Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Benchmarken van ICT-projecten kan je zelf

Expert

drs. Harold van Heeringen
Senior Consultant, METRI. Expert van voor het topic .

Hoewel de meeste softwareleveranciers (of het nu interne of externe leveranciers zijn) zich qua volwassenheid nog op CMMI level 0 of 1 bevinden, is er een duidelijke trend zichtbaar in de markt richting meer volwassenheid. Steeds meer softwareleveranciers meten bijvoorbeeld hun eigen productiviteit. Nadat van een aantal afgeronde projecten de productiviteit is gemeten, volgt dan automatisch de vraag: Hoe productief zijn we nu eigenlijk in vergelijking met de markt?

Het vergelijken van de gerealiseerde productiviteit met de markt of de industrie wordt benchmarking genoemd. Er zijn organisaties aan wie het benchmarken kan worden uitbesteed, maar vanwege de veelal hoge kosten hiervan wordt hier vaak van afgezien. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het ook mogelijk is om eigen benchmarkanalyses uit te voeren. Hiervoor zijn de productiviteitscijfers van een aantal afgeronde projecten en een toegankelijke database met benchmarkdata nodig.

Productiviteitscijfers afgeronde projecten

Om een goede benchmarkanalyse uit te kunnen voeren is het nodig dat data van een aantal projecten op een consistente manier is vastgelegd en wel zodanig dat deze te vergelijken is met de buitenwereld. Voor softwarerealisatieprojecten dienen de omvang van het project (vastgesteld met een iso-gecertificeerde methode zoals Nesma, Ifpug of Cosmic-functiepunten), de aan het project bestede uren, opgesplitst per fase (zoals functioneel ontwerp, technisch ontwerp, coderen, testen, implementatie) en een aantal projectkarakteristieken, zoals programmeertaal, technisch platform, etc. te worden vastgelegd.

Het is belangrijk om de projectomvang vast te stellen met een iso-gecertificeerde methode. Dit garandeert namelijk dat de omvang op een objectieve, herhaalbare en verifieerbare manier gemeten is. Alleen dán is het mogelijk om ‘appels met appels' te vergelijken.

Toegankelijke database met benchmarking data

Er is slechts één database met benchmarkdata op de markt beschikbaar, waarbij de data direct zichtbaar is: de ‘New Development & Enhancements' repository van de International Software Benchmarking Standards Group (ISBSG). Deze not-for-profit organisatie heeft als doel om ict-projectdata te verzamelen teneinde het management van ict-projecten wereldwijd te ondersteunen. Release 11 van de repository van de ISBSG bevat data van meer dan 5.200 internationale projecten. Deze data is commercieel te verkrijgen (onder andere via de Nederlandse Software Metrieken Associatie) en wordt in Excel-formaat opgeleverd. Dit biedt een optimale flexibiliteit voor de gebruiker om eigen analyses te maken.

Ieder bedrijf kan zelf projectdata aanleveren aan de ISBSG. Op de website van de ISBSG kan men een vragenlijst downloaden, die ingestuurd kan worden naar de ISBSG. Zij anonimiseren en valideren de data en sturen een gratis benchmarkrapport retour.

Voorbeeld

Een organisatie wil de productiviteit van een bepaald project benchmarken ten opzichte van de industrienorm. Het project kent de volgende karakteristieken: projectomvang: 783 FP, taal: Visual Basic en uren besteed: 6.450 uur (volledige project lifecycle).

De productiviteit in uren per functiepunt bedraagt 6.421/783 = 8,2 uur per functiepunt. Na het vaststellen van de juiste referentiegroep geeft de ISBSG-database 267 projecten met de volgende statistieken:

- Percentiel10%: 2,4 uur/FP
- Percentiel25%: 4,1 uur/FP
- Mediaan: 8,3 uur/FP
- Percentiel75%: 19,2 uur/FP
- Percentiel90%: 40,4 uur/FP

90 Procent van de 267 projecten heeft een betere productiviteit gerealiseerd dan 40,4 uur per functiepunt. De mediaan wordt beschouwd als de beste indicator voor het marktgemiddelde van de betreffende referentiegroep. Het project is dus marktconform gerealiseerd.

Met behulp van de ISBSG-database is het mogelijk gratis te benchmarken (door eigen data aan te leveren) of om tegen een lage prijs eigen benchmark analyses te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-05T20:52:00.000Z Harold van Heeringen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.