Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

BYOD onmogelijk door logge software

Dit artikel delen:

Expert

Frank Hartog
Marketing en Sales manager bij New Day at Work, New Day at Work. Expert van voor het topic .

De meeste van jullie zullen het wel hebben gelezen dat volgens een rapport van Gartner in 2017 de helft van de werkgevers bring your own device wil ondersteunen. Je gebruikt persoonlijke apparaten zoals laptop, smartphone en tablet ook voor zakelijke doeleindes. Voor werkgevers zijn er veel voordelen om hierop over te gaan: kosten besparen, tevredenheid van medewerkers omhoog en de voordelen van mobiel werken.

Veel software producten zijn nog lang niet klaar voor deze markt en zullen de byod-trend vertragen. De producten zijn namelijk log, traag en teveel functionaliteit georiënteerd. Producten als Afas, Exact Online en King Software hebben door de jaren heen steeds meer functionaliteiten toegevoegd. Hoe meer des te beter en als we maar een cloudoplossing hebben was het credo. De user experience is daarbij totaal uit het oog verloren.

Door de opkomst van zakelijke tablets en smartphones zijn hele andere principes gaan gelden. Van software producten wordt verwacht dat ze net zo gebruiksvriendelijk werken als een gemiddelde smartphone. Dat betekent geen ingewikkelde menustructuren en functionaliteiten in beeld die je toch niet gebruikt. Enkele weken geleden haalde ook Jan Aleman van Servoy dit aan tijdens een event van Dutch Cloud.

Ondernemers zullen de komende jaren kiezen voor software producten die flexibel zijn en de gebruiker alleen die functionaliteit laat zien die het nodig heeft. Dat betekent ook geen lange trainingen meer om de software te begrijpen en dure consultants om eenvoudige aanpassingen te doen. Om als software product de komende jaren te overleven zal de mindset moeten veranderen. Van functionaliteit georiënteerd naar het less is more en user based principe. Ingewikkelde menustructuren laten verdwijnen en de gebruiker een optimale user experience bieden. Des te sneller software producten deze principes omarmen des te sneller zal byod mainstream worden. 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

BYOD is gedreven door de gebruiker, deze wil geen dubbele apparaten meezeulen (1 prive, 1 zakelijk).

En waarom BYOD zo nodig mainstream worden?

Heb je onderbouwing voor: "Ondernemers zullen de komende jaren kiezen voor software producten die flexibel zijn en de gebruiker alleen die functionaliteit laat zien die het nodig heeft."

Of is dit wishful thinking?

Zelf zie ik niet zo de noodzaak om ERP op smartphones en tablets te ontsluiten, die zijn helemaal niet goed voor productie, hooguit voor lookup.

En als het gaat om laptops dan zie ik enerzijds niet waarom die het eigendom van de medewerker zouden moeten zijn en anderzijds zie ik het verschil niet tussen een laptop van een medewerker of een eigen laptop dus heeft die discussie niets met BYOD te maken maar met overal kunnen werken.

Het eerste artikel had nog het voordeel van de twijfel, nu begin ik steeds minder te twijfelen.


Henri,

Bedankt voor je reactie. Het mainstream worden van BYOD wordt gestuurd vanuit de markt: de gebruiker want die weten hoe het apparaat werkt,de ondernemer vanwege oa kosten besparingen. Medewerkers willen inderdaad overal kunnen werken. Dan moet het niet uit maken op welk apparaat en of dat de werkgever is of van jezelf. BYOD en overal willen werken heeft in mijn ogen veel met elkaar te maken. Medewerkers (zo blijkt ook uit onderzoek) willen gewoon kunnen werken los van het type device en plek. Heb jij het rapport gelezen van Gartner? Misschien een tip.

Uiteraard zal het ene device meer om te lezen zijn en de ander om in te voeren. Maar dat neemt niet weg dat er vanuit de klant andere eisen worden gesteld aan de software. We doen veel redesign van software en dit ligt 9 van de 10 keer ter grondslag.

Frank,
Ik denk dat dit artikel eea voor je duidelijker gaat maken:

http://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html

We wachten alleen nog op BOYS, bring your own salary.

Buiten een zekere dosis humor vind ik in dit artikel weinig boeiends, spijt me.

@Henri en Reza

Byod is binnen een paar jaar over, dan draait elke systeem in een dual-tennant situatie. En dat is interessant, omdat je dan met één device beide markten kan bedienen
Dual sim bijvoorbeeld is een fysieke oplossing voor meer nummers of meer VoIP kanalen in een toestel. In LTE/4G is het kanaal 50 Mbit/s en dat is 1500 keer meer dan een GSM kanaal........Fysieke oplossing zijn altijd tijdelijk als het ook in software kan en die dag is niet meer ver. Los hiervan dat er natuurlijk nog een paar zaken opgelost moeten worden. Maar ook de markt wordt voornamelijk uitgemaakt door twee typen...

