Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Uw bedrijf klaar voor 5G? Vandaag beter dan morgen

De netwerktechnologie 5G wordt de komende jaren uitgerold in Nederland. Waar je met 4G snelheden van 1,45 Gbps bereikt, maakt 5G uiteindelijk pieksnelheden van 10 Gbps mogelijk. Een fantastisch vooruitzicht voor iedereen die smacht naar (nog) sneller internet. Wat erachter ligt, is nog interessanter.

De voordelen van een supersnelle verbinding reiken verder dan razendsnel internet. Denk aan toepassingen die er nu al zijn, en die met 5G net dat ene zetje krijgen dat ze nodig hebben om het verschil te maken. Drones, zelfrijdende auto’s, kunstmatige intelligentie (ai), edge computing, augmented reality, om er maar een paar te noemen.

We kunnen stellen dat een digitale revolutie op komst is die maatschappelijke en economische innovaties met zich meebrengt.

Met 5G weer de touwtjes in handen

"Landbouw, logistiek, productie en transport zijn sectoren waar 5G disruptieve proporties kan aannemen"

Naast de voordelen die 5G oplevert voor de bedrijfsvoering binnen bepaalde sectoren – landbouw, logistiek, productie en transport zijn sectoren waar 5G disruptieve proporties kan aannemen – is het voor elk bedrijf verstandig na te denken over de mogelijkheden van 5G, met name voor zijn werknemers. Met 5G kunnen bedrijven weer controle krijgen over de werkomgeving van hun medewerkers. Want waar ze er nu maar op moeten vertrouwen dat de thuiswerker zelf voor een stabiele internetverbinding zorgt, kunnen bedrijven straks met 5G een ongekende connectiviteit bieden die de medewerker toegang biedt tot alle noodzakelijke (bedrijfs)data. Het veelgehoorde motto ‘altijd en overal’ krijgt pas dan vleugels. Bovendien zorgt 5G voor minder storingen op de lijn met een opvallend lagere latentie. Die is net zo laag als die van de huidige glasvezelkabels, wat bijzonder is voor een draadloze verbinding.

Ook vanuit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt 5G elke onderneming een niet te missen kans. Apparaten die gebruikmaken van 5G verbruiken minder energie, tot wel negentig procent minder dan met 4G.

Voorbereiding

Voor we te hard van stapel lopen: dat 5G binnenkort beschikbaar wordt gesteld, betekent niet dat bedrijven er meteen volop gebruik van kunnen maken. Populaire apparaten, zoals televisies en laptops, zijn nog helemaal niet klaar voor de 5G-connectie. Ze zullen eerst compatibel gemaakt moeten worden. En de snelheid waarmee dat gebeurt, bepaalt voor een groot deel de adoptiesnelheid van 5G. De nieuwe ip-adressenstandaard – waardoor elk nieuw apparaat verbinding kan maken met internet – is daarin een mooie eerste stap.

Als voorbereiding op de komst van het 5G-netwerk kun je als bedrijf wel een aantal stappen zetten. Herstructureer de inrichting van je bedrijfsnetwerk en introduceer het veilig versturen van data. Dan profiteer je straks eerder van de voordelen van een 5G-verbinding. Denk voor een goede voorbereiding ook na over werken in de cloud, dataclassificatie, multi-factorauthenticatie en accounting. Bij het beschikbaar komen van 5G kun je dan meteen werk maken van een flexibel en snel netwerk.

Wifi overbodig?

"Het is zaak te kijken waar 5G en wifi het beste zijn in te zetten om ze vervolgens slim te combineren"

Betekent 5G nu het einde van gouweouwe wifi? Zeker niet. De twee technologieën vullen elkaar aan. Het is zaak te kijken waar ze het beste zijn in te zetten om ze vervolgens slim te combineren. Zo is het goed te weten dat wifi in gebouwen betere dekking blijft bieden dan 5G. Veel bedrijven hebben al fors geïnvesteerd in een wifi-netwerk dat meestal ook backwards compatible is. Oftewel, een investering in een wifi-upgrade is voordeliger dan een totale vervanging door een volledig nieuw 5G-netwerk.

Ook in het kader van de veiligheid valt er veel te zeggen voor wifi. Bij de inzet van 5G voor eigen applicaties en data is het afdwingen van interne securityregels lastiger, omdat een bedrijf de datastroom niet langer zelf beheert. Ook is er minder tot geen inzicht in die datastroom. Die wordt immers door de operator beheerd. Dat kan de compliancy en security negatief beïnvloeden.

Kortom, (denk)werk aan de winkel. Want hoe je het ook bekijkt, uiteindelijk is 5G gewoon noodzakelijk voor de nieuwe manier van werken. En dus voor elke onderneming die – ook ná Covid-19 – relevant en de concurrentie een stapje voor wil blijven.

Auteur: Thomas Kruse, productmanager Reichelt Elektronik

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-10T14:13:00.000Z Thomas Kruse


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.