Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Consolidatie

Volgens mij blijven er over enkele jaren nog maar een paar grote spelers in de ict over. Aan alle kanten worden bedrijven overgenomen en de vraag is waar het ophoudt. Ook deze week stond onze site weer bol van de overnameplannen. SAP dat Business Objects koopt als reactie op Oracles overname van Hyperion, McAfee dat een bod doet op SafeBoot, KPN dat Europese goedkeuring krijgt voor het inlijven van Getronics en ga zo maar door.

Toverwoord hierbij is consolidatie. Marktpartijen die kleinere branchegenoten overnemen en zo hun concurrenten een hak zetten. Die op hun beurt ook op overnamepad gaan in hetzelfde segment. Op die manier blijven er uiteindelijk nog maar weinig leveranciers over die onderling de markt verdelen. Vraag is of die consolidatie wel goed is voor de markt. Goed of niet, het is een feit dat eindgebruikers minder te kiezen hebben en dus op minder goede gronden een bepaald product gaan gebruiken. Kosten, gebruikte technologie, specifieke ervaring en de bedrijfscultuur zijn toch zaken waarvoor je als bedrijf verschillende leveranciers onder de loep wil kunnen nemen. Als er tenminste iets te kiezen valt.

Waar je je ook zorgen over mag maken is de technologische innovatie. Een van de experts van het Computable bi-panel wees mij er fijntjes op dat marktconsolidatie innovatie kan belemmeren. Voor innovatie heb je namelijk kleine creatieve bedrijven nodig die bijvoorbeeld in niches mooie vooruitstrevende technologie ontwikkelen en zo de vooruitgang aanjagen. Als die bedrijfjes een voor een worden opgeslokt door een groter geheel zonder dat er iets voor terugkomt in de markt, dan is het snel gedaan met die vooruitstrevendheid. Dan zijn we nog veel verder van huis. Al met al lijkt me dat de ict veel te winnen heeft bij sterke geconsolideerde markten, zolang er maar voldoende ruimte blijft voor keuze en innovatie.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.