Soms denk ik, bij het lezen van dit soort artikelen, dat ik te oud aan het worden ben voor de IT.
Ik vindt het namelijk maar wat lekker dat ik, wanneer ik vakantie heb, mijn laptop (van de zaak) en telefoon (van de zaak) uit kan zetten en lekker een aantal dagen/weken op kantoor kan laten.
Achterhaalde gedachten? Mag je denken, maar dan wil je graag verwijzen naar factoren die bijdragen aan burn-out ... het altijd bereikbaar (denken te moeten) zijn is er één van! Mensen komen niet meer tot rust daardoor.

Misschien ook een ouderwetse gedachte, maar als mijn werkgever graag wil dat ik mijn werk goed doe, verwacht ik dat hij mij voorziet in het juiste materiaal hiervoor. Los van de praktische problemen (meerdere schermen en zo): verwacht de werkgever dan ook van mij dat ik iedere 2 à 3 jaar nieuwe hardware aanschaf om bij te blijven?
En, krijg ik daar dan ook een vergoeding voor (fiscaal een leuk vraagstuk overigens, maar dat terzijde). Wie gaat dan zorgen dat ik de juiste software op mijn systeem krijg? Alle web-applicaties van vandaag de dag ten spijt, er is ook nog genoeg software die nog niet via het web ontsloten kan worden.

Voor mensen voor wie IT niet veel meer is dan eem applicatie om wat info te raadplegen / in te voeren of om mail/internet te gebruiken zal dit best kunnen werken, maar voor programmeurs die dag in dag uit achter de PC code zitten te kloppen geloof ik niet zo in BYOD


100 punten voor Pa Va Ke.
Er is toch nog gezond verstand maar daarvoor moet je een bepaalde graad van rijpheid bereikt hebben.
Boyd is de nachtmerrie van elke systeembeheerder, dat merk je pas als het fout gaat.
Simpel gezegd boyd is een heel slecht idee uit de koker van mensen die penny wise en pound foolish zijn.

@Maarten:
Je slaat iets over! Een systeem in dual-tennant situatie moet ook beheerd worden en dat valt ook onder BYOD zaken.

Wat ik probeerde aan te geven is dat op deze site al GENOEG en vaak over BYOD en aan de byod gerelateerde zaken gesproken/geschreven is. Ik zou eerst een zoekopdracht op deze site los laten voordat ik een "artikel/opinie" ergens over schrijf om te kijken hoe interessant mijn verhaal zou kunnen zijn en of dat een toegevoegde waarde heeft.


@Frank: ik verwacht van een Marketing manager iets nieuws, innovatiefs, eye opener, een verhaal dat de lezer tot denken aanzet, met de juiste inhoud en niet appels met peren vergelijken zoals die van BMW dealer!

Zet `m op, ik kijk uit naar je 3e artikel!

Ik vind het an sich wel een interessant stukje. Hoewel hier en daar wat bedenkelijkheden zitten.

Zo lijkt mij BYOD helemaal niet kostenbesparend, maar juist het omgekeerde. Het jaagt de werkgever op kosten doordat deze een breed scala aan smartphones zou moeten ondersteunen. Natuurlijk kan je proberen een beperkte keuze aan apparaten te ondersteunen, maar zolang je niet alle varianten ondersteund zal er gemopper blijven.

En dat er geen behoefte is aan ingewikkelde menustructuren zegt heel veel over de gebruikers. In de tijd dat de Jargon file gedefineerd werd had je al een schaal: User Power user Guru Wizard
En er is natuurlijk helemaal niets met een 'gewone' gebruiker te zijn, maar je hebt dan ook een 'gewone' gebruikersbehoefte.

De laatste alinea vond ik het meest interessant. Hoewel BYOD nooit echt mainstream zal worden voor al de doeleinden. (De apparaten zijn gewoon te onhandig) zal er wel een zware markt behoefte ontstaan voor de lite versies van de applicaties, de apps. Die informatie met een paar drukken op de knop kunnen voorschotelen aan de heren van het Jip-en-Janneke niveau.

Ik wil iedereen bedanken voor zijn reactie. De boodschap achter het verhaal is dat logge software moet veranderen om te overleven. Daaruit denk ik vanuit de markt en veel van jullie vanuit de techniek en de problemen die het met zicht mee brengt.

