Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Kloof tussen gebruiker en systeem moet gedicht

10 december 2014 - 19:574 minuten leestijdOpinieWerkplek & Beheer

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: it moet eenvoudiger. Deze wens wordt doorgaans door de it-gebruikesr geuit, die blijkbaar vinden dat het te complex is. En daar hebben ze gelijk in: informatietechnologie is ook complex. Daarom hebben de meeste bedrijven experts in dienst die de it-infrastructuur moeten onderhouden en vernieuwen. Betekent dit dat we niets kunnen doen om de kloof tussen de eindgebruiker en onze systemen te dichten?

Natuurlijk niet. Steve Jobs zei ooit: ‘als je het wezen van iets begrijpt, kom je tot de eenvoud.’ Technologie wordt helaas niet simpeler. De functionaliteit wordt alleen maar uitgebreider en onze afhankelijkheid van de systemen en de software groter. Tegelijkertijd komen gebruikers thuis in aanraking met intuïtieve technologieën als tablets, touchscreens en self service app stores. Dit roept bij hen de vraag op waarom de zakelijke it niet hetzelfde gemak en dezelfde eenvoud kan bieden.

Sterker nog: zakelijke it die als complex wordt ervaren, zorgt voor ontevreden en ongeduldige werknemers. Waarom moeten ze op kantoor twee weken wachten voor ze de software geleverd krijgen die ze nodig hebben, terwijl het thuis binnen een paar seconden geregeld is? Waarom heeft iets simpels als het wijzigen van een wachtwoord zoveel voeten in de aarde? Waarom geeft de it-afdeling niet waar ze behoefte aan hebben?

Consumententechnologie is ook complex

Aan de andere kant: is consumententechnologie wel zo eenvoudig? Als je verder kijkt dan de interface, dan zie je dat aan app stores en andere clouddiensten voor consumenten toch behoorlijk complexe technologie ten grondslag ligt. Het wezen van consumententechnologie is dus complex, maar wat er aan de consument gepresenteerd wordt is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Het is de succesformule die Apple, Google en Microsoft op de kaart heeft gezet. Omdat bij zakelijk it veel grotere investeringen nodig zijn voor innovaties, duurt het langer voor grote veranderingen hun weg naar de eindgebruiker vinden, maar de vraag van de gebruiker naar meer eenvoud en vrijheid kan niet langer genegeerd worden.

Als softwareleverancier zien we dat deze gevoelens leven onder onze klanten. Tijdens het ontwikkelen van onze software besteden we daarom steeds meer aandacht aan de gebruikservaring door gebruik te maken van interaction design en visual design. Het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten brengt weliswaar nog altijd veel complexiteit voor onze developers met zich mee, maar wij richten ons daarbij in steeds sterkere mate op hoe deze functionaliteit gebruikt gaat worden door onze consumenten, de IT-beheerders.

Meer vrijheid

Deze verandering in onze research & development afdeling is een afspiegeling van wat er gebeurt op het gebied van informatietechnologie in organisaties. De it-consument wil meer vrijheid in het verkrijgen van it-diensten, maar ze willen (en kunnen) niet de technische handelingen verrichten die nodig zijn om de it-dienst te activeren. Dit is en blijft de verantwoordelijkheid van de it-afdelingen. Het gaat er dan ook niet om om it eenvoudiger te maken, het gaat erom dat we de interface naar it-diensten eenvoudiger maken. Net zoals softwarebedrijven die consumentensoftware produceren steeds meer aandacht besteden aan het uiterlijk van de systemen, zullen ook it-afdelingen meer aandacht moeten gaan besteden aan de toegang naar de geboden it-diensten.

Als wij in staat zijn om een intuïtieve interface te bieden voor het afnemen van it-diensten, dan zal de it-consument de gewenste eenvoud gaan ervaren.

