Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ingezonden artikel

Microsoft jaagt op VMware en Citrix

"Met de server virtualisatie functionaliteit van Windows Server 2008 gaat Microsoft de concurrentie aan met VMware en Citrix. De onlangs gelanceerde server-versie is daarnaast veiliger dan Server 2003 en daarmee beter geschikt voor de nevenvestigingen van een onderneming. Maar als ik kijk naar de historie van Windows Server 2003, Windows XP en Windows Vista, dan verwacht ik toch een geleidelijke introductie van Server 2008 in de markt."

Dat zegt Jasper Kraak, consultant en trainer bij Qwise in Amsterdam. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het implementeren, integreren en migreren van complexe server-omgevingen. Kraak benadrukt dat Hyper-V, de virtualisatie functionaliteit die onderdeel uitmaakt van Windows Server 2008, nog maar een betaversie is. De officiële versie komt in september van dit jaar.

"Toch is de huidige betaversie van Hyper-V goed in productie te nemen; hij kan immers beduidend meer dan zijn voorganger, Virtual Server 2005. Wel raden wij aan de inzet voorlopig te beperken tot enkelvoudige servers. Ik zou er zeker geen complexe serverinfrastructuur met clustering mee opzetten. De betaversie haalt het nu nog niet bij de kwaliteit en de functionaliteit van de VMware-producten, maar de versie van over 180 dagen zal dat wel doen."

Hoewel de virtualisatieoplossing van Microsoft technisch voorlopig nog achterloopt op VMware is de inzet van Hyper-V financieel gesproken interessant, zegt Kraak. "Het wordt meegeleverd met Windows Server 2008. VMware is een hele mooie oplossing, maar je bent aan licenties tamelijk veel geld kwijt, dus dat is een drempel. Dat is ook de insteek van Microsoft, denk ik. Voor het MKB en de middelgrote onderneming komen ze nu met een product dat de benodigde tools bevat, en dus de noodzaak van third party-software reduceert."

Naast Hyper-V trekt vooral Terminal Server de aandacht in de specs van Windows Server 2008. "Hoewel Citrix nog steeds op veel punten een absolute meerwaarde heeft, gaat Microsoft wel een stukje van de markt van Citrix afsnoepen," verwacht Kraak. "Het is nu een volwassener product geworden, uitstekend geschikt voor de wat kleinere markt of implementaties. Ook daar speelt het kostenaspect een rol: er zijn geen Citrix-licenties meer nodig of knowhow op dat terrein. En dat is een flink kostenvoordeel, want de prijs van Windows Server 2008 is niet veel omhooggegaan vergeleken met de versie uit 2003."

Naast virtualisatie en terminalondersteuning is de beveiliging in Windows Server 2008 flink aangescherpt. Een combinatie van een drietal functionaliteiten zorgt er bijvoorbeeld voor dat nevenvestigingen beter beveiligd kunnen worden; de read-only domain controller, de server core installation en Bitlocker drive encryption op de schijven van de server. "Nevenvestigingen van ondernemingen logden voorheen in op het WAN met gebruikersnaam en wachtwoord," vertelt Kraak. "Of er stond een domaincontroller met Active Directory te draaien, met alle consequenties van dien: koelen, beveiligen, beheren." De lokale beheerder in de nevenvestiging krijgt nu de beschikking over een read-only domain controller. Daarop zijn eenvoudige beheertaken als support van de lokale printers eenvoudig uit te voeren, zonder dat de Active Directory gewijzigd kan worden. "Zodat er geen schade wordt toegebracht aan de corporate omgeving." Bitlocker drive encryption zorgt voor het versleutelen van de data op de schijven in de server op een vergelijkbare manier als in Windows Vista geschiedt voor desktops en laptops. "Microsoft heeft kennelijk goed geluisterd naar de markt en de systeembeheerders," aldus Kraak. Dat geldt in nog sterkere mate voor de derde pijler onder de extra beveiliging in Windows Server 2008: de 'core installation'. "Iedereen in de ICT weet dat er standaard en zonder na te denken te veel wordt geïnstalleerd op computers, servers niet uitgesloten. Dat resulteert een forse overhead aan geïnstalleerde, maar nooit gebruikte features. Core installation levert een behoorlijk 'kaal' systeem op, met bijvoorbeeld een command-prompt interface in plaats van een grafisch interface. De servers worden daardoor kleiner, vergen minder onderhoud en zijn minder kwetsbaar."

Jasper Kraak ziet Windows Server 2008 uitstekend draaien op de nevenvestigingen van de onderneming, in combinatie met Server 2003 dat op het hoofdkantoor blijft draaien. "Qwise beveelt een strategie aan waarbij alle vervanging en uitbreiding met Server 2008 geschiedt. Daarmee bouw je gestaag kritische massa op en kan het bedrijf een strategie gaan ontwikkelen om de hoofdsystemen te migreren van naar Server 2008. De vermenging levert geen probleem op: met drie servergeneraties (2000, 2003 en 2008) is technisch een heel goed netwerk te draaien," zegt Kraak.

Het beheer van Windows Server 2008 is volgens hem goed vergelijkbaar met de beheerlast van Server 2003. Maar er ligt wel een breder probleem onder: de technische kennis van de IT-professional moet dringend omhoog. "Het is een volwassen beroep geworden, waarbij de kennis door trainingen en certificeringen op peil gebracht en gehouden moet worden."

Kraak schat dat een goede Server 2003-beheerder twintig dagen full-time bezig is om een goede beheerder voor Server 2008 te worden: tien dagen training en nog eens tien dagen voor "stevige zelfstudie en hands-on activiteiten. Beheerders weten vaak nauwelijks wat voor tools ze ter beschikking hebben, en de toolset van Server 2008 bevat meer gereedschappen en features dan die van Server 2003. Studeren en trainen, er zit niets anders op."

Bedrijfsapplicaties zullen in het algemeen goed draaien op Windows Server 2008. "Leveranciers zijn al tijden bezig hun applicaties te upgraden naar de nieuwe standaarden." Maar pre-flight testen van de bedrijfsapplicaties blijft noodzakelijk. "Op testen wordt vaak beknibbeld, want het kost tijd en dus geld. Maar het blijft onverstandig om zonder goed te testen direct live te gaan. Dat kun je vaak honderden eindgebruikers echt niet aandoen."

Jasper Kraak, consultant en trainer bij Qwise

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-08T15:13:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.