Duel-tennant situaties, een ramp voor systeembeheerders, fiscale uitdagingen et cetera. Hebben jullie ooit wel eens gedacht wat een gemiddelde gebruiker van software nou wil? Zien jullie niet de rol die Apple heeft gespeeld in de consumentenmarkt doorsijpelen naar de businessmarkt?

Het artikel is wellicht niet zoals bepaalde reageerders verwachten. De laatste paragraaf bevat wel een interessante paradox. Overigens wel eentje met een redelijke baard ware het niet dat de context interessant is.
Een applicatie moet simpel te gebruiken zijn maar toch flexibel. En in de context van BYOD moet het dan wel weer zakelijk en krachtig zijn zonder dat het log wordt.
Nu is deze verwachting van een alfa iemand niet bijzonder, maar het realiseren van zo'n oplossing is dat wel degelijk. Een standaard out of the box cloud oplossing zal hoogstwaarschijnlijk niet aan alle eisen voldoen. Een maatoplossing heeft zo zijn andere nadelen.
Wellicht dat het tijd wordt om te realiseren dat BYOD een beperkt bereik heeft qua mogelijkheden?

Volgens mij gaat dit stuk niet over BYOD maar over software.
De software die (kleine) eigen devices handig maakt is simpele software. En volgens de auteur heeft simpele software de toekomst. Dat zou best eens kunnen, maar dat heeft volgens mij niet expliciet wat met BYOD te maken. Ik denk dat hij bedoelt dat ingewikkelde software op kleine devices als smartphones en tablets niet goed uit de verf komt. Dat is logisch, want daar is die software ook niet voor ontworpen. Gebruikers merken wel dat simpele software vaak lekkerder werkt, en dat is een belangrijk gegeven: als software te ingewikkeld is voor het gros van je gebruikers is het de vraag of het de toegevoegde waarde biedt die je er van verwacht.
Zoals met alles is het een kwestie van je verstand gebruiken als het gaat om het maken van keuzes.

@Frank, dank voor je reacties, wordt door mij in ieder geval echt gewaardeerd.

Uiteraard ben ik er mee eens dat logge software moet aanpassen om te overleven.

Aan de andere kant heb je nu vooral de generieke stack, iets waar elke gebruiker iets mee doet (docs, agenda, email, collaboration), maar daarnaast heb je ook de ERP, software voor een specifieke branche en specialistische software welke complex blijft en niet zo gemakkelijk lean and mean gemaakt kan worden.

BYOD is slecht een klein onderdeel bij "mobility" en gaat alleen maar over de eigenaarschap van een apparaat.

Zoals PaVaKe zegt is niet alles makkelijk mobiel te maken.
Overigens ben ik het niet 100% eens. Ik werk met veel freelance ontwikkelaars die echt allemaal hun eigen spullen hebben, we delen alleen de source control. Nadeel daarvan is dat je inderdaad de controle kwijt raakt wie toegang heeft tot die source. Vandaar dat ik ook doe aan outsource-sharding, maar dat is weer voer voor een ander opinie stuk.

-1 Afas en King ken ik niet heel goed. Wij werken echter zelf met Exact Online en bijbehorende Apps. Ik krijg enkel de functionaliteit geboden die ik in mijn rol nodig heb en de interface die deze club heeft geimplementeerd in haar Apps voelt erg natuurlijk aan. Ik denk dat je software ontwikkelend Nederland tekort doet door te stellen dat deze ontwikkelingen niet al jaren op de agenda staan. Was dit artikel 4 jaar geleden geschreven dan was het een ander verhaal geweest uiteraard. Nu is het helaas mosterd na de maaltijd.

-2 BYOD wordt mainstream omdat de consumer zijn eigen spullen gebruikt voor zakelijk doeleinden. Niets of niemand stopt dat. Ook niet als de leveranciers van software achterblijven. Dan staan er namelijk andere leveranciers op.

Er is nog genoeg software die 'te zwaar' zijn voor alle byod peripherals. Waarschijnlijk zal dat wle zo blijven. Aan de andere kant, en dit is gewoon pragmatische kijken en denken met oog op veiligheid van data, ik laat het als bedrijfsvoerder niet eens toe dat byod een verhaal 'an sich' kan worden binnen mijn organisatie.

De reden is eenvoudig. Ik bepaal zelf de standaard na gedegen onderzoek en overweging. Niet diegenen die zich aansluiten en roepen wat zij het liefste zouden zien. Leuk dat een ieder dan een idee of mening heeft doch uit zin voor uniformiteit en simpel denken en acteren wil ik de voordelen van IT als carrier en niet de nadelen.

Waarom zou ik me werk op de hals moeten omdat anderen graag eigen 'gadgets' of spullenboel op mijn systemen willen aansluiten?

