Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Netwerken in het nieuwe datacenter

Expert

Jack van der Schoot
Director PRE-Sales, BROCADE. Expert van voor het topic .

Traditioneel kennen we datacenter (DC) local area netwerk (LAN) en storage area netwerk (SAN) technologieën in de datacenters. Eenvoudig gesteld geeft het datacenter DC-LAN de eindgebruikers toegang tot applicatieservers en het SAN geeft applicatieservers toegang tot de informatie (strikt genomen is file-serving ook een applicatie).

Beide netwerken kennen verschillende karakteristieken ten aanzien van performance, beschikbaarheid, beheer en service levels. Er zijn door bedrijven grote investeringen gedaan in beide technologieën en dit zal zich, naar verwachting, in de toekomst verder doorzetten. We zien wel een trend ontstaan waarbij er behoefte ontstaat aan convergentie van de datacenternetwerken naar één enkele fysieke interconnect, waarbij de strikte scheiding tussen beide netwerken zal gaan vervagen. Dit, uit oogpunt van efficiency (beheer en aanschafkosten), beschikbaarheid en flexibiliteit.

Servervirtualisatie en cloud computing zijn de grote drijvers achter deze trend. Een nieuw ontwikkelde vorm van Ethernet, Converged Enhanced Ethernet (CEE), maakt convergentie van beide netwerktechnologieën mogelijk, we noemen dit Data Center Bridging (DCB). DCB brengt de karakteristieken van een fibre channel gebaseerde SAN-omgeving (low latency, loss-less en guaranteed delivery) naar de Ethernet-omgeving, waardoor deze netwerken ook geoptimaliseerd zijn voor de afhandeling van storageverkeer.

Met de beschikbaarheid van geavanceerde Layer 2 multi-pathing standaarden zal het gebruik van converged networking worden uitgebreid naar grotere datacenter-omgevingen en verschuiven naar de core van het datacenter-netwerk. DCB biedt niet alleen de mogelijkheid om gelijktijdig storage en IP -erkeer over dezelfde L2-netwerken te transporteren, het leidt ook tot meer flexibiliteit, lagere beheerskosten en lagere infrastructuur kosten. Verder kunnen we denken aan een vereenvoudiging van de netwerkarchitectuur waarbij lagen van de DC LAN-omgeving worden samengevoegd (bijvoorbeeld access, distributie en aggregation layer).

Door de enorme toename van servervirtualisatie ontstaat er behoefte aan mobiliteit van applicaties om aan de eisen van de klant te kunnen voldoen, dit binnen en over de grenzen van fysieke datacenters heen. DCB stelt ons in staat om mobiliteit van applicaties binnen gevirtualiseerde en cloud computing omgevingen mogelijk te maken en zo aan de gestelde servicelevels te kunnen voldoen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-07T17:42:00.000Z Jack van der Schoot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.