Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

2008: Rapid SOA?

Zoals december de maand van de terugblik is mag je injanuari vooruitblikken. Wat zal 2008 op SOA gebied gaan brengen? De meeste bedrijven hebben de eerst voorzichtige stappen op de SOA ladder gezet. Een proof of concept project gedaan, een paar services gebouwd enmisschien een ESB geselecteerd en in het eerste project ingezet.

 De desillusie die ongetwijfeld volgt heeft te maken met de hooggespannen verwachtingen die zijn opgeworpen door de gehele IT industrie met de leveranciers voorop. Het blijkt toch allemaal niet zo eenvoudig als het opde powerpoint slides leek.

Zal 2008 het jaar worden waarin SOA zich echt zal gaan bewijzen? Worden de echte voordelen nu dan tochduidelijk zichtbaar?

Veel zal afhangen van het doorzettingsvermogen van de business en in hun kielzog de IT afdeling. Trekken we na de eerste teleurstelling direct de stekker er uit of mogen we leren van onze fouten? Even doorzetten toch maar, leren fietsen lukt ook niet in 1 keer.

Wat helpt is een geslaagd project met een hogezichtbaarheid, iets waarvan de business direct het resultaat ziet en hetvoordeel heeft.

Een van mijn collega’s bedacht hiervoor de term “Rapid SOA”,dit in tegenstelling tot “Solid SOA”. Snel aan de buitenkant een mooi resultaat zichtbaar maken en daarmee ruimte creëren om onder de motorkap de zaak grondig te verbouwen.

De beste kandidaat voor een Rapid SOA benadering is naar mijn mening een project waarbij de userinterface wordt aangepakt. Een van de voorbeelden hiervan is het consolideren van meedere user interfaces in bijvoorbeeld een call center omgeving tot 1 user interface met behulp van eenEnterprise Mashup omgeving. Direct zichtbaar voor de business/eindgebruikers en direct een duidelijke business case doordat bijvoorbeeld de handling tijd van 1 call significant wordt teruggebracht en er minder fouten worden gemaakt bij hethandmatig overtikken van gegevens van het ene scherm in het andere.

De Enterprise Mashup omgeving creëert als het ware een bibliotheek van herbruikbare user interface services (stukjes geknipt uitbestaande applicaties) die vervolgens eenvoudig weer aan elkaar kunnen worden gelijmd in de nieuwe interface.

Is dit pure play SOA? Daar kun je van mening over verschillen. Wel levert deze aanpak ruimte en geld op om achter de schermen alle legacy applicaties netjes van een SOA laagje te voorzien zodat ze een rol kunnen spelen in de “Sold SOA” aanpak.

Edwin van Asch

Systemation

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Edwin,Ik denk je stelling te kunnen volgen: vanuit marketingperspectief zeg je immers wat je wilt zijn i.p.v. wat je bent. Dat verkoopt beter. Anderzijds komen de vraag op in hoeverre jouw aanpak verschilt van de libraries van voorgedefinieerde, herbruikbare cobol-routines of andere soorten programmeercodes?Wellicht slim om het onder de noemer SOA te gooien, zeker als het verkoopt, maar kijkend door een inhoudelijke bril vind ik het niet zoveel met SOA van doen te hebben.Oscar Roelofsion-ip

Een leuk voorbeeld wat ik altijd hier noem is de mash-up van housingmaps.com. De site is gebaseerd op google maps en een bestaande makelaars database en binnen 40 uur hadden ze een compleet werkende website publiek toegankelijk . Dat is snel : )

Oscar,Ik durf te stellen dat deze aanpak meer met SOA te maken heeft dan je op het eerste gezicht zou zeggen. De Enterprise Maskup tools die wij hiervoor gebruiken zijn geheel SOA based, de principes, de technieken, alles is volledig gebaseerd op SOA. Het uitgangspunt is echter net even anders dan in een meer traditionele benadering van SOA. Met herbruikbare cobol routines of andere libraries heeft het niets de maken. De componenten die wij hier in de libray terugvinden zijn kant en klaar herbruikbare componenten op business niveau en geen technische bouwstenen die software libraries leveren.Het zijn echter geen web services, maar user interface services. Uiteraard kunnen webservices, indien aanwezig, wel een rol spelen in een dergelijke mashup, maar over het algemeen is onze ervaring dat het grootste deel van de functionaliteit die nodig is in een mashup nog niet van een webservice laag is voorzien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.