Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gratis is niet voor niks

Computable Expert

Anton Loeffen
CEO, Eshgro. Expert van Computable voor het topic ICT-branche.

Microsoft biedt educatieve instellingen gratis toegang tot haar producten. Is dat een goede strategie? Of is dat maar het begin. 2013 zal dat uitwijzen.

Mijn jongste is vijf jaar en haar eerste kennismaking met computers was de iPad al weer twee jaar geleden, toen was ze nog maar drie jaar oud. Met als gevolg dat ze de neiging had om elk beeldscherm aan te raken en als het niet reageerde werd het ook direct 'kapot' verklaard.

Mijn oudste is twaalf en die heeft samen met haar nichtje een website. Elke week verschijnen er nieuwe quizen, polls, foto’s en filmpjes op de site. De samenwerking gaat volledig online via MSN, Facetime en wat ze verder nog aan hulpmiddelen kunnen vinden. Dit alles zonder de hulp van papa die hierdoor zijn eigenwaarde als it-expert ondermijnd voelt.

Kinderen leren razendsnel dat is bekend maar de nieuwe generatie hoeft zicht niet langer druk te maken over de techniek achter it. De I van informatie is onbeperkt beschikbaar en de T van techniek is irrelevant geworden. De impact hiervan mag niet worden onderschat en wordt inmiddels onderkend door de grootste spelers in de markt.

Google bood haar applicaties al enige tijd gratis aan voor educatieve instellingen en sinds kort kunnen scholen en universiteiten ook gratis gebruik maken van Microsoft Office365 met Word, Excel, Outlook en Lync. Nu is Microsoft voor zover mij bekend geen liefdadige instelling en dus kan het gratis aanbod logischerwijs ook maar één doel hebben: kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium bekend maken met Microsoft-producten in de hoop dat ze er een voorkeur voor ontwikkelen.

De echt interessante vraag is nu of dat deze strategie van Microsoft gaat werken. Want het lijkt er op dat voor de nieuwe generatie de smartphone leidend is. Bovendien zijn ze gewend om snel nieuwe (gratis) Apps te gebruiken. De WindowsPhone van Microsoft heeft nog geen groot marktaandeel dus misschien moet Microsoft gratis telefoons gaan uitdelen…

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"if you're not paying for something, you're not the customer; you're the product being sold" ~ Andrew Lewis

Deze quote verteld meer waarom iets gratis is.

En de gedachten achter "gratis" voor studenten/thuis gebruik/educatieve instellingen gaat echt veel dieper dan de jeugd bekend maken met MS / Google producten.

Het heeft te maken met het worden of blijven van de feitelijke standaard. Van mensen met weinig geld kun je niet veel verwachten, maar de keten waarin die mensen zitten is wel heel belangrijk. Als mensen Word makkelijk vinden zal de werkgever niet zo snel switchen naar iets nieuws.

Daarnaast zit er ook wel een groot gevaar achter de jeugd die niet verder kijkt dan dat iets werkt en gratis is en dat heeft te maken met misbruik van gegevens en veiligheid van gegevens. Net als dat kinderen financieel opgevoed moeten worden is het ook wel erg handig dat ouders helpen hun kinderen goed te begeleiden bij de online wereld. Daar gaat het makkelijk mis omdat die ontwikkelingen zeer snel gaan en veel ouders minder weten op dit gebied dan hun kinderen.

Gratis betekent ook vaak dat betalende klanten voor dit gratis opdraaien. Een al wat ouder boek, maar nog steeds relevant is "Free" van Chris Anderson. Volgens mij gratis te downloaden :-)

Wel leuk opinie stuk wat erin gaat als koek!

en FOSS wordt vergeten . . . . .

Zonder Linux was het web niet waar het nu is.

Als gratis de standaard zou zetten dan was het marktaandeel linux en open office wel velen malen groter .....

Overigens je opmerking dat de T van Techniek irrelevant is geworden is een punt wat mij zorgen baart. Mensen leren niet meer hoe een website werkt; ze gooien wat dingen bij elkaar die er leuk uitzien en het werkt nog ook. Maar als er iets niet werkt, of er moet iets gemaakt worden wat niet in het pakketje zit dan kunnen ze het niet meer.

