Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe het internet werkt

Dit artikel delen:

Expert

ing. Vincent van Gentevoort
Large Account Manager, Composite. Expert van voor het topic .

Elke dag maken we gebruik van het internet. Het belangrijkste is dat het werkt, maar hoe werkt het? Zonder echt technisch te worden zal ik uitleggen hoe het internet verkeer werkt, hoe het eens fout ging, wie er betaalt, wat een internet exchange is en dat Nederland een zeer belangrijke positie heeft in het internet.

Al het heen en weer sturen van informatie op internet verloopt via meerdere tussenstations, routers, welke al het internetverkeer in juiste banen leiden. Routers vertellen (BGP4) elkaar de hun bekende routes. Zodoende weet een router meestal verschillende routes naar een locatie. Voordeel hiervan is dat als een tussenliggend deel van het internet niet functioneert, een router een alternatieve route voor het verkeer kan kiezen.

Gelukkig gaat het zelden echt fout. In 2008 ging het bij Pakistan Telecom wel mis; ze lieten hun router vertellen dat je via hem Youtube direct kon bereiken. Routers in de buurt hoorde de nieuwe kortere route, vertelde die door en stuurde het Youtube-verkeer naar de Pakistan-router. Maar daar was helemaal geen Youtube, hierdoor was Youtube twee uur lang niet bereikbaar voor een deel van het internet.

Routers wisselen internetverkeer met elkaar uit. Door zelf zo'n router te beheren, bepaal je zelf  hoe je internetverkeer redundant en onafhankelijk reguleert. Je kunt afspraken maken met partijen om gratis (peering) of betaald (transit) internetverkeer uit te wisselen. Helaas zal niet iedereen internetverkeer met je willen peeren. Sommige partijen kunnen veel verkeer routeren, zien dat als een asset en zullen daar geld voor vragen. Het is zo goed als onmogelijk om via al je peers heel de wereld te bereiken, dus zal je een deel van je internetverkeer inkopen bij een partij (carrier) die routes naar alle locaties op het internet kan leveren. Zo'n carrier levert routes van verschillende lengtes. Door met zoveel mogelijk partijen te peeren bespaar je niet alleen op kosten van internetverkeer, je maakt het ook sneller, elke peer is slechts één stap kort. Als je bijvoorbeeld geen peering met de partij aan de overkant hebt, kan het zijn dat het verkeer via de carrier met een ruime
omweg de overkant bereikt en je er nog voor betaald ook.

Om verkeer uit te wisselen moet je routers met elkaar verbinden, bijvoorbeeld via glasvezelverbindingen. De makkelijkste manier om dat te doen is middels een internet exchange. Je gebruikt dan het netwerk van de exchange om het internetverkeer met leden op de exchange uit te wisselen, zodat je niet met iedereen een één-op-één fysieke verbinding hoeft te realiseren.

Nederland heeft wat dit betreft een vrij unieke positie, er staan hier twee grote exchanges, de NL-ix en AMS-IX. Andere grote exchanges staan in Duitsland (DE-CIX), Engeland( LINX) en Moskou (MSK-IX). We hebben het hier over de top vijf internet exchanges, de rest van de wereld, ook de VS, is verdeeld in kleinere exchanges. Europa, en zeker Nederland, is dus een van de belangrijkste knooppunten, er gaat bijzonder veel verkeer door ons kleine kikkerlandje, alleen al ruim meer dan 1 terrabit per seconde over onze exchanges. En dat wordt alleen maar meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik mis met name het feit dat alles in routerings domeinen is opgedeeld (AS). Alleen wanneer je GEEN beveiligingsmaatregelen neemt tussen domeinen krijg je Pakistan Telecom effecten. Verder kost peering ook geld ! Je peert namelijk neutraal. Ook de LINX is verdeeld over meerdere lokaties. Volgens mij mis je een punt mbt de US. Ik kan me niet voorstellen dat NY, LAX, SF, CHG kleiner zijn, misschien als public IX maar NIET als private knooppunt.

BGP werkt idd met AS nummers (waaraan IP blokken gekoppeld worden waarin de welbekende Ip nummers vallen). Routers spreken nl niet IP's maar AS'en met elkaar (route bestaat uit AS nummers). Maar goed ik wilde het niet technischer maken dan noodzakelijk.

Peeren kan zeker gratis, feitelijk moet wel iemand het touwtje naar de andere partij betalen (en wat er zo dus private gepeerd wordt is feitelijk onmogelijk te meten), Bij peeren via een IX betaal je een port op de infrastructuur.

Dat een IX over meerdere locaties verdeeld is niet vreemd, de AMS-ix is over 7 lokaties verdeeld, de NL-ix over meer dan 40. Zoek even op Google en je vindt op wikipedia de lijst van IX'en waar ik het over hebt.

A corny, but incredibly funny video of how the Internet and networking works from the Ericsson MediaLab. The video was made in the late 90s using pretty rudimentary computer animation, but for any tech head, that matters not. The Router, with his collision-prone tendencies, will make you chuckle. Those pesky AppleTalk packets will slow down your network. And beware the Pings of Death!

http://www.youtube.com/watch?v=x9XWxD6cJuY&feature=player_embedded


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-06T15:44:00.000Z Vincent van Gentevoort
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.