Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SOA-governance is niet te koop

Expert

drs. Ferry J.C. Bijl
Informatie-analist. Expert van voor het topic .

Geld maakt niet gelukkig zegt het spreekwoord. En hoewel geld onmisbaar is, zijn er voldoende dingen waar je als miljardair geen volledige invloed op uit kunt oefenen. Natuurlijk kun je met geld mooie dingen kopen, zoals een Lamborghini Murcielago LP640, maar als je geen rijbewijs hebt, zal het je sowieso niet lukken om zonder brokken thuis te komen. Zelfs een rijbewijs, behaald in een Volkswagen Passat, is geen garantie om een dergelijk racemonster veilig thuis te parkeren.

 

 

 

Zo is het ook met SOA-governance. In het budget van je volgende project is er netjes een stukje gereserveerd voor een SOA governance tool, maar is die tool wel het enige wat nodig is?

 

 

 

SOA governance is afhankelijk van mensen, het zorgt dat mensen dingen "goed" doen. Het hoort een onderdeel van de systems development life cycle te zijn, geïntegreerd met IT-managementsystemen. Zolang SOA-governance niet volledig is ingebed in de organisatie, kost het geld maar levert het nauwelijks toegevoegde waarde op. Het moet het pad van de minste weerstand zijn.

 

 

 

Organisaties die zich op het SOA pad begeven zouden zich dus niet moeten concentreren op het selecteren van een ESB-leverancier of de juiste  BPM-tooling maar op het realiseren van een goede basis voor SOA. Hiertoe kan een nieuw in te stellen SOA governance board  kwartier maken voor de toekomstige ontwikkelingen. Zij kan:

  • beleid uitstippelen;
  • processen definieren waarmee het beleid wordt gerealiseerd;
  • meetmethoden en -momenten vaststellen om zicht op het governance proces te krijgen

 

Deze SOA-governance board moet macht krijgen, zodat verkeerd gedrag kan worden bestraft en goed gedrag kan worden beloond. Pas wanneer deze basis is gelegd kan worden bepaald welke SOA-governance tools (registries, repositories, CMDBs) noodzakelijk zijn ter ondersteuning van het beleid. Hoe beter de organisatie is in IT-governance (bijv. ITIL) des te makkelijker zal volgens de SOA governance principes geleefd worden; SOA governance is niet voor niets een subset van IT governance.

 

 

 

Met geld en goede aanpak kan worden getracht de SOA-trein op stoom te krijgen. Opeens worden allerlei obstakels, wisselstoringen en ontbrekende rails die de trein kan tegenkomen (zoals SOA anti-patterns) een risico waarvoor een aanpak blijkt te bestaan.

 

 

 

 

Ferry J.C. Bijl

Fujitsu Services

 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

SOA Governance ontstaat inderdaad niet alleen met het toepassen van de juiste Governance software. De organisatie zal zich bewust moeten zijn en een SOA Governance traject goed moeten voorbereiden alvorens daadwerkelijk tot invoering en/of aanschaf over te gaan. Governance wordt vaak laat in een implementatie traject van SOA en/of BPM toegevoegd terwijl het juist noodzakelijk is om in deze project 'groei' omgeving governance direct te 'embedden' om te voorkomen dat in een later stadium tegen onbeheersbare problemen wordt aangelopen. Als governance goed is uitgewerkt en geimplementeerd, kan de betreffende software er wel voor een groot deel in voorzien dat afspraken en regels rond governance door de gebruikers worden nageleefd.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.