Nog steeds blijft het dreigende ip-adressentekort de gemoederen bezighouden en terecht. Toch lijkt het probleem door de massa vooruitgeschoven te worden. 'Het zal mijn tijd wel duren' of 'Ze vinden er wel wat op' of 'IPv6 was toch de ultieme oplossing?'. Dat laatste wordt regelmatig flink in twijfel getrokken, zegt Jos Martens.

Al lang is vastgesteld dat IPv6 een antwoord zou kunnen zijn op het angstig dichtbijkomende einde van de theoretische IPv4 adressenvoorraad. Ziet u de subtiele overgang van de naar een oplossing?cAl lang wordt dan direct het begrip tunneling erbij gehaald. Dat zou, al dan niet in samenhang met MPLS, een onontkoombare (?) transitie van IPv4 naar IPv6 vergemakkelijken of kunnen uitstellen. De deskundigen zijn het er wel over eens dat IPv6 vele voordelen kan bieden, maar de praktijk is weerbarstiger.
Big Bang
Ook de diverse scenario's voor een overgang zijn al vele malen aan de orde gesteld. En we bevinden ons nog steeds in de afwachtende fase. De grote telecom-ondernemingen en internet-services-aanbieders zijn huiverig gomte investeren in een onzekere toekomst, die zij zelf in stand lijken te houden. Daarom alleen al lijkt het ‘big-bang'-scenario niet realistisch meer. Of zou men met Big Bang bedoelen: de totale collaps van internet? We kunnen erop wachten. Nu ip meer en meer het protocol is geworden voor convergentie, zou dat desastreus zijn.
Evenmin hoeven we erop te rekenen dat de rollen van NAT (Network Address Translation), firewalls en gateways uitgefaseerd zal kunnen worden bij de nu rondzoemende oplossingen. Daarvoor zullen IPv4-adressen nog te lang in gebruik blijven. Helaas, want IPv6 zou vele routerings- en beveiligingstaken kunnen overnemen waar IPv4 nog mee opgescheept zit.
Ja, er was heus wel iets te zeggen voor het Big Bang-scenario.
Eilanden
Interessant is de rol van de ‘router' of welke naam men voor de nieuwe hardware ook zal bedenken. Er zullen onvermijdelijk plaatsen komen waar IPv4 en IPv6 elkaar ontmoeten. De ‘dual stack'-apparaten (gateways) kunnen in gecentraliseerde of juist gedecentraliseerde opstellingen in het netwerk opgenomen worden. Netwerkproviders die de ip-kar vanaf het eerste uur hebben getrokken, zeggen daar geen moeite mee te hebben. In de eigen backbone-netwerken zijn alle voorzieningen al getroffen. Men denkt en praat intussen hard mee bij het vinden van alternatieven.
De ellende is dat er nu enorm veel tijd, geld, onderzoek en overleg gestoken wordt in allerlei technologische lapmiddelen. Neem bijvoorbeeld de theorie van de ‘eilanden'. Het gaat dan om technologische eilanden waar IPv6 de standaard wordt. Met elkaar zullen de eilanden het redelijk goed kunnen vinden. Maar moeten ‘de anderen' ook ernaar streven eilanden te worden? Zo kan er een tweedeling ontstaan, waarbij steeds meer complexe transities betrokken raken. Want, zoals gezegd: IPv4 is daarmee nog niet naar de andere wereld geholpen.
Er dreigt een onbeheersbare tunnel-warboel te ontstaan. Of MPLS hiertegen opgewassen is, valt te betwijfelen. MPLS kijkt helemaal niet naar Ipv4 or Ipv6. De dual-stack edge router plakt een MPLS-label op een pakketje. MPLS core network is onwetend wat het pakketje is, IPv4, IPv6,x25 whatever Als de technologische voordelen door even technologische complexen onderuit gehaald worden, waar blijft dan je winst?
De alomtegenwoordigheid van Ethernet in LAN's zal ook voorlopig niet verdwijnen. Veel LAN's zullen zich bij het oprekken van de levensduur van IPv4, met één IP-adres kunnen behelpen.
Oliecrisis
De vergelijking met het naderende einde van de aardolievoorraad is snel gemaakt. Iedereen weet dat het elke dag dichterbij komt. Niettemin blijven we op grote schaal doorgaan met het verstoken van de voorraden. Alternatieven worden op zeer kleine schaal toegepast, als je die vergelijkt met het totale verbruik.
Ook de IPv4-adressenvoorraad raakt op – nog eerder dan de olievoorraden – maar over alternatieven wordt vooral nagedacht en gepraat, zonder tot goede afspraken te komen. Terwijl de oplossing van de ip-adressenproblematiek wereldwijd veel makkelijker te realiseren is dan de massale overgang naar alternatieve energiebronnen.
Evenals bij het naderende einde van de voorraad fossiele brandstoffen, zien we ook in de telecomwereld de politiek en de bijbehorende regelgeving een niet te veronachtzamen rol spelen. Dat maakt het er voor de techneuten niet makkelijker op. Ondertussen zouden we efficiënter met de nog beschikbare IPv4-adresruimte moeten omgaan. Dit, althans, is de visie van Gartner.
‘Plannen’ voorlopig genoeg
Neil Rickard heeft in een afgelopen najaar verschenen Gartner-rapport organisaties die overwegen naar IPv6 over te stappen, aangeraden de komende vijf jaar niet te hard van stapel te lopen en nog niet tot migratie naar IPv6 over te gaan. Hij stelt dat de urgentie nog niet groot (genoeg) is en dat de voordelen vooralsnog niet opwegen tegen de nadelen. Het rapport meldt dat bedrijven en organisaties (in grote delen van de wereld) tot 2015 nog voldoende ip-adresruimte hebben. Of dat genoeg rekening houdt met de stijgende particuliere consumptie van ip-adressen, lijkt echter niet onweerlegbaar. In ieder geval is er verschil in voorbereiding bij gebruikers en bij providers. De providers kunnen zich zeker niet veroorloven een afwachtende houding aan te nemen. De knoop doorhakken – dat moet toch een keer gebeuren – houdt het nemen van risico's in. En dan biedt samen optrekken door gezamenlijk een beleid naar IPv6 op te stellen, minder risico's voor iedereen.
Conclusie
Het is absoluut noodzakelijk dat alle betrokken partijen samenwerken, al kost dat veel tijd en verlies aan eigenheid. Logge bureaucratie ligt op loer. Toch is stug doorgaan met IPv6 en de transitie te verkiezen boven afwachten en alles overlaten aan (inventieve) lapmiddelen.
Energiek proberen deze middelen als interimoplossing ingang te laten vinden, denk aan het op de markt ‘verkopen' van ip-adressen, mag niet leiden tot de valse gerustheid: ‘We hebben nog alle tijd.' Die hebben we niet. Vooral de telecom-bedrijven zijn zich dat bewust of zouden dat moeten zijn.
Jos Martens, Director Strategic Marketing Carrier Services Global Crossing