Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over marketingkaping van weer een it-trend: cloud.
Daarover valt echter tenminste nog te discussiëren en er eventueel wat aan te passen,,waardoor het alsnog cloud-ig kan worden. Dit valt niet bepaald te zeggen voor bijvoorbeeld een hoofdtelefoon-met-microfoon, zoals de HyperX Cloud van geheugenchipproducent Kingston. Natuurlijk, een spannende productnaam zoals Predator of Beast is al normaal, maar ‘cloud’ voor een – weliswaar goed aangeschreven – gaming headset? Cloud is gekaapt. Wat vind jij?
Ach, who cares. Je kunt er ook niets aan doen en cloud is sowieso een onzin term en gewoon synoniem voor het woord “Internet” dus elke keer als je cloud leest kun je dat 1 op 1 vervangen met Internet.
Cloud zonder man en paard en dus een dienst te noemen heeft toch weinig waarde. Mij boeit het in ieder geval niet. Daarnaast geloof ik niet dat het woord “cloud” nou zo goed verkoopt.
In het algemeen denk ik dat de vervaging van de betekenis van buzzwords in de IT zorgt voor veel verwarring (en daarmee misschien ook wel vervuiling)
Hetzelfde geldt voor kreten als InternetOfThings, *AAS et cetera.
Veel van deze kreten worden te pas en te onpas gebruikt, waardoor verkeerde verwachtingen geschapen worden.
De echte cloudspecialisten zitten volgens mij nog steeds in de Bilt, bij het KNMI 🙂
Henri
Als jezelf de term Cloud (lees internet) Computing Consultant hanteert voor je functie omschrijving dan geef je toe dat je een rebranding van oude diensten hebt gedaan en dat jezelf de cloudwasher bent.
Als de term Internet synoniem is aan HTML dan is een Internet Computing Consultant gewoon de websitebouwer die rond de eeuwwisseling meeliftte op hype om de man en zijn oude paard maar eens te benoemen.
Als de term cloud niet goed meer verkoopt voor je diensten moet je deze misschien maar eens vervangen, Crowd Computing Consultant lijkt me wel toepasselijk met de hype van Big Data die gekaapt wordt door marketing.
De cloud is een hype die breed omarmd werd door de marketingbrillen. De cloud werd gepresenteerd als hét middel voor al je IT-issues én wintertenen! De cloud was overal goed voor, cloud was ‘modern’, cloud was ‘hip’, na het woord cloud hoefde je niet meer na te denken!
Managers werden omver geblazen met loze termen als ‘ontzorgen’ en ‘core business’ en als men een beetje verder de diepte in durfde te gaan met bijna net zulke holle frasen als ‘schaalbaarheid’ en ‘flexibiliteit’…
De cloud werd marketinginstrument. Niemand die de cloud serieus durfde te bekritiseren, en al zeker niet nadat marktleider Microsoft zijn ‘cloud-first’ policy met veel tam-tam lanceerde.
Dat de cloud in de praktijk duur en verre van flexibel zou blijken en al helemaal niet sneller en dat er van ‘ontzorgen’ in negen van de tien oplossingen geen sprake was en dat de schaalbaarheid veelal beperkt bleef tot éénrichtingsverkeer richting meer-meer-meer, dat durfden maar weinigen te bekennen. Zat je nog niet in de cloud, dan had je het gevoel dat je ‘achter’ liep en durfde je dat eigenlijk niet te bekennen tegen alle juichverhalen over de cloud in.
Zat je wel in de cloud en werd je met de beperkingen en de kosten geconfronteerd, dan zat je al in de fuik en kon je zonder gezichtsverlies niet meer terug en bekennen dat je in die mooie verhalen van die talloze ‘ontzorg-stropdassen’ getuind was, daar maakte je immers niet bepaald een sterke indruk mee…
De cloud is een prima oplossing voor een groot aantal IT-issues: co-locatie, mobiel werken, klant-participatie, maar zeker niet voor ‘alles’..
Vroeger keek ik graag naar McCloud, maar dat is een ander verhaal.
Net als aas om vissen mee te vangen.
R.J. TUIJNMAN : Je klinkt als een rasechte IT-er zoals ik ze vaak tegen kom. Ze weten van alles over de cloud en ze zijn vooral erg tegen. Oja, en ze hebben geen clue wat je met cloud computing daadwerkelijk kan, want dat komt wel degelijk in de buurt van “alles” en zeker jouw “alles”. Klamp je vooral vast aan on-premises. Daar kun je zeker nog tien jaar mee vooruit….
@Henri Koppen
De cloud is nu al jaren oud maar jij lijkt de enige te zijn die het nog als iets nieuws ziet.
Waar R.J. Tuinman het over heeft zijn niet de technische aspecten ervan maar hoe de ICT beslissers de cloud zagen: beslissingen die werden genomen op niet reële ROI-modellen, ruis en propaganda. Hetzelfde verhaal als bij outsourcing: kostenbesparingen, een hoop politiek en vooral ook persoonlijk belang.
@KJ,
Cloud. “Hetzelfde verhaal als bij outsourcing: kostenbesparingen, een hoop politiek en vooral ook persoonlijk belang.”
Das precies het punt dat Henri maakt. Kun je blijkbaar nog zeker 10 jaar mee vooruit 😉