Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Domino is niet dood

Dit artikel delen:

"Aangezien wij Notes/Domino nog lang niet begraven hebben, nodig ik iedere geïnteresseerde uit voor een discussie over de onderwerpen van Lotusphere", reageert Marco Simons op Fred van der Molens mening over die software.

Enthousiast over de verkregen informatie kwamen we terug van Lotusphere in Orlando. Dit enthousiasme brengen we de komende weken in een reeks bijeenkomsten over het al dan niet migreren vanuit Lotus Notes/Domino graag over aan geïnteresseerden. Fred van der Molens 'Hoe kom je van Lotus Notes af?' (In de week, Computable, 30 januari 2004, p.5) viel dan ook rauw op ons dak. In deze uiteenzetting doet Van der Molen de applicatie af als een leverancierspecifiek stuk software dat zijn langste tijd heeft gehad.
Hij stelt dat het Notes/Domino-platform op zijn eind loopt. Dat zou de gebruikersschare op korte termijn voor grote vraagstukken stellen. Moeten migreren zal volgens hem niet in goede aarde vallen. 'Het heeft bloed, zweet en tranen gekost Notes-implementaties in de lucht te krijgen. Het zal ook lang duren voor ze er weer afscheid van nemen', stelt hij. Dat Notes-implementaties gepaard gaan met bloed, zweet en tranen wil ik niet ontkennen, maar de resultaten rechtvaardigen de investeringen. Denk bijvoorbeeld aan de vele grote en kleine ondernemingen met complete kennisbeheersystemen op basis van deze technologie.

Buitenspel

Er is niemand die beweert dat een implementatie een kwestie is van een handomdraai. Wél een feit is dat in dit opzicht een Notes/Domino-implementatie iedere andere omgeving buitenspel zet. Daarnaast bewijst deze software al ruim tien jaar lang dat hij zeer stabiel is. Daar komt bij dat de applicaties geroemd worden om hun lage beheerkosten en historisch gezien altijd uitstekend op te waarderen zijn, zeker in vergelijking met de Microsoft-alternatieven.
Dat iedere keuze gepaard gaat met een nieuwe infrastructuur is een volgende stelling waarmee Van der Molen gebruikers op het verkeerde spoor brengt. IBM is uitermate helder en genuanceerd over de toekomst van Notes/Domino. Gebruikers worden absoluut niet gedwongen te migreren, integendeel. IBM stelt: de software blijft bestaan; hij wordt nog steeds voortdurend gemoderniseerd; de integratie met Websphere, Workplace of andere omgevingen wordt goed ondersteund met diverse tools en alle Lotus-functionaliteit is ook als J2EE-'portlets' te gebruiken, áls al een overstap naar een J2EE-infrastructuur geadviseerd wordt.
Als IBM- en Microsoft-specialist op het gebied van portaaltechnologie zijn wij enthousiast over de strategie die IBM een jaar of twee geleden is gestart. Gebruikers kunnen met behoud van bestaande investeringen geleidelijk besluiten welke toekomstige infrastructuur het best past bij hun organisatie. Van dwang is dus geen sprake. Aangezien wij Notes/Domino nog lang niet begraven hebben, nodig ik iedere geïnteresseerde uit voor een discussie over de onderwerpen van Lotusphere, met échte en correcte informatie over dit informatieve evenement in Orlando en over de toekomst van Notes/Domino.< BR>
 
Marco Simons, directeur Mint

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z Marco Simons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.