Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Dooie mus?

Het einde van een bar slecht jaar voor de ict-industrie nadert. Een mooie gelegenheid voor onderzoeksbureaus om de glazen bol weer eens op te poetsen.

De afgelopen weken viel dan ook de ene na de andere voorspelling te beluisteren. Wat opviel, was de positieve toonzetting: in 2004 krabbelt de ict-branche uit het diepe dal. Zo voorziet Gartner volgend jaar een substantieel herstel van de investeringen in informatietechnologie. Ook collega-waarzeggers bij IDC en Ernst & Young slingerden hoopvol gestemde berichten over 2004 de ether in. IDC stelde zelfs zijn verwachtingen in een nieuwjaarsvoorspelling over de groei van it-bestedingen bij: geen 4,9 procent, maar 6 tot 8 procent, of zelfs hoger.
Het rapport van Ernst & Young, waarin staat verkondigd dat de Nederlandse ict-industrie het dieptepunt heeft bereikt en volgend jaar een groei van de it-bestedingen tegemoet mag zien, haalde volop de Nederlandse pers. De vraag is echter of de branche niet blij wordt gemaakt met een dooie mus. Wie de barometer van Ernst & Young goed bekijkt, merkt dat het voor dienstverleners op de ict-markt nog steeds moeilijk blijft, ondanks de te verwachten grote groei van uitbestedingsopdrachten. Aangezien Nederland bij uitstek een dienstverleningsland is, ook op it-gebied, kan dat terugklimmen nog wel eens bitter tegenvallen.
Wat dat betreft lijkt de recente voorspelling van Forrester Research realistischer. Daaruit blijkt in grote lijnen dat 2004 voor de Nederlandse ict wederom een grimmig jaar wordt met niet of nauwelijks groei en voortdurende ontslagrondes. Ook van een teruggang in het aantal faillissementen is nog lang geen sprake. Misschien moeten de onderzoekers de agenda's van curatoren en vakbondsbestuurders meer in de gaten gaan houden. Op het moment dat die witte plekken gaan vertonen, kan de vlag uit. Maar voorlopig zijn ze nog overvol.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.