact”

    1. Marcel Woutersen schreef:
      13 juli 2012 om 10:27

      Je hebt gelijk, Tom: er is nog veel te weinig bewustzijn over de SEPA-migratie en de gevolgen hiervan. Op de blog van Equens gaan we hier verder op in (verwijzend naar dit artikel): http://blog.equens.com/2012/07/sepa-leeft-wel-in-de-media/

      Login om te reageren
    2. P.J Westerhof schreef:
      13 juli 2012 om 11:09

      @Tom : ik zou niet te vroeg juichen.

      SEPA loopt al sinds 2002 en heeft al die tijd wellicht niet de aandacht gekregen die het verdient. Noch bij overheden, noch bij Finance.
      Maar vanuit mijn hoek van Transitiemanagement, Test&Acceptatie, Governance&Compliance hoor ik nergens alarmberichten.

      De Migratie Fase loopt alweer 4 jaar. Of het gaat allemaal goed, óf het gaat straks heel erg fout. Laten we toch maar hopen op het eerste.

      ‘Sluipmoordenaar’ klopt wel.
      Over 81 weken weten we het zeker.

      Login om te reageren
    3. Marty Hermsen schreef:
      16 juli 2012 om 10:46

      De groei van de SEPA group op LinkedIn is anders verbazingwekkend groot de laatste tijd. Het bewustzijn groeit met de dag. Om nu te zeggen dat SEPA een sluipmoordenaar is slaat kant noch wal…

      Nederland zou een voortrekkersrol kunnen nemen in SEPA, maar ik geloof dat men meer tijd besteed aan crisisbestrijding?

      Login om te reageren
    4. Greetje Gompelman-Kooima schreef:
      16 juli 2012 om 11:07

      Vanuit de banken en de software leveranciers zie je toch in toenemende mate informatie over SEPA. Het enige jammere is dat de media alleen inspringt op de IBAN en niet over alle andere facetten van de overgang naar SEPA. Hierdoor wordt de illusie gewekt dat de impact klein is.
      Je ziet vanuit het NFS (Nationaal Forum Sepa Migratie) dat er een migratieplan gemaakt is om ervoor te zorgen dat bedrijven niet tot het laatste wachten met de overgang.
      Wij, als consultancy bedrijf, zien toch wel dat de meeste bedrijven SEPA op de projecten kaart hebben staan, maar bijna iedereen moet nog beginnen. Hier ligt natuurlijk niet alleen werk voor zzp’ers maar ook voor de consultancy bedrijven. Duidelijk is wel dat iedereen daar nu op het inspringen is.

      Login om te reageren
    5. Reza Sarshar schreef:
      16 juli 2012 om 12:01

      Deze wijziging heeft bepaalde specialisten en kennis nodig. Dit is heel anders dan ZZPers en externe mensen die ingezet waren bij het bestrijden van de Millenniumbug.

      Wie doet wat?
      – Bedrijven: afhankelijk van hun betalingssysteem en processen (nationaal of internationaal) hun betalingssoftware “laten” aanpassen.

      – Consument: niks doen! Alles wordt op de achtergrond aangepast. De pinpasjes zijn inmiddels aangepast en uitgerust met een SEPA aanbieders zoals Maestro, VISA etc. Dit zorgt voor “brug” in de transitiefase tot de systemen helemaal aangepast zijn. Je mag inmiddels op de website van je bank een IBAN aanvragen.

      – Banken moeten hun processen en betalingssystemen, pasjes etc volgens EMV-Standaarden aanpassen. Het betalingsverkeer dient vervolgens aangesloten te worden bij een SEPA aanbieder.

      – Leveranciers van geldautomaten: hun software aanpassen,

      – Winkeliers: de meeste pinautomaten zijn inmiddels vervangen. De winkeliers kunnen zich bij een bank aansluiten waar SEPA keuzes en regels ingevoerd zijn,

      Zo te zien het meeste werk ligt al bij de banken. Dit is een ketenaanpak, banken zijn hier de belangrijkste schakel in. Maar is er genoeg tijd om voldoende mensen hiervoor op te leiden om deze wijziging veilig door te voeren? Gaan banken van SEPA aanbieders gebruik maken om een tijdelijke transitiefase in te richten?
      Dat zullen we zien over 80 weken!

      Login om te reageren
    6. Israel van Bedijk schreef:
      16 juli 2012 om 14:49

      Leuke titel, waar zou die inspiratie vandaan komen?
      http://www.afas.nl/nieuwsbericht/sepa-sluipmoordenaar-voor-het-mkb

      Login om te reageren
    7. William Bouman schreef:
      17 juli 2012 om 08:57

      Helaas bevat dit bericht enkele onjuistheden met betrekking tot de mandaten:

      Voor alle klanten die geïncasseerd worden moet er mandaat data worden opgeslagen en verstuurd met de incasso aanvraag. Het is niet correct dat alle machtigingen uit het verleden gedigitaliseerd moeten worden.

      De prenotificatie mist in dit artikel.

      Meer informatie via: http://www.sepanl.nl

      Login om te reageren
    8. Pascal schreef:
      18 juli 2012 om 20:54

      Ik vind het wel een leuk artikel, Ik weet nog maar nauwelijks wat ClieOp formaat is (niet mijn tak van sport) maar zal ongewtwijfeld wel een keer met SEPA te maken krijgen.
      Wel zo handig dan als er dan al eens wat lieden van gehoord hebben.

      Login om te reageren
    9. Ellen schreef:
      13 februari 2014 om 17:40

      Elk bedrijf dat op tijd is begonnen met de regelingen treffen voor SEPA heeft eigenlijk niets te vrezen gehad. Er is wellicht een oponthoud ontstaan bij de leveranciers door de late bewustwording van bedrijven. Er wordt wellicht wat onderschat hoeveel SEPA nou precies gaat veranderen. Maar u kunt bij uw bank of softwareleverancier terecht voor meer informatie.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs