Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Innovatie

Ict-afdelingen dragen te weinig bij aan de innovatie binnen een bedrijf. Innovatie. Een woord dat je als redacteur van een ict-vakblad, gemiddeld één keer per dag voorbij ziet komen.

De ict-sector hecht veel waarde aan innovatie. Branchevereniging ICT~Office vond het laatste regeerakkoord een goed regeerakkoord, want het woord innovatie kwam er veel in voor. EPN, het platform voor de informatiesamenleving, telde simpelweg de woorden ict en kwam tot de conclusie dat dat er twee keer instond. Kortom: slecht regeerakkoord, aldus EPN.

Maar wat is innovatie? Kun je innovatie gelijk trekken met ict? Wanneer ben je als ict-afdeling innovatief? Innovatie is de manier waarop ict het bedrijf verder helpt. Een goede inzet van ict helpt het bedrijf op allerlei manieren. Dat betekent dat ict niet altijd innovatief hoeft te zijn. Betekent het wel dat je voor innovatie altijd ict nodig hebt?

Succes

De ict-infrastructuur van een bedrijf bepaalt in grote mate het succes van een bedrijf. Immers, voor een bedrijf met een oude, niet flexibele infrastructuur is het lastig om aanvragen via het internet te laten lopen. Concurrenten die dat wel doen, hebben daar weer voordeel van. Volgens onderzoek van Capgemini hebben die concurrenten namelijk een cio die rapporteert aan de algemeen of aan de operationeel directeur. Cio's die rapporteren aan de financieel directeur zijn over het algemeen minder innovatief. Deze financieel directeur let vaak natuurlijk alleen maar op de centen. En voor ict-aankopen is het niet altijd meteen duidelijk wat de return-on-investment is.

En daarmee komen we weer terug op een aloud probleem. De cio of ict-manager heeft nog steeds geen stoel in de bestuurskamer. Op hoog niveau moet niet alleen over budget of strategie worden nagedacht, maar ook over de inzet van ict. Want bij veel strategische beslissingen, en dus of een bedrijf innovatief is of niet, speelt technologie een grote rol.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het is maar de vraag of er zo'n sterke relatie is tussen ICT en Innovatie. Op zijn best is technologie onderdeel van een groter geheel. Bij Logica hanteren we als definitie voor innovatie: de som van technologie, creativiteit en organisatie. Met andere woorden: technologie is zeker relevant, maar slechts een onderdeel, en behoeft ook zeker niet nagelnieuw te zijn. Het komt vaak eerder neer op het creatief combineren van bestaande technologie tot een nieuwe, waardevolle toepassing. En zeker zo belangrijk is het vermogen van een onderneming om het proces van innovatie te organiseren, ook wel innovatieregie genoemd.
Zie ook www.yellowlab.nl voor meer artikelen over dit onderwerp.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-20T15:26:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.