Vergelijk het met koken. Het bij elkaar gooien van wat ingrediënten in een pan kan iedereen, maar om er nu een lekkere maaltijd uit te krijgen......

MS hanteert toch al jaren het beleid van 'gratis drugs uitdelen op scholen'?
M.i. een verachtelijke manier van marketing.

Eerst de jeugd afhankelijk maken van een product om vervolgens in het bedrijfsleven de hoofdprijs binnen te harken omdat het onderwijs niet in staat is om generieke technieken aan te leren, maar het gebruik van applicaties.

Helaas is het zo dat het onderwijs, gestuurd door externe 'adviseurs', volledig in de vendor lockin tuinen. Triest dat mensen niet met meer verantwoording omgaan met publiek geld en de toekomstige werknemers in de hoek van black boxes duwen.

Wat vind je hiervan: Met gratis aanbieden van iets houdt MS zijn concurrenten buiten de deur. Nadat je verslaafd bent aan de interface van bijvoorbeeld MS Word dan zou je niet snel voor een andere oplossing kiezen. We zijn 2-3 jaar verder en je hebt je omgeving verder ge-Microsoft-iseerd! In de volgende stap gaat MS langzamerhand functionaliteiten uit haar diensten halen terwijl de dienst nog gratis blijft. Omdat je MS-minded bent geworden en omdat je omgeving op MS producten gebaseerd is ga je gedwongen MS producten kopen, want je mist functionaliteiten in de gratis versie.

slowly sucking you in...'no strings attached' gaat hier zeker niet op.

Quote: Dit alles zonder de hulp van papa die hierdoor zijn eigenwaarde als it-expert ondermijnd voelt.

Waneer je twijfelt aan je vakinhoudelijke expertise omdat een meisje van twaalf je kwalificaties dreigt te evenaren, dan behoor je kennelijk tot die grote groep van 'so called experts' die afhaken op het moment dat iets niet meer met een klikklak-kant-en-klaar-oplossing te realiseren valt.

Anton, ik begrijp dat je een leuk artikeltje wil neer zetten, maar dit is Computable, niet de Libelle.
Ik kom helaas te veel 'vakgenoten' tegen die daadwerkelijk door scholieren worden geëvenaard, vandaar dat zo'n leuk bedoelde opmerking bij mij niet goed over komt.

@PaVaKe
Android = Linux.
In embedded systemen zoals routes draait meestal Linux.
En Open office heeft inmiddels een fork, Libre Office, al sinds een jaar of meer met veel betere compatibiliteit met ms-office.

Meer als 60% van de internetservers draait linux, Google draait hoofdzakelijk linux.

dus . .

Het is een eenvoudig "business model" geef een beetje gratis, daarna betaal je voor de rest. Je zou het ook het Skype business model kunnen noemen. Een TCO-plaatje over het totaal geeft weer echt aan waar je staat (na afloop....).

@JvL

Terechte aanvulling van je en dan bijvoorbeeld ook nog de private clouds servers al la Synology etc etc. Ook die hebben allemaal Linux als basis.

Misschien toch nog even het praktisch nut van een TCO-plaatje...

Een jaar of wat geleden, de financiën van skype gebruik en dat van een telefooncentrale naast elkaar gezet in een compleet gebruiks- en beheerplaatje voor een groot gebruikersomgeving. Dit even los of Skype voldoende kwaliteit zou hebben..

Skype gratis verkeer...., maar wat laat het TCO plaatje voor de financiën zien, even duur als een centrale over een periode van 6 jaar, alle kosten componenten te samen.

Kortom nog steeds: "no free lunches"

@Jan van Leeuwen

Een goede, en terechte aanvulling, maar laten we wel wezen:
- hoeveel % van de consumenten weet dat Android een Linux variant is?
- hoeveel mensen weten wat er in het embedded systeem van hun thuisrouter draait, of op wat voor platform hun meest bezochte websites draait?
- hoe groot is de bekendheid van libreoffice? Zelf ben ik, na de nodige compatibiliteits-problemen toch maar weer van open office naar ms office gegaan

Zoals Reza al aangeeft: mensen zijn op een gegeven moment gewend aan ms office, en willen niets anders meer. Wat gebruiken mijn kinderen op school om spreekbeurten te maken: powerpoint. Wat willen ze dus dat papa op hun laptop zet: dus ook powerpoint.

