Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Tegenstelling

Steeds meer Nederlanders hebben een informaticaopleiding gevolgd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Vooral het aantal opleidingen op het vlak van business en ict is gestegen. De vraag naar ict’ers groeit nog steeds. Twee weken geleden opende Computable met het artikel dat het aantal vooraanmeldingen voor ict-opleidingen opnieuw is gedaald.

Deze tegenstelling riep vraagtekens op. Niet alleen bij mijn collega’s, maar ook lezers reageerden erop. Toch staan de berichten niet per se haaks op elkaar.

De ict-sector is nog jong. Er wordt nog altijd gewerkt aan een beroepsdefinitie en de daarbij behorende competenties. Ook opleidingen veranderen nog altijd. Waren er vroeger nog de ‘harde’ ict-opleidingen, nu balanceren steeds meer opleidingen op het vlak van ict en business.

Dat het aantal mensen met een ict-opleiding toeneemt is niet bijzonder; dat heeft te maken met het volwassen worden van de sector. Bij iedere professionalisering hoort opleiding.

Hoeven we ons dan helemaal geen zorgen te maken over het bericht? Zo eenvoudig is het ook weer niet. De stijging van het aantal mensen met een ict-opleiding komt vooral doordat het aantal mensen met een ict-opleiding op mbo-niveau is gestegen. De vraag naar ict’ers is vooral naar ict’ers met een hbo-opleiding of hoger. En het aantal mensen met een dergelijke opleiding is wel gestegen, maar dat zijn er niet genoeg vergeleken met de vraag ernaar.

Wat gebeurt er met al die mbo’ers met een ict-opleiding? Sommigen komen in de ict, anderen leren door en een deel gaat werken in een andere branche. Dat laatste is jammer. We hebben iedereen met kennis van ict zo hard nodig. Maar niet iedere mbo’er kan de stap naar hbo maken. Soms is daar wat hulp bij nodig. Werken en leren op hbo-niveau is misschien een optie. Volgens het ECABO staan werkgevers echter niet altijd open om leerlingen een kans te geven. Te weinig onderliggende theoretische kennis maakt het aannemen van een leerling onaantrekkelijk.

Toch is het bijscholen van mbo’ers door werkgevers een goede oplossing. Zo komen de mensen meteen in dienst en kan de werkgever de kandidaat kneden tot een werknemer die hij graag hebben wil.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij CBS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.