Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bezint eer gij begint

Bij schoolverlaters met een ict-opleiding staat de telefoon roodgloeiend als ze hun cv op een vacaturesite hebben gezet. Aan de andere kant van de lijn zijn recruiters die voor hun klanten op zoek zijn naar een kandidaat. Een van de jongeren die ik sprak, schrok van de commercialiteit van het wereldje. “Ze verdienen alleen al geld door mijn naam door te geven aan het bedrijf.” Welkom in de wereld van de ict, wilde ik bijna zeggen.

Voor recruiters en wervingsbureaus is deze krappe markt een markt waarin een hoop geld te verdienen valt. En dat doen ze ook. Helemaal niets mis mee. Dat is hun baan. Maar starters worden overdonderd. Het streelt natuurlijk ook je ego als je, binnen tien minuten nadat je cv op internet staat, al vier telefoontjes hebt gehad. En na het eerste telefoontje weet je echt nog niet dat er nog tien zullen volgen. Meteen afwijzen zal daarom niet vaak gebeuren.

Starten in de ict is lastig. De sector kent zoveel functies, maar ook daarbinnen zijn weer richtingen. Je kunt gaan programmeren voor een financieel bedrijf, maar misschien vind je het wel veel leuker om dat voor een groot levensmiddelenconcern te doen.

Welke smaak kies je? Op school word je er ook maar lastig op voorbereid. Zij laten je namelijk alle smaken proeven. Een goede ontwikkeling, want je weet pas of je het leuk vindt, nadat je het hebt gezien.

Misschien zouden scholen hun studenten, net als op de middelbare school, weer een studiekeuzeprogramma moeten laten doorlopen. Maar, hoorde ik deze week, dat is ook het eerste waar op gekort wordt als er niet genoeg docenten zijn.

Dus starter, bezint eer gij begint. Bedenk goed wat je wilt gaan doen en waar je het wilt gaan doen. Want een functie mag dan nog zo leuk zijn, als je deze uitoefent bij een bedrijf dat niet bij je past, dan vind je er nog niets aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.