De gemiddelde gebruiker komt doorgaans niet verder dan microsoft, en een klein deel apple, producten.

@PaVaKe
Je geeft haarscherp aan waar het probleem met Linux ligt, het heeft geen sterke marketing.

Wat Openoffice betreft, ik werk al jaren uitsluitend met Linux/Openoffice/Liberoffice bij het merendeel van mijn klanten is LibreOffice geinstalleerd en die hebben er geen probleem mee.
Nadat Oracle OpenOffice over genomen had is het tot stilstand gekomen nu het bij de Apache foundation ligt gaat het weer vooruit, intussen heeft Libreoffice al wel een grote vooruitgang doorgemaakt.

Powerpointpresentaties draaien ook op Libreoffice en wie Windows heeft kan de gratis powerpointplayer downloaden.

Van een ICTer verwacht ik dat hij zijn kinderen het belang van open standaards bij brengt, pps is geen standaard.
Overigens met Inkscape en extension JessyInk kunnen je kinderen presentaties maken die in elke (moderne) browser draaien, het is een poging waard.

@Jan van Leeuwen: Je trapt weer in dezelfde valkuil als een tijdje terug.

PowerPoint is *de* standaard. Als 90% van de wereld een stuk software gebruikt bij presentaties, dan is dat de feitelijke standaard. Er is dus weinig slechts aan je kinderen PowerPoint te leren.

Open Standaarden zijn zeer zinvol maar ze moeten zeker niet overschat worden. XML is ook een open standaard, maar of de wereld daar nu mee geholpen is betwijfel ik zeer.

Daarnaast geloof ik niet in het vechten voor open source. Goede producten die een probleem oplossen zullen altijd boven komen drijven ongeacht hun afkomst.

@ Henri
"Daarnaast geloof ik niet in het vechten voor open source"
dat maak je hier genoeg duidelijk.

Mij gaat het om open standaards en die vindt je beduidend meer bij open source produkten. Het pps bestandsformat is geen standaard.

Volgens mij draait "cloud-computing" voor een heel erg groot deel op open source software, maar dat ter zijde.

"Gratis is altijd te duur", was een uitspraak van mijn Japanse chef, Otsuka San, voordat ik in de IT zat, en ik denk dat hij daarmee de kern van "gratis" wel raakt. Het schept namelijk altijd een verplichting.
Niet lang daarna kwam ik in de IT terecht als Product Manager Intel Componenten.
Wat me opviel was dat Intel hun Development Kits voor Processoren en Microcontrollers "gratis" ter beschikking stelde aan vrijwel alle middelbare en hoge(re) technische scholen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd, en ook die hele speciale In-Circuit Emulators voor de 386, 486 etc. (praatten we destijds over pakweg NLG 20.000 per kit!!)
Voorwaar geen sinecure.
Maar wat was het beoogde doel van Intel: zorgen dat de scholen verzadigd worden van het Intel gevoel en alle opleidingen daarop aanpassen.
Resultaat, de afgestudeerden hadden (alleen maar) kennis van Intel producten en konden die kennis onmiddellijk in de praktijk toepassen.
Eenmaal werkzaam in een bedrijf kon de werkgever niet veel anders dan een ontwikkel kit van Intel aanschaffen om zijn project te klaren.
Kostte wel even wat, maar je had tenslotte de (pas afgestudeerde) mensen in dienst die er mee konden omgaan.
Motorola deed dat in veel mindere mate, om over NEC maar te zwijgen.

Was jaren terug Word Perfect ook niet gratis voor scholen en leerlingen van die scholen? Wat te denken van Microsoft DreamSpark -> gratis software licenties voor leerlingen?

Zou dit ook niet hetzelfde doel hebben. Jonge mensen vroegtijdig laten werken met "gratis" producten en als ze er op een bepaald moment aan zijn gewend, niet beter meer weten en er afhankelijk van zijn geworden er voor voor laten betalen.

@Pascal: Zodra het gebruik van tools als Facetime en MSN als expertise wordt aangezien, moet men gaan afvragen of men sowieso niet te maken heeft met een verdwaalde 'gamma'.

