Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘SourceForge-rel kan ook GitHub overkomen’

Failliet

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het trieste einde van SourceForge, wat niet uniek is voor dat softwareontwikkelplatform.

Software repositorysite SourceForge geniet nu een omstreden reputatie onder developers en lijdt onder leegloop. De oorzaak? Commercieel gewin. Teveel commercieel gewin, op een te botte manier: met adware, junkware en semi-misleiding. De exodus lijkt onomkeerbaar. Waar gaan open source developers dan heen? Voor een groot deel naar GitHub, een code-hostingsite op basis van het door Linus Torvalds ontwikkelde Git.

Sommigen beweren dat het op developers gerichte GitHub een veilige haven is die geen risico loopt van wat SourceForge zichzelf heeft aangedaan. Het downloaden van binaries is namelijk geen hoofddoel, luidt de redenatie, waardoor de commercie op afstand kan blijven. Speelden soortgelijke gedachten niet ooit voor SourceForge en zusteronderneming Slashdot? Kortom, vrijwaring van commercie is een illusie, want de rekeningen voor bandbreedte, servers en beheer moeten toch worden betaald. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dat voorspellen moeilijk is, met name als het de toekomst betreft.

GitHub is momenteel het lievelingetje van de Open Source wereld, en eerlijk is eerlijk, ze doen ook best heel leuk daar. Maar ja, wat gaat de toekomst brengen? De schoorsteen moet inderdaad roken, om het maar eens op zijn Geenstijls te zeggen, en het geld moet toch ergens vandaan komen.

Nu wordt er soms best wel eens wat van het verleden geleerd, dus het zou zo maar kunnen dat de mensen achter GitHub erin slagen om niet in dezelfde valkuilen te trappen als SourceForge. Maar misschien trappen ze wel in nieuwe valkuilen. Wie zal het zeggen? Wie kan het zeggen?

Een paar goeie "security vulnerabilities" met wat gestolen credit cards en het tij kan zomaar keren. Doch, er is altijd hoop, dus laten we de vingers gekruist houden, want om nou naar MercurialHub over te stappen is ook weer zo wat.

GitHub biedt ook een betaalde versie aan voor bedrijven, GitHub Enterprise. Dan heb je een prive-repository op je eigen servers. Je kunt ook betaalde prive-repositories op de servers van GitHub draaien. Ze hebben dus een inkomstenbron. Of dat genoeg is, weet ik niet.

Als ze met irritante reclame of 'crapware' komen dan weet je meestal wel genoeg en dat is dan vaak ook de zwanenzang van een website.

Het kan elk bedrijf overkomen als ze zich onethisch gedragen.

De rel is niet zozeer vanwege het feit dat sourceforge commercieel bezig is.

De rel is dat sourceforge ad/malware infecteerde in de software die ze hosten. Bijvoorbeeld in Gimp. Dit soort actie zijn niet alleen onethisch en schaden ze sourceforge, ze schaden ook de reputatie van de software die er gehost wordt (bijv. die van Gimp).

Als github zich enigszins van dit soort acties kan onthouden hoeft het zich voorlopig niet veel zorgen te maken.

De eigenaar van sourceforge, Dice, is trouwens ook niet geheel onomstreden. Slashdot(bekende tech nieuws site die ze hadden overgenomen) hebben ze ook goede reputatie schade toegebracht.

Het klopt helemaal dat de schoorsteen moet blijven roken. Dat geldt voor commerciële bedrijven, maar ook voor Open-Source-projecten. Voor niets gaat de zon op, maar voor al het andere moet, op welke manier dan ook, betaald worden. Scheiding tussen betalende en niet-betalende gebruikers, betekent dat de betalende gebruikers ook betalen voor de niet-betalende gebruikers. De vraag is of en hoelang ze daartoe bereid zijn.
Ook al werken ontwikkelaars aan Open-Source-projecten gratis, er zijn altijd kosten die gepaard gaan met het onderhouden en beschikbaar stellen van Open-Source-software.
Als je als organisatie gebruik maakt van Open-Source-software is het belangrijk je te verdiepen in het Business Model achter het Open-Source-project: hoe krijgen ze voldoende geld binnen om de kosten van te kunnen betalen. Als dat er niet goed uitziet, weet je dat je ofwel binnenkort toch zult moeten betalen ofwel de continuïteit in gevaar is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-01T08:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.