De moderne IT Store

Er zijn veel initiatieven van softwareleveranciers als Citrix, Microsoft en VMware waarbij de it-consument wordt bediend met een ‘appstore’ voor het afnemen van applicaties. Hoewel de distributie van de software gelijk is gebleven, is er een gebruiksvriendelijke interface voor de it-consument toegevoegd. Maar waarom zouden we daar stoppen? De logische volgende stap is het aanbieden van alle it-diensten via zo’n interface, in plaats van alleen toepassingen. Belangrijk daarbij is dat aanvragen volledig automatisch kunnen worden verwerkt, zodat de it-consument de snelle response ervaart, waar hij zo’n behoefte aan heeft. Wanneer organisaties dit kunnen realiseren, dan transformeert de it-afdeling tot een moderne it-winkel.

Willen we de kloof tussen de eindgebruiker en de it-afdeling overbruggen, dan zullen we aan de wens van de gebruiker naar een eenvoudige interface voor het afnemen van it-diensten tegemoet moeten komen. Omdat onze gebruikers deze eenvoud gewend zijn bij de consumententechnologie die ze dagelijks gebruiken, kunnen we ze deze eenvoud niet langer ontkennen op hun werkplek. Het wezen van de technologie zal niet snel eenvoudiger worden, de manier waarop we het aanbieden echter wel.

Meer over

AppsDienstenUniversal CommunicationsVirtualisatie

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Cloud vergroot kloof tussen business en IT

    16 reacties op “Kloof tussen gebruiker en systeem moet gedicht”

    « Oudere reacties
    1. Pascal schreef:
      16 december 2014 om 14:24

      Laten we eerst eens de kloof tussen de techniek en de technicus kleiner maken, en daarbij vaststellen dat het niet de techniek schuld is dat deze kloof er is.

      Login om te reageren
    2. Henri Koppen schreef:
      16 december 2014 om 16:10

      Leuk artikel en dito reacties.

      Software op een infrastructuur is nooit compleet.
      Alle modellen zijn fout, sommige zijn bruikbaar.
      Complexe systemen komen zonder uitzondering voort uit simpele systemen die werken.
      Data vanuit een bron moet gekoppeld worden aan andere bronnen en mensen binnen en buiten je organisatie moeten iets met die data. Daarnaast heerst er een cultuur en zijn er -al dan niet beschreven-
      bedrijfsprocessen.

      Ieder bedrijf is subtiel anders dan alle andere bedrijven, dit geldt ook voor diens processen.

      Als je kijkt welke componenten allemaal correct moeten functioneren om een App mogelijk te maken…. Elektriciteit, Wifi punt, router, internet verbinding, smartphone, operating system, App, Verbindingen van App naar centrale server, van centrale server naar database.

      Het is al bijzonder dat het überhaupt functioneert. Nu moet de gebruiker het ook nog eens begrijpen en keuzes maken voor als het niet werkt: Bel ik de ISP op? De maker van de App? De Aanbieder van de dienst? Mijn werkgever? Mijn partner?

      Ik heb groot respect voor bedrijven zoals Apple & Google die zeer complexe zaken ogenschijnlijk eenvoudiger maken. Ik heb groot respect voor bedrijven die software laten functioneren naar hun gebruikers en dat het allemaal toch steeds beter werkt.

      Het is heel gemakkelijk om mensen en bedrijven af te fikken, maar laten we ook bewust zijn dat veel dingen wel best goed gaan en dat het knap is dat er dingen goed gaan.

      Als je er zo naar kijkt sta je er positiever in en van daaruit kun je verder, zoveel mogelijk naar nog beter…

      Maar eenvoudig zal het nooit zijn. Dat houdt het wel weer leuk. Ben blij om in het IT vak te zitten.

      Zo, dat moest ik even kwijt 🙂

      Login om te reageren
    3. Felix The Cat schreef:
      16 december 2014 om 16:44

      Productmanagers en consumenten die vertellen hoe en wat. Zelf doen ze immers ook boodschappen en verkopen wel eens wat op marktplaats. Waarom hebben bedrijven nu voor activiteiten als inkopen en verkopen hele afdelingen opgezet..

