Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

En de tape drive blijft maar draaien

Computable Expert

dr. Arjon Stellinga
Oprichter En Consultant, ALL STORAGE. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Dit jaar viert de disk drive alweer zijn 55-jarig bestaan en net als de tape drive hebben sommigen ook deze technologie al afgeschreven, maar zelfs de 60-jarige tape drive blijft draaien! In de afgelopen vijftien jaar hebben meerdere mensen en bedrijven van de daken geschreeuwd dat de tape drive verleden tijd is. Tape is dood, disk is tape en SSD is disk, zou de nieuwe gedachte moeten zijn! Waarom blijft de tape drive dan voortbestaan en verbeteren?

Met de verbetering en vernieuwing van technologie evolueert ook de tape drive mee met zijn tijd. De eerste berichten dat tape dood zou zijn stammen van eind jaren negentig, maar wat is er ondertussen gebeurd. Tape drives zijn in schaalbaarheid en robuustheid de laatste jaren harder gegroeid dan de disk drive, maar vanwaar dan de verminderde interesse voor deze technologie? De Ultrium tape drive heeft nu een native capaciteit van 1,5 TB. Oracle kan op de tape drive T9840D nog steeds een kleine hoeveelheid data (75 GB) wegschrijven, maar dat is dan ook een tape drive voor specifieke toepassingen. De IBM TS1130 heeft net als de T10000B van Oracle momenteel een 1 TB native capaciteit, maar zal waarschijnlijk dit jaar nog wel opgevolgd worden door de volgende generatie. De recent vernieuwde Oracle Sun StorageTek T10000C met zijn 5 TB native capaciteit is wel weer een nieuwe doorbraak in het storage-landschap.

Met de komst van de 5 TB (native) tape drive blijft de voorsprong, qua capaciteit, op de disk drive aanzienlijk, maar desondanks daalt de populariteit. De reden daarvoor is dat de cartridge te langzaam is geworden voor de meeste restore-mogelijkheden. Dat de disk drive robuuster is voor back-up en restore is uit de lucht gegrepen. De reden van een falende tape (lees: restore) is vaak niet vanwege de cardtridge zelf, maar vanwege verkeerde procedures of processen of behandeling van de cartridges en/of tape drives. Daarnaast is de hersteltijd, na een defecte disk, van de nieuwere 3 TB drives ook niet meer in korte tijd gebeurd.

Als disk drives de functie overnemen van tape, dan is de enige reden voor het blijven bestaan van de tape drive de ongelofelijke explosie van data. In recente aanbiedingen aan klanten heb ik storage-oplossingen gezien die enkel disk bevatten. Voor omgevingen met een paar terabytes is dat geen probleem, maar om nu enkel disk in te zetten in de grote omgevingen is, naar mijn mening, geen goede stap richting het groene datacenter en in de beperking van kosten. Het goede aan het gebruik van tape is namelijk dat de gemiddelde kostprijs omlaag gaat, naarmate de hoeveelheid data groeit.

Uiteraard is een back-up van een dag naar tape wegschrijven een 'waste of time', maar om de terabytes aan data, die nooit meer worden gebruikt, op disk te laten staan, kost meer dan het op tape te plaatsen. Waarom elke dag de statische data opnieuw met de back-up meenemen? De wettelijke bewaartermijnen zullen ook niet korter worden. Ondanks effectieve technologieën als de-duplicatie en andere compressiemogelijkheden, blijft de disk drive draaien (MAID is nog niet echt een hype), maar de tape drive stopt aan het eind van zijn gebruik.

Met de komst van SSD zijn de mogelijkheden weer uitgebreid. Het mooiste is dat men nu nog meer keuze heeft waar data moeten worden geplaatst. Zo heeft de komst van tiering de mogelijkheden uitgebreid binnen de disk arrays, maar mist daar de optie tape in het algemeen nog. Men zal dus nog steeds moeten investeren in software om de archivering te gaan regelen met een combinatie van tape en disk, maar dan heeft men daarna wel alle mogelijkheden om een compleet information lifecycle management (ILM)-plan uit te rollen en de data te plaatsen waar het zijn waarde vertegenwoordigt.

Uiteindelijk gaat het met deze grote hoeveelheden data nog maar om één ding, welke data hebben voor mijn bedrijf de meeste waarde en worden veelvuldig geraadpleegd? Maar waar laat ik mijn data die (bijna) nooit meer worden gebruikt, maar niet kunnen of mogen worden verwijderd? Naar mijn mening blijft dat voorlopig nog veilig opgeslagen op een cartridge. Op elk potje past een deksel en dus zal de tape drive-technologie zijn rol in de storage-hiërarchie nog wel even behouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-18T16:26:00.000Z Arjon Stellinga
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.