Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De iPad als Flash-killer

Dit artikel delen:

Over een kleine twee weken introduceert Apple de iPad. Net als op de iPhone biedt de browser van het apparaat geen ondersteuning voor Adobe Flash. Belangrijkste reden volgens Apple: Flash zou de battertijd teveel verkorten. Maar er speelt veel meer, zowel op technisch als politiek vlak.

Flash is overal. Volgens Adobe is Flash geïnstalleerd op meer dan 99 procent (!) van alle pc's. Vele tienduizenden websites maken gebruik van Flash voor het aanbieden van interactieve content. Flash is ongetwijfeld de meest geïnstalleerde closed source plugin ter wereld. En dat is een doorn in het oog van Apple.

Waarom? Apple heeft vrijwel volledige controle over alle aspecten van zijn besturingssysteem Mac OS X. Als er iets niet in orde is, zoals een bug of een slecht presenterend stuk software, dan kan het bedrijf dat zelf oplossen. Dat geldt voor praktisch alle onderdelen van het platform, behalve voor... Flash. En dat leidt volgens het bedrijf uit Californië tot problemen.

Zo schijnt Flash volgens insiders de grootste bron van crashes op OS X te zijn, gemeten op basis van de 'crash reports' die het OS aan Apple terugkoppelt. En hoewel Apple grote moeite heeft gedaan om zijn OS volledig 64-bit compatible te maken, biedt Flash nog altijd enkel 32-bit ondersteuning. Dat heeft Apple er zelfs toe gedwongen om een compleet nieuwe plugin-architectuur voor webbrowser Safari te ontwikkelen.

Voor de stabiliteit van de iPhone en de iPad, die beide draaien op het jonge iPhone OS, wil Apple die problemen hoogstwaarschijnlijk voorkomen. Die wens is zo sterk, dat het bedrijf binnen iPhone OS geen ondersteuning voor Flash biedt, ondanks de incompatibiliteit van de iPhone en de iPad met enorme aantallen websites die daar het gevolg van is. Is dat slecht voor de eindgebruiker? Volgens mij op korte termijn wel maar op lange termijn zeker niet, en wel om de volgende reden. 

Vrijwel alle veelgebruikte webstandaarden zijn open, op Flash na. Het is het enige 'proprietary' formaat op het web dat er echt toe doet. Adobe heeft met Flash dus veel macht en als we naar het verleden kijken, is het maar de vraag of dat het web ten goede komt. Helaas zijn er tot nu toe nog weinig goede alternatieven voor Flash, maar daar begint verandering in te komen. Zo biedt het open HTML5/H.264-formaat uitgebreide ondersteuning voor webvideo, een gebied dat tot op heden door Flash gedomineerd wordt. 

Doordat Apple geen Flash maar wel HTML5 ondersteunt, worden webontwikkelaars gedwongen om van Flash af te stappen en naar open alternatieven te zoeken. Tenminste, als ze hun content ook voor de vele miljoenen iPhone- en straks iPad-gebruikers beschikbaar willen stellen. Zo is YouTube recentelijk begonnen met een experimentele speler op basis van HTML5 die geen Flash meer vereist. Hoewel de iPhone- en iPad-gebruikers op dit moment bij veel websites tegen problemen aanlopen, is deze zet van Apple in mijn ogen dus uiteindelijk goed voor het web als geheel. 

Het is te hopen dat Apple voet bij stuk houdt. Of, en dat zou misschien nog beter zijn, dat Adobe de broncode van het Flash-formaat en de Flash Player open source maakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bedankt voor de info. Ik heb nooit begrepen wat mensen in de de iPhone of iPad voor iets bijzonders zien. Nu weet ik pas dat je er dus niet eens Flash of zoiets basic als YouTube op kan zien. Nu kom ik gelukkig zeker niet meer in de verleiding om een veel te duur apparaat met veel te weinig functionaliteit te kopen, alleen maar omdat het hip is. Dat Apple hiermee weg komt bewijst maar des te meer dat het veel te goed gaat met de economie. Je zult zien dat men straks weer massaal in de rij staat om voor 600 euro de functionaliteit te kopen die ju nu al kunt krijgen in een willekeurig Netbook van 229 euro.

@Peter. Je geeft in je laatste zin precies aan waar het werkelijk om draait. Het gaat niet om functionaliteit. Het gaat om gebruikersgemak.

Functionaliteit, een apparaat dat alles kan is en was er al. Het gemaak geeft de doorslag. Kan je moeder ermee omgaan. Is het makkelijk om een nieuwe applicatie te installeren? Kun je via een makkelijk platform (appstore) kiezen uit honderduizenden applicaties. Enzovoort.

Hier op computable reageren geen gemiddelde gebruikers. Die weten niet wat flash is, het zal ze boeien. En zelfs een gebruiker zoals ik heeft een iphone, vanwege... de erg goede gebruikers ervaring.

@Robbie, apple heeft dit goed begrepen en komt er zelfs mee weg om (vanwege het gedoe met Adobe dat geld wil zien) flash weg te laten op de iPhone/iPad.

