Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Verstandig gebruik van nieuwe informatiespoorweg

Expert

E D
Iets met ICT, nvt. Expert van voor het topic .

Informatie vergaren, verwerken en gebruiken heeft met de populariteit van Hyves, LinkedIn, YouTube en nog vele anderen een duizelingwekkende snelheid genomen. Deling van informatie is niet meer éénzijdig maar komt van alle kanten, is niet centraal opgeslagen en kan overal verwerkt worden. De snelle adoptie van deze sociale media netwerken democratiseert de informatiedeling en verspreiding maar kent ook de nodige problemen.

Zo is door de snelheid van Internet een gerucht sneller verspreid dan deze bestreden kan worden. Valse of onvolledige informatie kan zodoende gebruikt worden voor een negatieve beinvloeding. Hierdoor heeft bijvoorbeeld 1 op de 5 kinderen tegenwoordig last van digitaal pesten. Maar ook organisaties kunnen schade oplopen door een  onachtzame mededelingen van een medewerker of het slachtoffer worden van een campagne. De massa en snelheid van sociale media kunnen bijvoorbeeld gebruikt voor het toebrengen van imago schade maar ook om beurskoersen te beinvloeden.

Een betuttelende, maar tijdelijke reflex is het blokkeren van websites of adressen. Maar zoals de ervaringen met Peer-to-Peer (P2P) netwerken en de opvolgers van Napster leert zal de informatiedeling uiteindeljk via alternatieven weer hersteld worden. Ook wordt op grote schaal de ‘Great Chinese Firewall' omzeilt door gebruik te maken van een proxy. Zolang er toegang tot het Internet blijft is het dus een ‘kat-en-muis'spel waarbij het blokkeren van websites er alleen maar toe zal leiden dat er ergens een wissel omgezet wordt. Beter om dus eerst na te denken over een goede dienstregeling want Internet is uiteindelijk alleen de infrastructuur die gebruikt wordt.

Video streaming heeft helaas impact op de bandbreedte en het is logisch om dit te blokkeren bij beperkte bandbreedte. Maar naast een heleboel jolige filmpjes biedt YouTube echter ook een schat aan informatie in de vorm van mooi geanimeerde instructies. En natuurlijk is het niet wijs om vrijuit alles op Internet te plaatsen via Twitter, blogs, fora en andere vormen van social media.  Maar aan de andere kant zijn deze media vaak wel instrumenteel voor een snellere oplossing van een probleem.

Overgangen, in de vorm van connection brokering en proxies, bij bijvoorbeeld gecentraliseerde omgevingen en beperkte bandbreedte, zullen ervoor moeten zorgen dat het spoor niet overmatig door één soort wagons gebruikt wordt. Terwijl gebods- en verbodsbepalingen in de vorm van seinlichten eventueel de inhoud op social media moeten reguleren.

Net als de score op een zoekmachine uiteindelijk niet de betrouwbaarheid van informatie bepaalt zal ook de balans tussen voordeel en nadeel van deze nieuwe media bepaalt moeten worden door gezond verstand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-19T16:17:00.000Z Ewout Dekkinga
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.