Ik hoor/lees over die mening bij anderen niet zoveel.

Twee opmerkingen die om een reaktie vragen.

"Hebben jullie ooit wel eens gedacht wat een gemiddelde gebruiker van software nou wil? "
Ja, daar gaat het nu juist om, de gebruiker wil zijn werk kunnen doen zonder rompslomp, daarvoor is een juiste keuze van de software nodig onafhankelijk op wat voor platform die draait.

"Zien jullie niet de rol die Apple heeft gespeeld in de consumentenmarkt doorsijpelen naar de businessmarkt?"
Apple is geen business-speler. Ze leveren gadgets die maar mondjesmaat geschikt zijn voor business-applications zoals een ERP.

Dit hele verhaal is niet nieuw, ik ben meer als 10 jaar weggeweest en heb me er over verbaasd hoe weinig er veranderd is. Ja, snellere processoren maar tragere software. Meer grafisch met meer problemen. En organisatorisch worden nog steeds dezelfde spelletjes gespeeld.

Het enig vernieuwende dat ik ontdekte was het FOSS ontwikkelmodel dat duidelijk toegenomen was als businessmodel.

Al bijna 20 jaar geleden werd er aangekondigd dat alle software webbased zou worden, bedienbaar met de browser. Ik schat in dat dit in 50-60% van de toen bestaande software, die nu nog bestaat, heeft plaatsgevonden. 20% van de aanbieders is failliet of overgenomen en er zijn nu nog 20% aanbieders die niet geloven in webbased of omdat ze dit technisch niet aankunnen. Sinds 2011 is app-based in een keer hot en moet de industrie nog een keer zich aanpassen. Nu moet het sneller omdat apps's erg veel worden gebruikt omdat ze veel dichter bij de gebruiker staan en ook vaak op een eigen apparaat. De kansen om te overleven voor partijen die zich niet aanpassen aan de nieuwe manier van applicaties ontsluiten nemen eindelijk in rap tempo af en dat is maar goed ook. Ik sluit mij aan bij de schrijver.

Ten aanzien van BYOD hebben een aantal expert een tunnelvisie ontwikkeld. BYOD wordt afgedwongen door de gebruikers omdat zij zich klant willen voelen van een afgenomen IT-dienst en geen gebruik meer wensen te maken van opgelegde diensten met bijvoerende apparatuur en betuttelende beheerders die alles willen beheren en bepalen.

Multi-tenant staat in de steigers en dan heb je het niet meer over dual simkaarten maar over virtuele simkaarten, zodat alleen dat wat beheert moet worden zal worden beheert en de gebruiker zelf kan doen wat hij wil om productief te zijn.

@ Willem
ik zie nog niemand de boekhouding op een telefoon doen.
Ook zie wat je krijgt zonder beheer, enorme hoeveelheden gekompromiteerde systemen.
Wie dat wil moet dat doen maar zakelijk gezien is dat niet zo slim.

@Technicus ik ben stom verbaast over je reactie. Als Technicus zou je net als ik toch aardig wars moeten zijn van een verhaal gecomponeerd door een marketeer.

Frank het is op zich niet zo moeilijk op software te ontwikkelen die efficient op een tabled draait. maar als organisatie zou je wel gek zijn om je infrastructuur in te richten met het idee dat werknemers hun eigen rotzooi wel meebrengen.
Zoals Maarten al aangeeft BYOD is een hype die zo lijkt het nu al langzaam op zijn retour is.
Bedenk immers, waneer een werkgever zijn personeel een iPad mee geeft teneinde het werk te kunnen doen is er geen sprake meer ban BYOD maar van gereedschappen verstrekt door het bedrijf, net als een laptop, een balpen en een bestelauto.
Als ik dan vervolgens begin te piepen omdat mijn zelf meegebrachte OLPC niet geschikt is voor de een of andere vage bedrijfsapplicatie, is er wel sprake van BYOD maar niemand die er dan om maalt, dit is wel waar het dan om gaat met BYOD.

Maar goed ik vind het allemaal maar onzin.. ik neem al jaren mijn eigen klapdoos mee naar mijn werk simpel omdat ik er thuis ook mee werk maar vooral omdat ik nu eenmaal niet met de gebruikelijke bocht overweg kan. duidelijk geval van BYOD dat software technisch ook nog eens nauwelijks ondersteund wordt.
Mijn opperhoofd heeft in alle elende maar een klapdoosje met W7 voor mij aangeschaft zodat ik ook. ehhh uhmmm tja.. waarom is mij nog steeds niet duidelijk....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-13T13:40:00.000Z Frank Hartog
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.