Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blootliggende zenuw geraakt

Tot nu toe zetten veel schrijvers in de discussie rond Prince II veel vraagtekens bij de mening van Jos Keetels die Prince II totaal ongeschikt vindt. Gert Jan Niessink is het echter roerend met hem eens.

Geweldig hoe Jos Keetels een blootliggende zenuw weet te raken met zijn stukje contra Prince II. Geen van de reacties werpt de vraag op van welke aard automatsieringsprojecten zijn, met name qua voorspelbaarheid wat betreft uitkomsten, kosten en tijdsduur. Deze vraag moet volgens mij eerst worden beantwoord, maar ik ben bang dat veel mensen zich hier vasthouden aan een illusie en dat dit soort projecten niet zo gepland, gemanaged of in vaste contracten gevangen kan worden als Prince II dat wil.
Laat ik de vraag anders stellen: kan research gepland worden? Ik denk het niet, althans niet zodanig dat we van tevoren weten wat precies het resultaat zal zijn, hoe lang het gaat duren en hoeveel het zal gaan kosten om tot een bevredigend resultaat te komen.

Onbekend resultaat

Vaak zal hier niet meer gedaan worden dan alleen een kader aangegeven in tijd en geld (bijvoorbeeld 10.000 euro voor drie maanden), daarna een go/no-go en eventueel een verlenging (bijvoorbeeld nog eens 100.000 euro voor zes maanden). Het te bereiken resultaat zal hooguit globaal beschreven zijn. Zou dit niet ook veel beter werken voor automatiseringsprojecten?
Of een ander voorbeeld: Hoe zou u de bouw van de HSL van Antwerpen naar Amsterdam plannen? Waarschijnlijk zal u het eerst opdelen in subprojecten. Oké.
Stel we zoomen in op het subproject 'boren van de tunnel onder het groene hart'.
Gaat u dit zo maar in zijn geheel plannen, er vanuit gaand dat alles wel goed zal komen?
Let wel: de gebruikte techniek (oplossingsmethode) was nog niet volwassen toen men begon! Ik mag toch hopen dat u dit stapsgewijs zal gaan aanpakken en rekening houdt met een eventueel falen der techniek? In dat laatste geval zult u (uiteraard!) een alternatief achter de hand moeten hebben om toch die trein ooit naar Amsterdam te kunnen laten rijden. Bijvoorbeeld een tracé direct naast de A4.
Ook dit scenario lijkt veel op wat we in automatiseringsprojecten tegenkomen. Het lijkt mij daarom niet zo'n gewaagde stelling om te zeggen dat Prince II niet zal werken voor automatiseringsprojecten, ze hebben hun geheel eigen karakter en daar moeten we rekening mee houden als we ze willen plannen en managen en in contracten vangen.< BR>
 
Gert Jan Niessink, Info-Knowledge BV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-12T00:00:00.000Z Gert Jan Niessink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.