Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Nieuw elan

In de week dat internetinvesteerder Gorillapark surseance aanvroeg, verstuurde het ministerie van Economische Zaken zijn brief 'In actie voor Innovatie' aan de Tweede Kamer.

EZ vreest dat Nederland afglijdt van een positie in de middenmoot op de innovatieranglijsten naar de degradatiezone. Tijd dus voor een nieuw actieprogramma, dat een gunstiger innovatieklimaat moet opleveren. Rond dit plan van EZ waart de enthousiaste geest rond van zijn voormalig minister Hans Wijers, die in 1998 het Twinning-concept lanceerde om startende ict-ondernemingen te ondersteunen. Het huidige EZ-ministerie gaat bijvoorbeeld via het programma Technopartner investeren in jonge bedrijfjes en wil hen voorzien van advies, coaching, zakelijke netwerken en facilitaire voorzieningen. Waar kennen we deze opzet van ... juist ja, van het door EZ inmiddels opgeheven Twinning.
Hoewel het een goede zaak is dat minister Laurens Jan Brinkhorst en staatssecretaris Karien van Gennip zich hard maken voor innovatie in Nederland, zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij hun 'In actie voor innovatie'. In het hele, drie onderdelen tellende, voorstel staat bijvoorbeeld geen woord over wat initiatieven als Twinning of Gorillapark nu eigenlijk hebben opgeleverd. Daar mag best eens een onderzoekje aan gewijd worden.
Ook maakt EZ weinig woorden vuil aan de combinatie innovatie en diensten. Nederland is van oudsher sterk in het exploiteren van andermans uitvindingen en toch minder in het bedenken van eigen spetterende innovaties. Bovendien hanteert EZ een nogal enge invulling van het begrip 'kenniseconomie', wat haast synoniem lijkt voor de bèta-kant van de samenleving. Daarmee sluit het de ogen voor interessante innovatieve ontwikkelingen uit andere wetenschapsdisciplines. Zo looft de Vereniging van Geschiedenis en Informatica een prijs uit voor de meest vernieuwende ict-toepassing op het terrein van historisch onderzoek. Juist dit soort grensverleggende toepassingen kunnen het gebruik van informatica bevorderen. Dit zou EZ moeten meenemen in de verdere uitwerking van zijn plannen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.