Onbegrijpelijk dat de meeste bedrijven nog steeds veel te weinig moeite steken in gebruikerservaring in verhouding tot functionaliteit.

Aan de andere kant heeft Apple met Steve Jobs natuurlijk wel iemand in huis die dat van bovenaf inziet en mogelijk maakt. (en ook een duidelijke, goed onderbouwde, eigen mening heeft over wat 'goed' is)

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/internet/3294440/1282763/de-ipad-als-flashkiller.html#3295190#ixzz0iuLloGWw

@Peter
Je hoeft maar heel even te spelen met een iPhone en je begrijpt het. Wat een verademing dat dit soort apparaten zo eenvoudig kunnen zijn in het gebruik.
Overigens kun je er ook YouTube-filmpjes op afspelen. Hoe ze dat doen zonder flash weet ik niet (en dat wil ik ook niet weten; ik wil alleen maar dat het gewoon werkt).

"Zo biedt het open HTML5/H.264-formaat uitgebreide ondersteuning voor webvideo..."

H.264 is net zo 'open' als MacOS X. Niet dus. H.264 is een met patenten dichtgetimmerde standaard. Het alternatief dat binnen HTML5 gebruikt kan worden is OGG, maar dat biedt nog steeds niet dezelfde kwaliteit als H.264. Daar komt bij dat op dit moment browsers niet beide formaten ondersteunen: het is H.264 of OGG.

Eigenlijk gaat het helemaal niet om de keuze H.264 of Flash, want video die met Flash wordt vertoond maakt vaak gebruik van H.264. Het gaat dus puur om de player: wordt het Quicktime, Flash of toch de ingebouwde player van HTML5?

Quicktime? O ja, bijna vergeten dat Apple ook nog zijn eigen playertechnologie heeft. Maar die technologie kom je steeds minder vaak tegen, ook al stuurt Apple bij iedere download ook nog zo'n verrekte Quicktime-player mee. Dat Quicktime zo'n onopvallend leven leidt, is voor Jobs misschien wel één van de belangrijkste redenen om een hekel te hebben aan Flash.

"het open HTML5/H.264-formaat" betekent dat de redakteur niet geinformeerd is. Kijk eens op www.osnews.com.

Ieder zichzelf respecterende webdesigner zou H264 moeten meiden als de pest, anders hebben we in een paar jaar weer de zelfde ellende als met IE6.
Of we dat nu fijn vinden of niet, theora/ogg is het enige alternatief als we het web bruikbaar willen houden zonder de dreiging van rechtzaken m.b.t. patenten.

Dat de ipad een flashkiller wordt geloof ik niet, er komen nog wel meer apparaten zoals de ipad die wel flash zullen spelen. Sowieso, wie wil apple-klant zijn met de manier zoals die met hun klanten omgaan? Ik zeker niet!

Kan het niet zo zijn dat hier andere sentimenten meespelen zoals geld en controle. Door de toegang van adobe flash op de iphone/ipad krijgt iedereen toegang tot een open virtual machine waarop iedereen de mogelijkheid om zijn eigen content (lees video, geluid en spelletjes) aan te bieden zonder beperkt te worden door de regels door en afdracht aan apple store. Een zeer grote bedreiging voor het business model van apple. Naar mijn mening zijn alle andere meningen en argumenten cosmetisch en zeker niet in het belang van de consument. Maar ja, apple gebruikers betalen graag extra en daar maakt Steve Jobs en co dankbaar gebruik van.

Floris, je raakt hem goed en er zit een diepe kern van waarheid in.
Youtube doet het dus inderdaad wel gewoon op je iphone en ook op de ipad. Ik heb sinds enige maanden een Iphone en ben er heel erg blij mee. de functionaliteit is geweldig. Ik ben er zelfs zo blij mee dat ik 8 April mijn eigen 64GB wifi Ipad mag gaan afhalen bij de Istore in The US waar ik toch moest zijn. vrienden in de US hebben hem voor me geregeld.
Ben erg benieuwd.

@Peter:
Ach, dat Flash wordt toch vnl. gebruikt voor uiterst irritante bewegende ads die moeilijk te blokkeren zijn (anders dan door heel Flash uit te schakelen). Ik zal blij zijn dat we eindelijk van die troep af zijn - alleen maar mooi dat Apple daar een handje in zou kunnen meehelpen.

@mm, ook al heb je gelijk met je opmerking over flash, denk je dan dat probleem niet gaat onstaan met HTML5 'video'. Dit soort reclame technieken (nu met flash) is natuurlijk niet afhankelijk van flash alleen, en als flash er niet meer is, is er wel iets anders waar gebruik van gaat worden gemaakt (maar dat scheen niet de discussie van die stuk te zijn).
Ik geloof niet dat de iPAD de flashkiller gaat zijn, maar mogelijk wel de aanzet tot. Indien andere technieken (HTML5) meer ingeburgerd / ondersteund worden zal flash misschien naar de achtergrond verdwijnen of anders worden ingericht door Adobe. Tijd zal het leren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-21T11:44:00.000Z Floris Vlasveld