Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werkplekoptimalisatie door desktopvirtualisatie

Expert

Michel Roth
Windows Remote Desktop Services MVP, Quest Software. Expert van voor het topic .

De keuze voor gecentraliseerde desktops, al dan niet gevirtualiseerd, wordt vaak ingegeven door het kosten- en het beheersaspect. Belangrijk voor de it-afdeling is de controle op de uitrol en het beheer van desktops te vergroten en virtualisatie succesvol te implementeren om op den duur de laagste kosten per werkplek te realiseren.

Tevens bieden virtuele desktops de mogelijkheid om sneller en flexibeler interne en extern klanten te bedienen, een hogere beschikbaarheid te realiseren en data beter te beschermen. Deze resideert immers niet meer decentraal, maar staat in het datacenter.

Klanten hebben drie keuzes wanneer ze besluiten tot desktopvitualisatie:

  1. Server based computing, dat schaalbaarheid als grote voordeel heeft maar weinig flexibel is, omdat één instantie van het besturingssyteem gedeeld wordt met alle gebruikers - met alle noodzakelijke beperkingen voor de gebruiker van dien.
  2. Virtuele desktops zijn minder schaalbaar, maar zijn flexibeler in te richten omdat elke desktop andere applicaties en versies kan draaien.
  3. Blade pc's zijn de minst schaalbare variant. Ze zijn vooral geschikt voor heavy users, die ‘resource'-intensieve toepassingen nodig hebben voor uitvoering van hun taken.

Voor middelgrote en grote organisaties is feitelijk geen van de bovenvernoemde mogelijkheden het ei van Columbus. Verschillende gebruikersprofielen vereisen verschillende aanpakken. Het kan uiteindelijk zelfs lonend zijn om bepaalde desktops niet in één van de hierboven genoemde vormen te gieten.

Evaluatie

De ideale desktopinfrastructuur voorziet voor gebruikers in een bundeling van twee of meer van de hierboven beschreven architecturen. Wanneer een bedrijf besluit tot desktopvirtualisatie, doet het er dan ook verstandig aan om in de evaluatie mee te nemen dat gebruikers niets inboeten aan gebruikerservaring én dat de beheerslast voor de desktops bij de it-afdeling niet exponentieel toeneemt. Daar zit namelijk de uitdaging, omdat compromissen op één van deze vlakken contraproductief werken.

Zoals eerder gezegd, speelt bij desktopvirtualisatie de optimalisatie van de kosten per werkplek een belangrijke factor. Kostenbesparingen op licenties en mogelijk op hardware worden eenvoudig tenietgedaan door het ontbreken van een integraal overzicht of de mogelijkheid om over desktopplatformen heen wijzigingen uit te voeren. Mijn advies is het aspect integraal beheer hoog op de verlanglijst te zetten. Aangezien beheer gedurende de levenscyclus van een werkplek een aanzienlijke component vormt, valt daar ook de meeste besparing - of niet- te behalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een aspect wat hier genoemd wordt verbaasd me: desktopvitualisatie zou (o.m.) kostenbesparend zijn op licenties. Dat klopt maar deels, want wanneer gebruikers software gaan gebruiken (neem bijv. Visio of pakweg MS Office) dan zal er toch echt per gebruiker een licentie aanwezig moeten zijn. Het is echter wel beheerbaarder, want zodra een gebruiker een licentie niet meer nodig heeft, komt die vrij voor een ander.

Ik mis nog een keuze, zij het dat deze nog vrijwel niet wordt toegepast: desktopvirtualisatie middels client-side hypervisors. Hiermee blijven de voordelen van centraal management en beveiliging behouden, maar worden ook de groepen van de zware- en de mobiele gebruikers goed bediend.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-15T15:29:00.000Z Michel Roth
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.