Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Anti-spam belofte

"Het valt me op dat Computable de laatste tijd veel publiceert over spambestrijding, maar de meest belovende techniek niet noemt", schrijft Lucas Kruijswijk.

Voor die meest belovende techniek, spf (sender permitted from), is nu een bevroren rfc (request for comments) ingediend bij de organisatie die de internetprotocollen beheert (zie ook: http://spf.pobox.com).
Het idee is dat uitgaande mailservers in het dns-systeem worden geregistreerd. Op deze manier kunnen spammers niet meer doen alsof ze van een ander domein komen als dat domein zijn spf-records gepubliceerd heeft. Op den duur, als de meerderheid zijn spf-records gepubliceerd heeft, kan men ook mail gaan weigeren waarvan de oorsprong geen spf-record heeft.
Deze techniek is dus geleidelijk in te voeren en geeft ook direct al wat profijt. Dat maakt hem veelbelovend. Als domeinnamen niet meer vervalst kunnen worden, moeten spammers steeds weer nieuwe domeinen aanvragen en dat kost geld. De andere mogelijkheid is dat ze hun afkomst niet meer vervalsen, maar met de steeds strengere wetgeving wordt dit steeds linker.
AOL heeft afgelopen weekend een proef gedaan met spf en daarmee duizenden mails gefilterd, terwijl nog maar een klein aantal mensen de - nog niet officiële - spf-records in het dns-systeem hebben ingevoerd. Ik hoop dat de internetaanbieders in Nederland hier snel mee gaan experimenteren.< BR>
 
Lucas Kruijswijk

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-05T00:00:00.000Z Lucas Kruijswijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.