Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bij twijfel: DOEN!

Hoe vaak zijn de meningen niet verdeeld over nieuwe technologieën? De een steekt de loftrompet zodra een eerste concept van de tekentafel komt, terwijl de ander zelfs bij bewezen succes nog twijfels heeft. Ik weet nog wel dat we in het begin van internet en mobiele telefonie ook heel sceptisch waren. Zou er wel behoefte zijn aan dat soort gadgets en is het wel interessant voor ons? Later sloot iedereen de technologieën in zijn armen, om nooit meer los te laten.

Nu houden bijvoorbeeld Second Life en de introductie van WiMAX de gemoederen bezig. De ChristenUnie en de jongerentak van het CDA willen overheidsinstanties verbieden een tweede leven te starten op internet. Volgens mij zouden zij de 3D-wereld, met al zijn perverse deelnemers en dubieuze locaties, het liefst voor iedereen verbieden. Toch staat het nog maar in de kinderschoenen. Binnen afzienbare tijd zal Second Life, of in ieder geval iets soortgelijks, uitgroeien tot het driedimensionale loket van de wereld. Daarin kan zelfs de overheid niet achterblijven. Maar ook bedrijven en privépersonen zullen steeds meer te maken krijgen met deze virtuele wereld. Over tien jaar weten we niet beter en lachen we om de scepsis, zoals we nu ook glimlachend terugdenken aan het wantrouwen tijdens de kindertijd van internet.

Ook over WiMAX, de snelle draadloze breedbandverbinding waarmee nu geëxperimenteerd wordt, zijn we niet onverdeeld positief. De toepassingen zouden legio zijn en daarom interessant voor velen. In het buitenland, Oostenrijk bijvoorbeeld, zijn ze daarom al laaiend enthousiast. Toch lopen de Nederlanders nog niet erg warm voor WiMAX. Het is echt niet alleen de techniek die verder ontwikkeld moet worden. De twijfel zit vooral nog in onze hoofden.

We zouden goede ideeën sneller moeten omarmen en hun potentie ten volle moeten benutten. Want, wees ‘ns eerlijk: had jij tien jaar geleden geraden dat de gsm de vaste lijn ooit zou verdringen? Over zulke nieuwe toepassingen moet je niet te lang twijfelen, maar gewoon DOEN!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-06T00:00:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.