Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Notes blijft

Dit artikel delen:

Verbaasd is Edwin Kanis over het feit dat Fred van der Molen het eind van Notes en Domino lijkt aan te kondigen. Op de Lotusphere 2004 heeft Kanis het tegenovergestelde gehoord, meent hij.

Ik ben zojuist teruggekomen van Lotusphere 2004 in Orlando en wil commentaar geven op Van der Molens 'Hoe kom je van Lotus Notes af?' (In de week, Computable, 30 januari 2004, p.5). Zeer verbaasd ben ik over het feit dat dit artikel het eind van Notes en Domino aankondigt, daar ik afgelopen week van IBM niet anders heb gehoord dan dat beide blijven bestaan en dat Notes 7 en 8 al zijn aangekondigd, waarmee een groeipad is ontstaan tot minimaal 2010.
We zien dat er juist nieuwe functionaliteiten en bredere ondersteuning van platformen en open broncode-software ontstaan. Dat noemen we innovatie, en niet het afbreken van een platform. We zien dat de IBM-software 'cross-platform' compatibel is geworden; Notes-data is ook in DB2 op te slaan, Notes-databases zijn ook in een portaal en in Workplace te gebruiken, Workplace kan gebruikmaken van Notes als contentmanagement-platform enzovoort. Dat er meer componenten komen en dat deze wellicht gebaseerd zijn op J2EE is wat klanten en 'de markt' willen, maar daarmee is Domino niet verdwenen. Overigens wordt de opslag niet vervangen door DB2, maar is er een additionele mogelijkheid om DB2 te gebruiken. Enig idee hoe interessant dit voor veel bedrijven kan zijn?

Zwaktebod

Het lijkt erop dat Van der Molen het als een zwaktebod ziet dat er een steeds verdergaande integratie tussen producten ontstaat. Ik zie het juist als een sterke strategie om producten te laten samenwerken en om bijvoorbeeld de nieuwe Workplace-client te laten werken met zowel Websphere als Domino, maar daarmee doe je je huidige Domino-mail- en -applicatielandschap niet weg. De Lotusphere stond overigens helemaal niet bol van migratietools en -hulpjes; de strategie is juist om ervoor te zorgen dat producten elkaar als 'native ' ondersteunen, en in die situatie zitten we nu al. Wat antwoordt u op de volgende vraag: wanneer u SAP-data in uw portaal wilt integreren, gooit u dan ook uw SAP-omgeving weg?
Daarnaast zie ik dat u vergeten bent iets te vermelden wat Lotus tijdens de openingssessie duidelijk heeft gesteld: IBM\Lotus heeft de aanval op Microsoft geopend door innovatieve software te ontwikkelen die zorgt voor integratie (ook met Microsoft), brede platformondersteuning en uitstekende schaalbaarheid. Daarnaast komt er een nieuwe versie van het product 'Domino Access for Microsoft Outlook', dat een fantastische oplossing biedt om Outlook-gebruikers met behoud van alle functionaliteit op een Domino-serveromgeving te laten werken. Heb je Microsoft dat al zien doen? IBM zal trouwens wel gek zijn om Notes en Domino te laten verdwijnen met een 'installed base' van meer dan honderd miljoen gebruikers (en niet zo'n tien miljoen).

Naschrift redactie

Uw feitelijke opmerkingen zijn allemaal juist, maar maken de mijne niet onwaar. In de paar regels die me voor deze column ter beschikking staan, heb ik geen ruimte voor al te veel nuances. De kern van mijn prikkelend bedoelde boodschap was dat Notes een 'legacy' product aan het worden is, en dat het IBM veel moeite en tijd gaat kosten om Notes-gebruikers naar de nieuwe J2EE-wereld te migreren. Vandaar mijn suggestieve openingszin 'hoe kom je van Notes af'.
Bovendien citeert u me half, een truc waar vooral journalisten zich van bedienen. Dit is het volledige citaat: "Deze week stond daarom bol van de migratietools, ontwikkelhulpmiddelen, interconnectiehulpjes die zowel de overstap makkelijker moeten maken als bestaande investeringen voor langere tijd veilig stelt. Het zal duidelijk zijn dat IBM nog jaren beide omgevingen zal moeten ondersteunen."
Dus: IBM zal de bestaande investeringen in Notes nog jaren veilig stellen, én: het zal duidelijk zijn dat IBM nog jaren beide omgevingen zal moeten ondersteunen. De op de conferentie beloofde ondersteuning tot 2010 lijkt me daarmee niet in tegenspraak maar precies in lijn.< BR> 
Fred van der Molen

 
Edwin Kanis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-20T00:00:00.000Z Edwin Kanis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.