Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De toekomst van SMI standaards

SMI van storage beheer naar storage management

Veel bedrijven bezitten centrale opslag verbonden aan computersystemen via SAN´s. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden, andersom betekent centrale gegevensopslag ook nieuwe technologieën en nieuwe management interfaces.

Omdat bedrijfsinformatie centraal in SAN's is opgeslagen hebben storingen, beveiliginglekken en performance problemen sneller een negatieve invloed op beschikbaarheid van informatie. Om te profiteren van de voordelen die SAN storage biedt zonder de grip op data te verliezen heeft de Storage Network Industy Association (SNIA) een management standaard neergelegd in het Storage Management Initiative (SMI). Op basis hiervan is er tooling verkrijgbaar die het beheer van SAN´s effectiever, efficiënter en veiliger maakt. Deze standaard en de hierop ontwikkelde software is het technische antwoord op de vraag hoe efficiënter, effectiever en veiliger storage managent te voeren.

Ondanks dat SMI-S standard veelbelovend lijkt vraag ik mij af hoe de markt op deze nieuwe standaard binnen het storage managent zal reageren.

Koen Willems werk als Data Management Consultant bij Bellmicro

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Standaardisatie in de IT industrie is een goede zaak. SMI-S is inmiddels niet echt nieuw meer, maar implementeren van dit soort standaarden blijkt toch wel flink wat tijd te kosten. SMI-S is feitelijk een achteraf gedefinieerde standaard om de industrie te harmoniseren dat is wat het lastig maakt. De voordelen zijn evident, management software wordt er een stuk eenvoudiger door en nieuwe systemen zijn veel sneller te integreren. Vele fabrikanten hebben inmiddels SMI-S compliant interfaces op hun systemen en er zijn meerdere Storage Management paketten die ook al volledig op SMI-S gebaseerd zijn. Voorbeeld hiervan is HP Storage Essentials.In die zin is SMI-S inmiddels niet meer weg te denken. Maar dat wil inderdaad nog niet zeggen dat we er al volledig zijn. De mate van adoptie verschilt helaas van fabrikant tot fabrikant.Remko Westrik, Manager HP StorageWorks Nederland.

SMI-S is een goede manier om multi-vendor management, en tot op zekere hoogte configuratie te bewerkstelligen. HP Storage Essentials is hiervan inderdaad een goed voorbeeld (ondanks dat HP SE nog veel meer doet). De eenvoud van het beheren van verschillende apparaten van verschillende vendors, en het homogeen presenteren van deze heterogene apparaten, maakt het zeer efficient. Zo ziet vanuit het managementscherm een Brocade switch er hetzelfde uit als een Cisco of een McData, en ziet een HP EVA er hetzelfde uit als een EMC array. Het aanmaken van disken werkt ook op deze manier. Voor een beheerder betekend dit dat ze minder apparatuur gerichte kennis nodig hebben. Kortom: aan de management kant is SMI-s een zeer goede oplossing. Waar mijns inziens nog aan gewerkt moet worden is de configuratie kant. Hierbij ontbreken veel specifieke functies (denk aan snapshotting, cloning en remote replicatie)en kunnen devices alleen worden aangemaakt met bijna alle default instellingen (denk aan cache parameters etc..)Ik ben van mening dat op dit moment SMI-s niet als vervanger genoemd mag worden van de configuratie tools van de apparaten, maar hopelijk zal dit in de toekomst nog veranderen.Voor management kan ik SMI-s niet meer missen...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-21T17:14:00.000Z Koen Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.