      Maar de directe vraag. Waarom geeft de IT afdeling niet waar ze behoefte aan hebben ? Jammer voor mij, IT is geen speeltuin. Ook productmanagers en eindgebruikers bepalen de bedrijfsdoelstellingen niet, dat doet de business namelijk. En die vindt die snelheid en eenvoud blijkbaar niet zo belangrijk. Anders hadden ze daar wel prioriteit aan gegeven. Wellicht bepaalde de Scrum productmanager wel dat de gebruiksgemakwens, wel kon worden geskipt. Worden alle harde doelstellingen toch nog net op tijd gehaald, wat weer prettig naar het hoger management rapporteert.

      dus productmanager, ga je product eens managen. Eindgebruiker, vul maar tig formulieren in en bel regelmatig na hoe de status is. Hoe zal ik het zeggen : Ga eens aan het werk !!

      business as usual.

      Login om te reageren
    4. Jan van Leeuwen schreef:
      16 december 2014 om 22:38

      Ben het helemaal met Henri eens, IT is niet eenvoudig en dat hoeft ook niet. Kunst is het voor gebruikers zo in te richten dat die hun werk kunnen doen op een logisch manier zonder zich over de achterliggende techniek zorgen te maken. Net als in je auto, die moet starten en rijden, hoe het motormanagement in elkaar zit wil je niet weten, dat ding moet het doen.

      Na al die jaren ben ik nog steeds gelukkig met dit vak, een continue uitdaging om bij te blijven en de voldoening dat gebruikers je zeggen “nou nee, er zijn geen problemen, het werkt gewoon”.

      En als het dan eens niet werkt zoals verwacht, kunnen uitleggen waarom je bepaalde systeembestandjes niet met een tekstverwerker mag bewerken . . . . .

      Login om te reageren
    5. Ad Gerrits schreef:
      18 december 2014 om 19:31

      Naar mijn idee lopen er verschillende zaken door elkaar. IT kan complex zijn, daar is iedereen het wel over eens. Maar het artikel gaat met name over het feit dat gebruikers geen last willen hebben van achterliggende complexiteit. Ik ben het wel met de auteur eens dat daar nog veel te verbeteren valt. Het feit dat veel zaken in ‘een thuisspeeltuin’ makkelijker gaan dan binnen een bedrijfsmatige omgeving moet in mijn ogen IT’ers juist aan het denken zetten ipv het weg te wuiven als niet vergelijkbaar. Blijf je dat doen dan zal er door gebruikers in nog hoger tempo dan nu al het geval buiten de deur worden geshopt, omdat het daar blijkbaar wel makkelijk kan.

      Login om te reageren
    6. Jack Jansonius schreef:
      22 december 2014 om 18:14

      Ondanks het aardige filosofische sausje in deze opinie wordt de plank hier op verschillende punten flink misgeslagen. De prachtige filosofische uitspraak van Steve Jobs: ‘Als je het wezen van iets begrijpt, kom je tot de eenvoud’ kan het artikel dan ook niet redden; al wordt hier nog enkele keren aan gerefereerd door te spreken van “het wezen van (consumenten)technologie”.

      Het gaat eigenlijk al mis in de titel. Want:
      1. anno 2014 gaat het niet meer om systemen, maar om applicaties. En
      2. het gaat niet meer om (het overbruggen van) de kloof tussen gebruiker en IT-afdeling maar de kloof tussen frontend en backend; de verbinding tussen selfservice en het onderliggende applicatielandschap.

      Ondanks de vraag naar het wezen wordt hier vooral een pleidooi gehouden voor het ophouden van de schijn: niet IT moet eenvoudiger worden, maar de interface naar IT-diensten.

      Echter, complexiteit heeft een groot nadeel; het is de flexibiliteit-killer.

      De metafoor dat complexiteit onder de motorkap van ICT dient te blijven (zoals fraai uitgewerkt door hk) klopt precies: je moet de gebruiker afschermen van complexiteit die procestechnologie met zich meebrengt. Bij het toepassen van kennistechnologie is het juist zaak om de achterkant net zo eenvoudig en toegankelijk te maken als de voorkant om zodoende werkelijke vrijheid voor de eindgebruiker te realiseren.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs