Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

PUE-index is niet objectief

Power Usage Effectiveness vergelijkt appels en peren

In de datacenterwereld is Power Usage Effectiveness (PUE) op dit moment het toverwoord. PUE is een waarde die aangeeft hoe het met de energie-efficiëntie van een datacenter is gesteld. PUE heeft een index van 1.0. Dat betreft uitsluitend het gebruik van de computersystemen van het datacenter. Zeg maar: de kerntaken.

De PUE-waarde wordt negatief beïnvloed door stroomverbruik voor bijvoorbeeld verlichting en koeling. Hoe zuiniger het datacenter daarmee omgaat, hoe beter de PUE. Het ligt voor de hand dat oude of verouderde datacenters een slechtere (dus hogere) PUE halen dan de nieuwe. Zij profiteren minder van moderne technieken om zo efficiënt mogelijk met stroom om te gaan.

Dat is echter slechts één kant van het verhaal. PUE suggereert een objectieve norm te zijn. Een groot nadeel is echter dat er voor het bepalen van de PUE een beperkt aantal variabelen een rol spelen. Zo houdt PUE bijvoorbeeld geen rekening met de locatie van een datacenter. Terwijl het duidelijk is dat een datacenter in Zuid-Spanje aanmerkelijk meer koelingsfaciliteiten nodig heeft dan een in Noord-Zweden. Daarnaast gaat PUE op dit moment uit van een momentopname. Terwijl er in een datacenter een flink verschil kan zijn in de energiebehoefte overdag en 's nachts, of door de week en in het weekend. De huidige manier van het vaststellen van de PUE is dus appels en peren met elkaar vergelijken.

Hoe moet het wel? Het antwoord is eenvoudig. Beoordeel de PUE over een langere periode en niet op een bepaald moment. Bekijk hoe innovatief een datacenter is en dus continu innoveert. Houd daarbij ook rekening met de geografische locatie van een datacenter. Op die manier is het mogelijk de verwarring rond PUE op te heffen en weten we allemaal waar we aan toe zijn in de sector.

In de tussentijd is het aan de datacentersector om continu en consequent te werken aan energie-efficiëntie. We weten allemaal dat de vraag naar stroom de komende jaren sterk blijft groeien. Met de juiste maatregelen hoeft dat niet te leiden tot een sterke stijging van de kooldioxide-uitstoot. Wij zijn er dagelijks mee bezig en zien nog steeds nieuwe technieken ontstaan, waarmee we het PUE-cijfer zo laag mogelijk kunnen houden. Voorbeelden zijn het gebruik van zogenaamde EC-ventilatoren in het airconditioningsysteem, die efficiënter omgaan met stroom. Verder installeren we led-verlichting en maken we al langer gebruik van bewegingsdetectie voor de verlichting. Uiteraard profiteren we van de nieuwste bouwinzichten op het gebied van luchtstromen in datacenters. Ook kijken we naar de fysieke bereikbaarheid van de datacenters met het openbaar vervoer. Al deze en andere middelen helpen ons bij het steeds efficiënter omgaan met energie en helpen de PUE zo laag mogelijk te houden.

Michiel Eielts, Managing Director Equinix Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-16T12:48:00.000Z Michiel Eielts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.