Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kosten besparen met open source software

Computable Expert

Bert Janssen
Eigenaar, COLLECTIONY BV. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Datamanagement en Loopbaan.

Open source software speelt een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven. Velen van ons gebruiken het zonder het te weten. Denk hierbij aan je router, telefoon en nas met Linux-kernel en ook de meeste websites gebruiken Linux, Apache en MySQL als basis. Maar kun je hiermee een kostenvoordeel halen?

Ja dat kan. Je moet de implementatie wel goed aanpakken. De software is weliswaar vaak gratis te installeren, maar daarmee ben je er niet. Maak eerst een keuze uit het grote aanbod. In dit voorbeeld beginnen we met het besturingssysteem en kiezen voor Ubuntu. Dit is een van de populairste Linux-distributies van dit moment doordat het op de desktop erg gemakkelijk werkt en de overstap van Windows naar Ubuntu is relatief klein. Ook als server biedt Ubuntu voordelen. Je kunt deze keuze en implementatie natuurlijk zelf doen, maar beter is het om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf waar je ook support kunt inkopen om de continuïteit te waarborgen.

Terug naar de desktop: Ubuntu wordt standaard geleverd met een complete kantooromgeving waaronder programma's zoals Open Office (en straks Libre Office), Firefox, Evolution (e-mail, agenda). Heb je meer programma's nodig, dan kun je deze eenvoudig vinden in het Ubuntu Software Center. Op dit moment staan er bijna 35.000 items in het Software Center, mooi ingedeeld in categorieën. Hierin vind je zowel gratis als betaalde software. Al deze programma's zijn gecontroleerd door Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, en dus veilig om te installeren.

Mocht je toch een bepaald Windows-programma willen gebruiken onder Ubuntu, dan kan dat via Wine. Dit is een layer tussen het Windows-programma en Linux. De meeste applicaties werken hiermee feilloos. Updates van het systeem worden centraal geregeld en gelden dus voor alle geïnstalleerde applicaties en niet alleen voor het besturingssysteem zoals bij Windows. Maatoplossing is een jaar geleden helemaal overgestapt op Linux. Ubuntu draait nu op de productiemachines, server en zelfs het mediacenter naar volle tevredenheid. Deze expertise biedt een maatoplossing nu ook aan haar klanten aan die advies en support rond Linux en andere open source software wensen.

Niks ten nadele van Microsoft, maar Linux biedt ook op professioneel gebied goede alternatieven die goedkoper zijn in aanschaf en als je het goed aanpakt ook op termijn kostenvoordeel met zich meebrengen. Een goed voorbeeld van een succesvolle Linux-implementatie is Wikipedia dat al zijn servers draait op Ubuntu Server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bert,

Hoe ga jij op termijn kosten besparen? Waarbij je rekening houdt met: beheer, gebruikers, licenties, hardware en uitwisseling van gegevens met klanten/leveranciers?

Maak die uitwerking concreter en dan kan iedereen oordelen of zijn/haar situatie overeenkomt met die van jou en of een migratie wel of niet wenselijk is. Hoe sympathiek ik ook tegenover open source sta, ik weet heel goed dat onder omstandigheden een overgang van Windows naar Linux af te raden is.

Zelf heb ik al 2 jaar geen Windows computer meer opgestart. Ik werk constant op Linux. Bijgevolg weet ik dus ook dat, zoals bert zegt, het niet altijd een goed idee is om zomaar hals-over-kop over te stappen.

Vele firma's zijn zonder het te weten een slachtoffer geworden van vendor lock-in en kunnen dus niet overstappen naar de openbron wereld. Meestal wordt een geval van vendor lock-in maar ontdekt als een firma wil beginnen met het uitrollen van de overstap, dat is natuurlijk veel te laat.

Ik raad dus iedere firma, die wil overstappen, aan om eerst een grondige analyse te maken en te bekijken als het zal lukken. Op lange termijn is zeker een kostenbesparing mogelijk.

De software an sich is meestal erg goed, en tussen die 35000 applicaties zitten niet veel onnozele spelletjes, de meeste zijn nuttige beheerstoepassingen of andere nuttige programma's.

Ubuntu heeft zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Als je een server van HP koopt, een instapmodel, zul je ervaren dat garantie alleen gegeven wordt met RedHat of Suse, ook de ingebouwde RAID werkt alleen met die twee omdat dat een zogenaamde fake raid is die een driver nodig heeft. Ik prefereer sowieso hardware raidkontrollers.

Ik werk inmiddels 6 of 7 jaar met Linux, en de kwaliteit is sterk verbeterd maar juist Ubuntu laat regelmatig steken vallen. Bij mijn installatie van 10.10 stootte ik op een bug die al 6 jaar in ubuntu zit en waardoor de machine helemaal niet start.

Het is niet mogelijk om te stellen dat FOSS per definitie kosten bespaart, dat hangt helemaal van de klant af. Overigens is Windows 7 een grote verbetering t.o.v. XP en zeker aan te raden.

Zoals gezegd, het hangt van de klant af wat het beste bij hem past. Ik raad geen linuxserver aan waar ze al 5 jaar met een windowsserver met office en exchange werken, die omstelling is meestal te groot.

Dat er kosten kunnen worden bespaard met toepassing van open source software is in diverse case studies aangetoond. De gehanteerde berekeningsmethoden willen echter nog wel eens verschillen. Daarvoor is een objectieve berekeningsmethodiek en bedrijfseconomische vergelijkingsmethodiek tussen open en gesloten en evt. hybride software noodzakelijk. Een eerste aanzet is reeds gegeven;
http://bit.ly/frVVDq
Tot op heden is de feed back op dit model positief en worden suggesties verwerkt voor een tweede, completere versie.

De gesloten source bedrijven doen er natuurlijk alles aan om een overstap zo moeilijk mogelijk te maken.
Aan de andere kant bij een heel nieuwe omgeving, bij een grote upgrade of als er toch al gemigreerd moet worden kan het best zo zijn dat de investering binnen een jaar is terugverdiend.
Sommige migraties zijn trouwens over het algemeen bijna helemaal pijnloos en heel lucratief zoals die van HP-UX/AIX naar Linux waarmee je niet alleen bespaard op licenties maar ook flink op hardware.

@Siem
Leuk hoor zo'n mening van 2009.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-16T13:25:00.000Z Bert Janssen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.