Helaas zijn er nog steeds te veel "Monkey-flips-the-switch" figuren die in onze branche rondlopen. Het goeie nieuws is dat er nieuwe ontslagrondes aan dreigen te komen. :-)

Speciaal voor Henri en alle die een beter inzicht in het hoe en waarom van FOSS hebben willen.
Dit artikel beschrijft waarom FOSS voor bedrijven meer voordelen heeft als lagere kosten.

http://www.osnews.com/story/26563/Why_I_Use_Generic_Computers_and_Open_Source_Software

Sind bijna 10 jaar heb ik een linux-desktop, die heeft ook wel eens een probleem, maar minder als de windows desktop die mijn vrouw gebruikt. Ik ben niet tegen windows, 7 is goed maar met FOSS ben ik beter bediend.

@Jan: Dank dat je aan mij denkt, maar wat een flutartikel.

Het is volledig subjectief en noemt alleen maar voordelen en is niet realistisch en maar een half verhaal.

Wat je onder andere vergeet is dat bijvoorbeeld Windows een zeer groot voordeel heeft om de standaard te zijn. Ontwikkelaars hoeven namelijk niet voor tien systemen hun software te bouwen.

Heel simpel: Als FOSS of bepaalde Open Source zaken goed of beter zijn dan concurrerende producten zullen ze vanzelf groot worden.

Ik ben niet tegen Open Source of voor Closed Source. Ik heb klanten die Open Office gebruiken en heb daar zelfs componentjes voor geschreven. Maar ik geloof niet in de discussie Voor en Tegen. Net als dat ik niet geloof in de religie die mensen voelen om Android of IOS op te hemelen. Of die discussie Windows versus Max OSX.

En PowerPoint is wel degelijk een standaard en ook open source producten kunnen met die standaard overweg.

Ik vind het verhaal dat Jan levert ook een half verhaal, maar juist harstikke objectief ipv subjectief.

Als de ene omgeving "Error 671" geeft en de andere omgeving "LCP: timeout sending config-requests" bij hetzelfde probleem, waarbij vermeldt moet worden dat die 671 alleen op Google opgezocht kan worden, hebben we het wel over heel aantoonbare duidelijke verschillen.

Tanenbaum verfoeiljkt ook dit soort gebreken in foutafhandelingen en half programmeerwerk.

@ Henri
ik ben niet tegen closed source en de realiteit is altijd een gemengde omgeving. Uiteindelijk gaat het om de toepassing, die ziet de gebruiker en die moet goed funktioneren, daar zijn we het over eens.

Als ik de discussie hierboven lees vraag ik mij werkelijk af of het verschil tussen open en closed source eigenlijk wel duidelijk is.

het gaat in essentie gewoon om het verdedigen van een zakenlijk model.
Kwaliteits verschil is voor slechts een beperkt aantal lieden daadwerkelijk aan te tonen.

Daarbij, OSS is nog niet zonder meer gratisch, net zoals closed source spul niet per se betaalt hoeft te worden.

@Anton. Het lijkt erop dat Microsoft vanaf dit nieuwe schoolseizoen daadwerkelijk de 'gratis' Office strategie is gaan uitrollen; ik hoor dat mijn meeste collega's met jonge kinderen (waaronder ikzelf ook) door school o.a. foldertjes krijgen uitgereikt waarin e.e.a. wordt uitgelegd.
Even snel rekenen, enige honderden lagere scholen, minimaal 10-15 klassen per school, ca. 25-30 kinderen per klas en 10 licenties per kind; da's op de achterkant van een bierviltje al snel 1.500.000 gratis Office licenties. Dat riekt naar marktmanipulatie, oneerlijke concurrentie en zeker " kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium bekend maken met Microsoft-producten in de hoop dat ze er een voorkeur voor ontwikkelen" .

Quote "Mededingingsrecht verzekert een effectieve concurrentie. Dit wordt gedaan door een aantal gedragingen te verbieden of te controleren. Nationaal mededingingsrecht omvat daarom:
1. het kartelverbod 2. controle op concentraties 3. verbod van misbruik van een dominante positie.”

het wordt tijd om eens een klacht bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt) in te dienen op basis van punt 3 lijkt mij. (inmiddels ook gedaan).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-28T10:25:00.000Z Anton Loeffen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.