Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Varkenscyclus

Nooit gedacht dat ik dit in het openbaar zou zeggen, maar ik doe het toch even: Amsterdam is vol, onze hoofdstad puilt uit.

Amsterdamse datacenters blijken de groeiende vraag naar serverruimte namelijk niet meer aan te kunnen. Was er een paar jaar geleden nog ruimte in overvloed, door de hausse in de sector is die als sneeuw voor de zon verdwenen. Tijdens de dotcomhype werden dataruimtes immers als gekken gebouwd, maar toen kwam de crash en werden er veel weer ontmanteld. Met als gevolg dat we nu met de gebakken peren zitten.

Het is precies zoals de theorie van de varkenscyclus ons voorschrijft: het besluit om aanbod te beperken na een periode van tegenvallende vraag leidt tot tekorten in de tijd erna. Vervolgens wordt het aanbod vergroot waardoor weer een overschot ontstaat. Zo blijf je bezig. Economen gebruiken de theorie vaak om kortzichtig marktgedrag te verklaren.

Schijnbaar ging het zo in de varkenshouderij en volgens mij gaat het ook zo bij de datacenters. Om het ruimtegebrek te beperken werken veel van die centers nu aan uitbreiding. Waar mogelijk bouwen ze vierkante meters bij. Zolang het maar in of nabij de hoofdstad is, want daar gebeurt het allemaal. Ook al puilt de stad dus uit. Tuinen we niet weer met z’n allen in de cyclus van de varkens?


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.