Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Back-up op disk heeft de toekomst

Toenemend belang van ‘restore’ en de ontwikkeling van de disk veranderen het back-uplandschap

‘Tape versus disk’ lijkt binnen de storage-wereld een bijna religieuze discussie tussen aanhangers van tapegebaseerde omgevingen en fervente voorstanders van het gebruik van disk. Natuurlijk zijn technische argumenten zinvol, maar uiteindelijk geven zakelijke argumenten de doorslag, zegt Theo van Teylingen van Network Appliance. Die argumenten laten de balans overigens steeds meer doorslaan in het voordeel van disk. Over een jaar of twintig zal de rol van tape in zijn huidige toepassing zijn uitgespeeld.

Bedrijven digitaliseren steeds meer. Waar vroeger een belletje volstond, sturen medewerkers nu vaker een e-mail. Naast de enorme groei van e-mail en ‘instant messaging’ zijn er steeds meer digitale tools beschikbaar voor bijvoorbeeld financiële administratie, customer relationship management (crm) en projectmanagement. Steeds meer bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van die systemen en de beschikbaarheid van data. Steeds meer organisaties vereisen een storage-infrastructuur waarin alle informatie veilig en altijd toegankelijk is opgeslagen.

Bepalende factoren

Een gesprek over opslagtechnieken mondt vaak uit in een zware discussie, met aan de ene kant de aanhangers van tapegebaseerde omgevingen (waaronder storage-expert Jon Toigo) en aan de andere kant de fervente voorstanders van het gebruik van disk. Natuurlijk is een discussie op technische aspecten interessant en tot op zekere hoogte zinvol. Uiteindelijk gaat het echter om de beschikbaarheid van data.

Waar tien jaar geleden een tapeomgeving prima volstond, worden er vandaag de dag andere eisen gesteld. Zakelijke processen bepalen uiteindelijk welke keuzes een it-manager maakt. Voor opslag is het daarbij belangrijk om in kaart te brengen welke specifieke eisen een organisatie stelt aan haar storage-omgeving. Daarbij komen vragen aan de orde over de kwaliteit van de back-up, de tijd die het mag kosten om gegevens terug te halen, en op welke momenten van de dag data beschikbaar moeten zijn.

Voor sommige bedrijven kan genoemde analyse betekenen dat tape een prima optie is. Hun aantal slinkt echter met de dag.


Recovery: drijvende kracht

Het voornaamste probleem met tape is dat het herstellen van data erg lang duurt. Niet alleen het herstellen van verloren data na een incidenteel verlies kost tijd. Ook de steeds terugkerende procedures om een goede back-up te maken, zijn tijdrovend. Gegevens die weggeschreven worden naar tape zijn een tijd lang niet bruikbaar. Bovendien duurt het wel even, voordat alle gegevens gekopieerd zijn. De toenemende internationalisering van bedrijven legt de vinger op de zere plek. Data die van negen tot vijf beschikbaar moeten zijn voor medewerkers in Nederland, zijn op heel andere tijdstippen nodig in Amerika of India. ’s Nachts een tapegebaseerde back-up maken van het systeem wordt lastig. Een tape die in het weekend steeds een back-up maakt, bevat op vrijdagmiddag wel heel oude data.

Door de dagelijkse realiteit van zaken doen in een steeds kleinere en gedigitaliseerde zakenwereld, vervloeien back-up en recovery steeds meer tot een, continue proces. Een diskgebaseerde omgeving draait continu en maakt automatisch back-ups van gegevens. De data zijn daarmee altijd actueel en er is ook altijd toegang tot de informatie. Het maken van back-ups is niet langer een probleem voor de bedrijfscontinuïteit.

Net als de bedrijfsvoering heeft diskgebaseerde back-up zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld. In storage-beleid wordt de classificatie van data steeds belangrijker. Sommige gegevens moeten altijd onmiddellijk beschikbaar zijn, andere binnen drie uur; weer andere kunnen nog wat langer op de plank blijven liggen. Aan alle informatie die wordt opgeslagen, is een termijn te verbinden waarop die uiterlijk beschikbaar moet zijn.


Goedkoper

Diskdrives zijn daarbij ook nog eens significant goedkoper geworden. Over de afgelopen vijf jaar was er ieder jaar een prijsreductie van zo’n 25 tot 30 procent. Hoe dichter de prijzen van disk en tape bij elkaar komen te liggen, hoe meer bedrijven ervoor kiezen om hun primaire back-up op disk te maken in plaats van tape. Natuurlijk, de kosten van de aanschaf van een tape zijn nog altijd lager dan die van disk. De kloof wordt echter steeds kleiner.

Het omslagpunt waarop het voor een organisatie voordeliger is om diskgebaseerde storage-oplossingen aan te schaffen, komt op het moment dat de gevolgen van het niet beschikbaar zijn van de it-infrastructuur zwaarder wegen dan de investeringen. In de huidige economie komt dat punt steeds sneller. Tape verschuift onherroepelijk verder naar achteren op het toneel.


Corrupte data

Het waarborgen van de kwaliteit van opgeslagen data op tape is een serieus probleem. Dit zorgt er mede voor dat steeds meer bedrijven voor disk-to-disk back-up kiezen. Er is volop discussie over de gewenste bewaartermijnen van bepaalde soorten data. Voor sommige branches zijn er op dit moment al richtlijnen, voor andere komen die eraan. Vast staat dat gegevens steeds langer bewaard moeten worden. Hoe langer je een tape bewaart, hoe groter de kans is op fouten. Tapes zijn kwetsbaar. Als ze worden bewaard in een ongeschikte omgeving – bijvoorbeeld een ruimte die te vochtig is – is dat funest voor de kwaliteit. Daarbij is het soms nodig om de tapes naar een fysiek andere locatie te brengen, al is het maar de andere kant van de kamer. Of het nu per robot of per koerier gebeurt, het verplaatsen van tape brengt risico’s met zich mee.

Ieder bedrijf heeft wel eens te maken gehad met een corrupte of beschadigde tape. Bij opslag op tape is er tijdens het opslaan, of daarna echter geen enkele check of gegevens die op de tape staan, bruikbaar zijn. De mogelijkheden zijn er overigens wel, maar in de praktijk blijkt dat niemand ze gebruikt. Pas tijdens een recovery-poging ontdekken bedrijven of de tapes met belangrijke data wel bruikbaar zijn. Diskgebaseerde back-ups bieden automatische controles op de integriteit van data.


Tape heeft zijn beste tijd gehad

Tegen de achtergrond van de economische veranderingen en vanwege de gunstige prijsontwikkelingen die disk doormaakt, stappen steeds meer bedrijven over op disk. Cio’s, ceo’s en beheerders zetten hun storage-leveranciers onder druk om ervoor te zorgen dat hun opslag- en back-up systemen betrouwbaar, veilig en beveiligd zijn. Nu al zijn back-ups op tape voor veel bedrijven alleen geoorloofd als ze die data later in principe niet meer hoeven te raadplegen en de recovery-tijden lang mogen zijn. Als de ontwikkelingen in het huidige tempo voortschrijden, zal de rol van tape over vijfentwintig tot dertig jaar zijn uitgespeeld.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-16T09:17:00.000Z Theo van Teylingen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.