Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een raamwerk weet van aanpakken

Computable Expert

ing. Mendel Koerts MSc
Business & IT Architect, Qhuba Consulting. Expert van Computable voor het topic Digital Transformation.

Het artikel in Computable 51 met de titel "De valkuilen bij SOA" spoorde me aan enige aanvullende gedachten te delen. In het artikel wordt een aantal methodieken opgesomd om tot services te komen. Het artikel sluit af met de opmerking dat op dit moment geen enkele methode compleet is. Wat mijnsinziens deze tekst had kunnen verrijken is een benoeming van de typische kenmerken die een dergelijke methodiek zou moeten hebben. Daarnaast wordt er niet gerept over architectuur raamwerken, in mijn ogen toch een gemis.

Strikt genomen geen methodiek, natuurlijk, een architectuurraamwerk. Dat kan een reden zijn om ze niet te noemen. En ze helpen niet bij het implementeren van op services gebaseerde IT oplossingen; ik ken geen raamwerken die in gaan op ‘service operations’ en ‘service interfaces’. Een goed raamwerk biedt echter een volledige set aan handvatten om te komen tot een op services gebaseerde architectuur. Zijn er dan zulke raamwerken? Zeker, anders had ik dit natuurlijk niet geschreven. Maar let wel, in de beperking toont zich de meester. Afhankelijk van doelstellingen en omstandigheden moeten de juiste handvatten geselecteerd worden. Op de Topic SOA onder ‘Case Studies’ kun je bijvoorbeeld lezen hoe het Integrated Architecture Framework (IAF) ingezet is bij Cadbury Schweppes of Corus.

break

 

Toegegeven, IAF is (nog) geen open standaard. Niet getreurd: dat gaat de komende tijd (gedeeltelijk) veranderen. SAP en Capgemini hebben namelijk in mei 2007 het SAP Enterprise Architecture Framework (SAP EAF) opgeleverd, wat gebaseerd is op The Open Group Architecture Framework (TOGAF) en IAF. Het resultaat van het gezamenlijke werk is als wijzigingsverzoek ingediend bij open standaarden orgaan The Open Group.

break

 

Een te kleine tip van de sluier? Laat maar weten. Ik ben ook benieuwd naar andere of complementaire gedachten?eak

 

View Mendel Koerts's profile on LinkedIn

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Mendel,Bedankt voor je reactie!Art, JW en ik hebben wat verdere uitleg gepost op de site van het artikel(http://www.computable.nl/topic_artikel.jsp?rubriek=2204519&id=2263996).Groeten,Linda

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-02T21:28:00.000Z Mendel Koerts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.