Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Geld maakt niet gelukkig

Maar het is wel handig als je het hebt. Ja, ik heb niet veel van mijn ouders willen meekrijgen, maar dít toch echt wel. Geld is niet zaligmakend, maar wel behoorlijk belangrijk.

Dat blijkt vaak genoeg uit ict-beloningsonderzoeken, zoals nu die van de Hay Group. Het lijkt alarmerend dat de ict-lonen minder stijgen dan verwacht. Geruststellend is weer dat het nog altijd één procent meer is dan de gemiddelde stijging van het Nederlandse loon.

Het gaat bij geld echter niet alleen om hoeveel; denk ook aan ‘hoe vaak’. Nu een topsalaris, maar straks geen baan schiet natuurlijk niet op. Dat kan opgaan voor een tijdelijke klus, maar ook voor teveel jobhoppen waarbij je je laat lokken door het grote geld. Goed, de ict zit weer in de lift dus de wilde wervingsacties barsten weer los, maar laten we niet vergeten dat er zó weer een eind aan kan komen.

Zwartkijker? Mja, misschien een beetje wel. Maar ook vooruitkijker: voor bepaalde doelen moet je inkomsten spreiden. Bijvoorbeeld: privé voor het standaard huisje-boompje-beestje, of voor elke drie jaar een fonkelnieuwe patser-pc. En op het werk voor het goed afronden van een stuk expertise of een project, waar de organisatie weer wat aan heeft.

Gek dat dit soort open deuren bij veel mensen en organisaties toch ingetrapt moeten worden. Velen kijken niet verder dan de neus lang is. Ze richten zich op het gewin van het moment. Je zou denken dat de overheid hier niet intrapt, maar ook daar speelt de korte termijn vaak de eerste viool. Zo wordt er veel belang gehecht aan innovatie en dus ook onderzoek, maar veel ict-onderzoeksprojecten worden gefinancierd uit de aardgasbaten. Weliswaar een flinke pot, maar toch ook een eindige. Het blijkt vooral aan de ontvanger om nieuwe geldstromen te vinden. Net zoals bij banen en salarissen.

br>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.