Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gebruik van flash-geheugen beperkt IT-uitgaven

In een eerder artikel heeft Tim Russell besproken hoe met gedeelde storage in een gevirtualiseerd netwerk waarin een combinatie van flashgeheugen en traditionele harde schijven (HDD's) wordt gebruikt data sneller toegankelijk kunnen worden en de operationele kosten kunnen worden verlaagd. Nu we een beter beeld hebben van wat een hybride storagenetwerk met flash/HDD's is, kunnen we de specifieke bedrijfsvoordelen van een voordelige, snelle flashimplementatie nader bespreken.

Bij alle bedrijven zal flashstorage (hetzij in een hybride flasharray, hetzij in een all-flasharray) leiden tot lagere it-uitgaven. Je denkt wellicht dat dat tegenintuïtief is, omdat aan flash meestal een stevig prijskaartje hangt. Als flash echter wordt gebruikt in combinatie met een besturingssysteem waarin veelgebruikte data snel kunnen worden geïdentificeerd en naar flash kunnen worden verplaatst, kan de behoefte aan overprovisioning van netwerkstorage ter verbetering van i/o-performance, wat HDD's per gigabyte uiteindelijk zelfs duurder maakt dan flashstorage, worden verkleind of vermeden. Op deze manier wordt het aantal benodigde HDD's voor storage verminderd en wordt ook bespaard op stroomverbruik en benodigde storagecapaciteit.  Met flash kunt je de storage-i/o versnellen zodat meerdere workloads gebruik kunnen maken van dezelfde storagearray. Hierdoor vermijd je de behoefte aan afzonderlijke storagesilo's en reduceer je de kapitaaluitgaven en het benodigde personeel voor it nog meer.

Voordelig uitpakken


De verbeterde i/o-performance met flash in de storage-infrastructuur kan voordelig uitpakken voor diverse verticale applicaties. Grote financiële instellingen verwerken bijvoorbeeld miljoenen transacties per dag via hun netwerken, zoals het overboeken van bedragen tussen rekeningen, het uitvoeren van inkoop- en verkooporders, het corrigeren van financiële modellen en het detecteren van frauduleuze transacties. Dankzij krachtige storage-i/o kunnen financiële instellingen deze transacties in realtime uitvoeren, wat hun resultaat onder aan de streep ten goede komt. Informatie is sneller toegankelijk, waardoor bedrijven beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen en meer transacties per seconde kunnen verwerken, en dat leidt tot grotere tevredenheid onder medewerkers en klanten.

Webwinkels kunnen ook profiteren van de real-time verwerking van transacties op snelle storage. Het maakt niet uit of zij fysieke of digitale producten verkopen, maar met transacties in real-time kunnen e-commerce-applicaties eerdere zoekopdrachten en aankopen van een gebruiker volgen. Hierdoor kunnen nauwkeurigere productsuggesties worden gedaan om de omzet te stimuleren.  Voor digitale content geldt dat met krachtige storage een aankoop sneller kan worden opgezocht en voorbereid, zodat deze sneller kan worden gedownload.

Social-media

Snellere storage heeft daarnaast voordelen voor social-media-applicaties vanwege de vlottere data-indexering. Een statusupdate kan bijvoorbeeld in minder tijd worden verspreid naar de vrienden of contactpersonen van een gebruiker.

Toekomstige innovaties op het gebied van procestechnologie voor halfgeleiders plus schaalvoordeel zullen er in de loop van de tijd voor zorgen dat flashgeheugen voordeliger én krachtiger wordt.  Dit kan leiden tot de wijdverbreide verkrijgbaarheid van rendabele all-flashstoragearrays waarmee de behoefte aan HDD's en cachesoftware wordt verkleind.  All-flasharrays zouden zo een economisch haalbare storageoplossing worden binnen vrijwel elk it-budget.  Voor nu geldt dat hybridge storagenetwerken met flash/HDD's dankzij hun bedrijfsvoordelen voorlopig bij het technologietraject voor elke it-infrastructuur in overweging zouden moeten worden genomen.

Peter Wilbrink, NetApp country manager Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook hier kan ik mijzelf weer niet aan de indruk ontrekken dat dit een 1 op 1 vertaling uit het Engels is.

Inhoudelijk vind ik het niet echt een heel spannend artikel aangezien dit al erg vaak onder de aandacht is gebracht. Dat SSD of flashmemory de performance verbetert is ons allen nu denk ik wel duidelijk. Ik zou de volgende keer toch wat meer diepgang willen zien.Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-28T12:55:00.000Z Peter Wilbrink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.