Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Slim selecteren eHRM versnelt evolutie HR

Expert

drs. Sanne Welzen
Managing partner, FCTB. Expert van voor het topic .

Organisaties die de ambitie hebben om de komende tijd stappen te maken op het vlak van strategische hr doen er verstandig aan om op een slimme manier de benodigde eHRM-oplossingen te selecteren.

Het vakgebied van hr is bezig met een volgende stap in zijn ontwikkeling. Nu hr zich meer en meer als specialist profileert op strategische hr-vraagstukken, weet de business hr ook vaker te vinden als het gaat om vraagstukken die spelen binnen de business. Denk hierbij aan de ontwikkeling van medewerkers op de lange termijn, vergroten van de effectiviteit van het personeelsbestand of ondersteuning bij veranderingstrajecten. We zien de business daarin echter steeds veeleisender en kritischer worden: het aantoonbaar bieden van toegevoegde waarde wordt de norm.

Met het volwassen worden van het vakgebied van strategische hr zien we ook de markt van hr-softwareoplossingen snel veranderen. Waar de processen steeds meer integraal worden benaderd, zien we in het verlengde de softwareoplossingen verbreden en verdiepen. De snelle ontwikkeling van zowel het vakgebied als de ondersteunende software gaat dan ook hand in hand, waarbij hr-organisaties vaak meeliften op de best practices die met het implementeren van standaardsoftware geïntroduceerd worden.

Kijkende naar de markt valt met name de dominantie van SaaS-leveranciers op in het domein van strategische hr-processen. Aanvankelijk zijn de meeste van deze leveranciers begonnen met specifieke oplossingen voor deelgebieden als recruitment, performance management, career management of training en opleidingen. Deze oplossingen boden een goed alternatief naast de bestaande hr-administratiesystemen die vaak een wat meer registratieve invulling gaven aan het vakgebied van strategisch hr en minder rijke functionaliteit bieden. Dankzij doorontwikkeling van producten of acquisities zijn deze producten geëvolueerd naar volledige en modulaire suites die het totale veld van strategische hr-processen afdekken. Deze suites bieden een goed alternatief voor verschillende ‘point solutions' of deeloplossingen voor ieder strategisch hr-proces.

Steeds meer kiezen organisaties voor een hybride HRIT-strategie: separate systemen voor hr-administratie en srategische hr. Dit blijkt in de praktijk vaak ook een zinnige strategie te zijn, waarbij uiteraard een goede oplossing gevonden dient te worden voor het synchroniseren van de personeelsdata.

Hoewel een ‘suite-strategie' de ontwikkeling van hr als businesspartner dus zou moeten versnellen, zie ik organisaties de systeemselectie vaak nog op de klassieke wijze oppakken: selectie op basis van een lijst van gewenste functionaliteiten, vaak slechts kijkende naar het gebied waar op dit moment een vraag voor bestaat. Erkennen organisaties echter dat het vakgebied nog volop in ontwikkeling is en de business belang heeft bij integrale oplossingen, dan is dit geen wenselijke aanpak. Accenten liggen namelijk bij de verschillende leveranciers op andere functionele onderdelen (afhankelijk van hun achtergrond bijvoorbeeld, recruitment, performance management of loopbaanplanning). Daarnaast geven leveranciers vorm aan hun oplossingen vanuit verschillende overtuigingen of filosofieën.

Leveranciers van strategische hr-software stellen bijvoorbeeld het optimaal ontwikkelen van medewerkers centraal, het verbeteren van de businessresultaten (via personeel), of het hebben van de juiste mensen op de juiste plek in de organisatie. De filosofie van een leverancier geeft kleur aan functionaliteiten, vertaalt zich terug in de toegevoegde waarde die het creëert en geeft richting aan de oplossingen op de lange termijn binnen de productportfolio van de leverancier. Een goede fit tussen de leverancier en organisatie is daarom een belangrijk ingrediënt voor een effectieve partnerrelatie op de lange termijn.

Organisaties die de ambitie hebben om de komende tijd stappen te maken op het vlak van strategische hr doen er verstandig aan de gewenste toegevoegde waarde van hr concreet te maken in een mission statement en dit concreet te vertalen naar prioriteiten en gewicht die aan de diverse strategische hr-processen meegegeven kunnen worden. Definieer een road map met projecten op het vlak van strategische hr en kom tot een short list op basis van functionele fit en ‘partner fit'.  Deze aanpak kan als een katalysator werken op de verdere evolutie van hr naar een club die werkelijk toegevoegde waarde biedt aan de business.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Selecteren...? evolutie...? geëvolueerd...?

Gaat de vooruitgang in de HRM echt honderden miljoenen of zelfs miljarden jaren duren? Jammer dat ik het niet meer zal meemaken.

----

Bovendien is de evolutietheorie (nog) niet bewijzen. Zelfs Darwin zei: De evolutietheorie is pas waar als al deze 3 categorieën bewezen zijn:

1) Macro-evolutie: Overgang van Types en Toenemende Complexiteit;
2) Micro-evolutie: Variatie en Natuurlijke Selectie;
3) Moleculaire evolutie: Het ontstaan van nieuwe genen en bijbehorende eiwitten.

Alleen micro-evolutie is bewezen, de rest is (nog) theorie. Variatie is onderzocht en bewezen door Gregor Mendel en Darwin heeft slechts de al bestaande opvattingen over Natuurlijke Selectie nieuw leven in geblazen.

Tegenwoordig staat Natuurlijke Selectie gelijk aan evolutie. Absoluut onjuist.

Sanne, je maakt het nog bonter door te veronderstellen dat er zoiets als Slim Selecteren (Onnatuurlijke Selectie?) bestaat. Dus als je iets roept, weet dan waarover je praat. En praat anderen vooral niet na.

Beste Menno,

Toen ik jouw reactie las kreeg ik eerder het idee dat de pot de ketel verwijt dat deze zwart ziet.

Ik zou bijv. graag jouw bron willen zien waarin Darwin aangeeft dat "De evolutietheorie is pas waar als al deze 3 categorieën bewezen zijn:".

Binnen de wetenschappelijke wereld zijn alledrie de categorieën bewezen en niet alleen die van de micro-evolutie. Dat er onderling nog gesteggeld wordt tussen de verschillende wetenschappers is meer academische haarkloverij dan iets anders (alhoewel creationisten en intelligent design aanhangers anders willen doen geloven).

Sowieso denk ik dat het t.a.v. deze topic onzinnig is om de biologische evolutieleer erbij te slepen, aangezien Sanne het hier niet heeft over biologische entiteiten. (Of mag het woord "evolutie" jouw inziens alleen nog maar in een biologische context gebruikt worden?)

@Sanne: prima stuk!


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-31T21:35:00.000Z Sanne Welzen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.