Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Help, ze smelten de telefoons

In de rubriek 'In de week' van 14 februari stelde Fred van der Molen zichzelf de vraag 'waarom smelt mijn telefoon'. Nitte van Landschoot doet op de TU Delft onderzoek naar het optimaliseren van kathode materialen in Li-ion batterijen. Smeltende telefoons komen volgens de promovendus weldegelijk voor.

In zijn column schrijft de heer van der Molen dat het "de oudste truc
uit het reclamevak" is om mensen te waarschuwen voor iets wat in zijn visie onmogelijk is, namelijk het smelten van een telefoon. Ik moet toegeven dat het smelten van een telefoon wat ver gezocht lijkt, maar het kan wel.
Momenteel zijn er twee soorten batterijen die worden gebruikt in draagbare toepassingen zoals gsm, laptops, palmptops et cetera. Je hebt of een Li-ion batterij, of een Ni-MH batterij. Beide types zijn oplaadbaar. Het nadeel van een Li-ion is dat de batterij stuk kan gaan als deze wordt overladen of verkeerd wordt geladen.
Dit kan gebeuren als een Li-ion batterij wordt geladen door een laadstation speciaal voor Ni-MH batterijen. Op het moment dat een batterij overladen wordt gaat de elektrolyt ( zoutbrug) stuk en zullen er gassen ontstaan waardoor de batterij kan ontploffen (druk opbouw) of lokaal kan de temperatuur zo hoog oplopen (thermal runaway) waardoor de batterij kan gaan smelten. Op een Li-ion batterij staat ook altijd aangegeven dat de batterij nooit warmer mag worden dan 50°C. Dit in verband met explosie gevaar. Leg een gsm dus nooit op je richting Frankrijk rijdt.
De reden waarom Li-ion batterij duurder zijn dan andere type batterijen komt doordat bij elk type Li-ion batterij een ander type lader zit. Een andere reden is dat de assemblage in een zuurstof vrije omgeving moet gebeuren.
Het gebruik van Li-ion-batterijen kent ook voordelen: Het voltage is 3.6 V ( Ni-MH is maar 1.2V), de batterij is lichter en gaat langer mee.< BR> 
Andere artikelen over het hier beschreven probleem zijn te vinden op onder meer:
http://www.semiconductors.philips.com/news/publications/content/file_236.html
http://www.wirelessreview.com/ar/wireless_power_liion/


 
Nitte Van Landschoot, TU Delft

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Nitte Van Landschoot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.