Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SAN-architectuur

Computable Expert

Erwin van Londen
Senior Technical Analyst, Hitachi Data Systems. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Wat is de eerste vraag die leveranciers krijgen als wordt gevraagd om een storage oplossing?

Het antwoord: (Ik maak het eenvoudig.) "Wat kost x gigabyte bij jullie?" Normaliter ga ik niet in op deze vraag en begin met het stellen van een aantal wedervragen. De vraag die megesteld wordt is namelijk niet te beantwoorden zonder eerst te weten aan welke eisen de oplossing dient te voldoen. Om maar eens een analogie aan te halen; dit is dezelfde vraag als iemand die de ANWB belt en vraagt: "Wat kost eenauto?" De ANWB zal ook beginnen met vragen zoals, welk merk, welk type, hoe oud, aantal gereden kilometers, onderhoudsboekje aanwezig en compleet, zijnde banden goed, APK voor elkaar etc. etc. Terug gerelateerd aan storage begin ik ook met vragen te stellen zoals: Welke applicatie(s), wat is het IO profiel van deze applicaties, hoeveel gebruikers, groei in het verleden, verwachte groei in de komende 1 a 2 jaar, is beschikbaarheid noodzakelijk in de verschillende vormen, etc. etc.
Helaas zijn de antwoorden zelden of nooit direct beschikbaar.
  Om een SAN architectuur te bedenken dienen vele facetten in ogenschouw te worden genomen en deze vergen een gedegen kennis van de operatiën van de klant. Deze dienen omgezet te worden in een algeheel IT plan waar storage een deel van uitmaakt. Als de eisen en wensen dan op een rijtje staan kan worden gewerkt aan de storage oplossing zelf waar dan onder de streep een prijs uit komt rollen. Mocht om budget technische redenen dit niet voldoen zal in eerste instantie aan het wensen lijstje geschaafd moeten worden en niet aan de harde technische eisen. In de praktijk is meerdere malen gebleken dat als er beknibbeld wordt op harde technische eisen dit in de zeer nabije toekomst een negatief effect zal hebben op performance en beschikbaarheid van de diverse applicaties. Dus als U de volgende keer met de leverancier om de tafel zit en de vraag stelt: "Wat kost x gigabyte bijjullie?" bedenkt dan dat uw bedrijfsoperatiën mede bepalen wat het prijskaartje zal zijn en uw leverancier deze vraag niet kan beantwoorden. Als de diverse leveranciers wel de vraag gelijk beantwoorden zult U hoogstwaarschijnlijk appels met peren gaan vergelijken en komt U vroeger of later in problemen met uw "storage oplossing". Neem een leverancier in handen die samen met U een storage assessment service doorloopt waarin alle facetten van het ontwerp van een storage oplossing worden vertegenwoordigd. Op deze manier bent u er zeker van dat U goed van start gaat en de juiste elementen met elkaar kunt vergelijken. Pas dan dient U de vraag te stellen: "Wat kost x gigabytes bij jullie" en vermeldt er dan al wel vast alle gegevens bij die uit de assessment naar voren zijn gekomen. Vriendelijke groeten, Erwin van Londen
Hitachi Data Systems
Melbourne, Australia

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-31T02:32:00.000Z Erwin van Londen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.