Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geen UWV-hulp meer voor werkzoekende ICT'ers

Expert

Jack Portegijs
Eigenaar, ICT@Work. Expert van voor het topic .

Werkzoekenden met een uitkering staan er sinds 1 april alleen voor. Nee geen grap, bittere ernst. De pot voor hulp bij re-integratie is leeg. Helemaal leeg? Nee, in een oude sok werden nog enkele tientallen miljoenen gevonden. Het UWV gaat dit geld gericht inzetten. Alleen werkzoekenden die twaalf maanden thuiszitten, komen voor re-integratie in aanmerking. Maar... dan moeten ze wel een baangarantie kunnen overleggen. Gecertificeerde thuiszitters halen bij dit bericht wellicht de schouders op. Voor generalisten en ervaringsdeskundigen zonder de juiste papiertjes is dit andere koek. Deze groep wordt de kans ontnomen hun achterstand op de arbeidsmarkt in te lopen. En het wordt nog erger.

Maart vorig jaar is in de Tweede Kamer besloten dat na twaalf maanden alle door het UWV aangeboden banen passend zijn, zelfs als het loon lager is dan de WW-uitkering. Het UWV kan dat verschil dan aanvullen. Weiger je werk dat volgens UWV passend is? Dan kun je een lagere uitkering krijgen of de uitkering kan zelfs stoppen.

In het debat rond deze regelgeving verweet SP-Kamerlid Paul Ulenbelt minister Donner aan vernietiging van kennis te doen, door ingenieurs te verplichten om tomaten in de kas te gaan plukken. Volgens de minister kan het echter heel goed zijn voor de zelfreflectie van een hoogopgeleide om op een zeker moment in de kassen te gaan werken. De minister heeft makkelijk praten. Maar één ding is zeker. Na een jaar werkloosheid en een half jaar zelfreflectie in de postbezorging, is de kans dat je cv op de goede stapel komt te liggen niet bijster groot.

Op het moment dat ik dit schrijf is het UWV nog niet officieel naar buiten gekomen met een nieuw beleidsplan. In een vooroverleg met de re-integratiebranche is dit plan echter wel gepresenteerd. De re-integratiebranche (Noloc, Nobol en BoaBorea) is het grondig oneens met de visie van het UWV. Op 12 april is er nieuw overleg met de directie van UWV.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nederland kennisland ;-)

Waarom zaken altijd aan de Overheid overlaten?
Zakelijke initiatieven hebben vaker veel sneller succes.
Als een van de bedrijven die IRO's (Individuele Reintegratie Opdrachten) mogen uitvoeren lopen wij ook tegen het probleem aan dat de reintegratiekas bijna leeg is. Terwijl wij uit ervaring weten hoe louterend en verfrissend de samenwerking kan zijn met mensen die om een baan zitten te springen. Contacten met de ICT leveranciers leerde ons dat zij liever geld uitgeven aan uitkopen dan aan het aanbieden van een nieuwe toekomst door het inkopen of inhuren van een reintegratiebureau.

Ook blijkt dat mensen die uitgekocht zijn liever de centen in de spaarspot stoppen dan uit te geven aan een bureau dat de nodige professionele ondersteuning kan geven. Bedragen van 1500 tot 3000 euro zijn voor het zakenleven en voor de prive persoon onbespreekbaar.
Vandaar dat de UWV gelden snel uitgehold zijn. Zij immers trekken 4000 tot 5000 euro uit om iemand te herplaatsen.

Boudewijn van Achter LRM Group Veenendaal

Uit ervaring met vier reintegratie consultants (die mij als klant wilden) kan ik de les trekken 'van niet nodig'.

De aanpak is telkens het zelfde en op een niveau die mijninziens past bij de onderkant van de samenleving. De gemiddeld ICT valt daar niet onder. Is goed geschoold en weet exact wat zijn marktwaarde is.

Het probleem van werkloosheid ligt niet aan de specialist maar aan de markt die stil ligt.

Seniors/specialisten met dito salarissen kunnen ICT bedrijven niet plaatsen omdat opdrachtgevers voor 23 euro aan het shoppen zijn. Het kostenaspect en opbrengst ligt dan niet in balans met als gevolg reorganisatie ontslag.

Dit probleem lost geen enkel reintegratiebureau voor je op. De tijd en kosten met het traject is goed voor de zogenaamde coaches en/of ZZP- ers die aan dergelijke opdrachten hun inkomen via UWV verwerven.

