Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Service oriented infrastructure

Dit artikel gaat in op de afstemming tussen applicatie-infrastructuren en zakelijke behoeften op basis van een soa. Een succesvolle soa-implementatie staat of valt met de netwerkflexibiliteit en met de diensten die erop worden geleverd. Zonder inzicht in de eisen van diensten en applicaties voor soa kan het netwerk een drempel worden voor de volledige benutting van investeringen.

Een intelligent netwerk dat is afgestemd op applicatievereisten is essentieel om te voorkomen dat prestatie-, beschikbaarheid- en beveiligingsissues soa-voordelen in de weg staan. Dit artikel laat zien hoe service oriented controllers voor applicatielevering netwerkbeheerders ondersteunen om de uitdagingen aan te gaan die komen kijken bij een soa-implementatie. Daarnaast komt aan bod hoe deze controllers de flexibiliteit vergroten en zo de basis leggen voor snelle aanpassing van bedrijfsprocessen aan markt- en organisatorische veranderingen. Gebruikers profiteren bovendien van teruggedrongen risico's op basis van betere controle over bedrijfsprocessen. Controllers maken het mogelijk om bestaande diensten te hergebruiken en zo kosten te verlagen, cycli te verkorten en de consistentie in bedrijfsprocessen te stimuleren.

Soa-principes

Organisaties hebben in de regel drie doelen wanneer ze een soa implementeren: flexibiliteit, hergebruik en risicovermindering. Deze doelen zijn weliswaar zakelijk van aard, maar worden toch in hoofdzaak door it ondersteund met een nieuwe architectuur voor de kernsystemen en integratiemethoden op basis van soa-principes.
It en business moeten zich in dat verband niet alleen bezighouden met de applicaties en systemen voor de bedrijfsactiviteiten (zoals crm, erp en scm). Het is minstens zo belangrijk te kijken naar het netwerk dat de nieuwe diensten moet transporteren. We kennen allemaal de inflexibele applicatie-integratietechnologieën die niet konden inspelen op de eisen van vandaag. Hetzelfde geldt voor inflexibele netwerktechnologieën die het beschikbaar stellen van servicegeoriënteerde applicaties flink in de weg kunnen staan.

Beperken toegangspunten

Wanneer u niet bekend bent met de specifieke eisen van de services en de applicaties binnen de soa-implementatie, kan het netwerk al snel de bottleneck worden voor het gehele project. Een intelligent, applicatiebewust netwerk is nodig om alle voordelen uit uw soa-implementatie te halen.
Sinds enkele jaren gebruiken bedrijven application delivery controllers voor het verbeteren van de prestaties, betrouwbaarheid en beveiliging van bedrijfsapplicaties. Deze apparatuur biedt stabiliteit door de beschikbaarheid van applicaties met behulp van load balancing en fail over te ondersteunen. Ook zorgen ze voor beveiliging door de toegangspunten te beperken. Veel van deze functies kunnen ook een rol spelen bij soa-implementaties. Maar een soa vereist nog extra flexibiliteit en een nog beter begrip van applicatiearchitecturen.
Een servicegeoriënteerde application delivery controller biedt de benodigde flexibiliteit om de dynamiek van de moderne bedrijfsvoering te ondersteunen. Door te voorzien in manieren om delivery policies toe te passen op zowel services als applicaties, kan een servicegeoriënteerde controller voldoen aan de eisen van de it en de business. Ook zorgt deze voor de vereiste wendbaarheid, hergebruik en risicovermindering.
Een primair doel van een soa is het in lijn brengen van it en business. Aangezien een service delivery network onderdeel is van de it van een bedrijf, ligt het voor de hand dat deze platforms ook de doelen van de it-afdeling ondersteunen. Application delivery controllers kunnen zorgen voor het lijn brengen van it en business doordat ze wendbaarheid en risicovermindering mogelijk maken. Deze apparatuur kan dan ook, als een belangrijk onderdeel van de it-infrastructuur, de totale prestaties en beveiliging van een infrastructuur verbeteren. Door het weghalen van taken van servers en bij ontwikkelaars zorgen ze voor kwantificeerbaar voordeel voor organisaties.

Fred Noordam, Country Manager Nederland bij F5 Networks

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-05T11:18:00.000Z Fred Noordam
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.