Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Profiteer van virtualisatie in hybride omgeving

Computable Expert

Dirk Raeymaekers
Sales Director, ACRONIS. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

De huidige dynamische wereld stelt bedrijven voor allerlei nieuwe uitdagingen. De afgelopen jaren heeft het hen grote moeite gekost om de groeiende datavolumes de baas te blijven, en nu verandert de manier waarop deze gegevens worden ingezet. Statische gegevens veranderen plotseling in dynamische data.

Daarnaast is er binnen ondernemingen sprake van een toevloed aan smartphones en tablets die dynamische gegevens genereren en gebruiken. Dit maakt de ict-infrastructuur er alleen nog maar complexer op. Ict-managers moeten de verwachtingen van zakelijke gebruikers in evenwicht brengen met bedrijfsdoelstellingen zoals kostenbesparingen en verbeterde productiviteit en efficiëntie.

Virtualisatie bespaart op kopzorgen

Veel bedrijven kiezen ervoor om hun infrastructuur te virtualiseren. Op deze manier kunnen ze de hardwarekosten terugdringen en zorgen voor een reductie van operationele kosten zoals de kosten voor het stroomverbruik en de koeling. Daarnaast stelt virtualisatie ict-managers in staat om systeemstoringen te isoleren en op efficiënte wijze bronnen toe te wijzen aan gebruikers en apparaten. Deze voordelen zijn van grote waarde omdat, als gevolg van byod, de kans op fouten groeit. Virtualisatie biedt een oplossing voor deze toegenomen complexiteit en kan ict-managers zodoende veel kopzorgen besparen.

Ook nadelen aan virtualisatie

Het gebruik van virtualisatie brengt ook problemen met zich mee. Er zijn maar weinig bedrijven die hun volledige ict-infrastructuur hebben gevirtualiseerd. Daarmee vormen hybride omgevingen een nieuwe realiteit. Zodra gegevens tussen de verschillende omgevingen moeten worden verplaatst, ontstaan er beheerproblemen. Volgens een enquête die in 2012 in opdracht van Acronis door Ponemon werd uitgevoerd, was de grootste uitdaging van ict-managers (79 procent) om de verschillende omgevingen te beheren en gegevens tussen deze omgevingen te migreren. 86 procent van de respondenten gaf aan dat ze verschillende oplossingen gebruiken om gegevens van fysieke naar virtuele omgevingen verplaatsen. Dit voegt nieuwe complexiteit aan de mix toe.

Heterogene gevirtualiseerde omgevingen worden bovendien steeds inefficiënter en moeilijker te beheren. De meeste bedrijven hebben een stapsgewijze aanpak van virtualisatie gehanteerd. Hun ict-afdelingen hebben in losstaande virtualisatieoplossingen geïnvesteerd als antwoord op specifieke problemen en om afhankelijkheid van één leverancier te voorkomen. Het resultaat is een lappendeken van technologieën, waarvan het gebruik en onderhoud om brede expertise vragen. Na verloop van tijd tonen deze omgevingen zich even kostbaar als inflexibel terwijl de behoefte aan beheerbaarheid, interoperabiliteit en schaalbaarheid juist groeit.

Aangezien bedrijfsgegevens zich op verschillende locaties en virtuele machines kunnen bevinden, wordt het moeilijker voor de ict-afdeling om grip te krijgen op de onophoudelijke stroom van dynamische gegevens. Dit is met name een probleem wanneer ict-beheerders gegevens en virtuele machines op dynamische wijze moeten verplaatsen tussen virtuele en fysieke services, tussen locaties, binnen datacenters of naar de cloud.

Optimaal profiteren van virtualisatie

Met een geleidelijke virtualisatie van servers en applicaties wordt het moeilijker om van alle voordelen van virtualisatie te profiteren. Om te voorkomen dat de complexiteit en de incompatibiliteit tussen technologieën voor nieuwe problemen en voor verdere inefficiëntie zorgen, moeten ict-managers hun aanpak van virtualisatie herzien. Om optimaal van virtualisatie te kunnen profiteren, moet jr uitgaan van de volgende drie principes:

1. Hybride omgevingen vragen om hybride oplossingen; ga op zoek naar geïntegreerde oplossingen die ondersteuning bieden voor systemen die in een omgeving met fysieke servers en virtuele machines draaien.

2. Less is more; consolideer waar mogelijk de gebruikte virtualisatietechnologieën om het beheer te vereenvoudigen, de interoperabiliteit te verbeteren en de schaalbaarheid van de gevirtualiseerde omgeving te waarborgen.

3. Een geïntegreerd platform vereenvoudigt de gegevensmigratie en databescherming; met een geïntegreerd platform kun je de migratie van gegevens tussen hypervisors vereenvoudigen, automatisch virtuele machines creëren als back-ups voor fysieke servers en een einde maken aan de noodzaak om complete virtuele machines te verplaatsen. De gegevensbeveiliging zal hierdoor snel en moeiteloos verlopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Complexiteit die geleidelijk is ontstaan moet je rationaliseren waardoor de complexiteit lager wordt. Dat is een waarheid als een koe. Als je dingen goed regelt gaan dingen vaak beter. Maar wat wordt bedoeld met "een geïntegreerd platform"? Uniformering naar 1 merk of type?

@Leen

Uniformering naar een standaard management protocol zal al veel helpen;-)

Hoewel presentatie nu nog vooral gericht is op storage, waar beheer ook vaak gebonden is naar platform, is wolk op slide 5 nog maar het topje van de ijsberg. En dan heb ik de verschillende repositories die mee komen met alle puntoplossingen nog maar even buiten beschouwing gelaten.

http://www.slideshare.net/edekkinga/building-a-service-knowledge-dashboard

Dirk heeft een leuk verhaal wat ingaat op de uitdaging van (management)integratie maar verteld het wat eenzijdig omdat zijn blik vernauwd is tot eigen product. En eigenlijk heeft hij best wel veel woorden nodig om te vertellen dat het management van data wat anders gedaan moet worden in een hybride omgeving;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-24T14:06:00.000Z Dirk Raeymaekers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.