Voor mij mag dit voor een goed opgeleide beroepsgroep stoppen. Zij moeten net als ik geduld hebben tot de economie weer aantrekt. Het arbeidstekort is er nog steeds met de vergrijzing. Dus nog even geduld dan hebben we allemaal weer werk.

Geld voor bijscholing is meer nodig. De techniek gaat snel en dat moet je bijhouden. Dus daar geen bezuinigen op toepassen!

Zorg dat je klaar staat voor de vraag van morgen.

John Roos
06 81430098
trajecten hebben ICT-ers in de regel niet nodig. Zij kennen hun markt

@John, Je hebt zag ik een stevig CV en ook een stevige mening.Toch ben ik het niet met je eens. Jij omschrijft het werk van een personal coach als basaal. Terwijl dat nu juist niet waar is. Coachen is worstelen en leren.

Wel ben ik het met je eens dat niet iedereen geschikt is om mensen van enig gewicht te ondersteunen. Daarvoor moet jij op zoek naar mensen die jou aan kunnen en jou op andere gedachten zullen brengen. Zo niet dan zit jij gevangen in de eigen denkbeelden en daarmee je oude bekende oplossingen. Heb je ooit overwogen zelf geld uit te geven aan een goed advies? Zo niet dan schaar jij je onder de partijen die zeggen "liever niet" en zal je inderdaad even moeten wachten. Een beslissing die jou en de maatschappij al snel duizenden euro's kan kosten.

Re-integratie is sterk gericht op schaal 1 en schaal 2 baantjes. Voor hoger opgeleiden is re-integratie nog steeds een niche-markt, omdat zij worden geacht om zelfstandig werk te vinden.

Vanuit de Wajong heb ik een keer werk onder mijn niveau gedaan. Ik was allang blij dat ik in een binnenomgeving werk kon verrichten en ook nuttig bezig was. Het was ook heel aardig werk. Maar toch viel het tegen. Er werkten namelijk voor een deel tokkies, met wie het niet klikte. Er werd gerookt op de werkvloer (lak aan de regels). Ook werden mijn mogelijkheden onderschat. Na 6 maanden goed functioneren werd de loondispensatie niet verlaagd. Deze werkgever teerde duidelijk op de subsidie van UWV. Kort daarna had ik ander werk gevonden.

Eerst maar eens alle ww regelingen gelijktrekken ook voor kamerleden. Dus stoppen met die 4 jaar durende wachtgeld regelingen.

De huidige naam laat al een beetje doorschermen waar het werkelijk naartoe gaat in deze maatschappij

UWV (te)WERK(stelling)BEDRIJF.

De Nederlandse overheid bepaald straks wie, wat, waar, en hoe tewerkgesteld gaat worden, gelijk een communistisch of dictatoriaal regime! Hierdoor blijft zij zichzelf voorzien van voldoende loonslaven, die zij vervolgens weer kunnen kaalplukken via de BelastingDienst, om hun eigen onverzadigbare "geldhonger" te kunnen blijven bevredigen.

"Maar... dan moeten ze wel een baangarantie kunnen overleggen."
Deze eis is ronduit belachelijk, want hoe kun je als werkwillige ict-ert in deze maatschappij ervoor zorgen dat je garantie hebt op werk??
Vorig jaar kwamen er al 5300 werklozen bij, en dit jaar gaat het gewoon door, daar de nederlandse ict-industrie vakkundig uitgemoord word door "Den Haag" en haar internationale ict_business vriendjes.

"Voor generalisten en ervaringsdeskundigen zonder de juiste papiertjes is dit andere koek"
Precies "CERTIFY OR DIE!", Ervaring == dood!
- Zo kun je je business_vriendjes in de opleidings-sector blijven spekken en gelijkertijd de werkwilligen kaalroven van hun eigen geld
- Iedereen in makkelijk verhandelbare loonslaven_hokjes plaatsen, dwingen
- De TOEGANG tot kennis afknijpen van diegene die het niet meer kunnen betalen om zich te laten (her)opleiden.


"Deze groep wordt de kans ontnomen hun achterstand op de arbeidsmarkt in te lopen En het wordt nog erger"
Het gaat Amerikaanse toestanden worden hier op het Europesche continent. "Please and Kiss the mighty goverments ass or rott away in the gutter".


Hoe ver laten we het nog komen?
Ik ben heel benieuwd hoelang de Nederlandse (beroeps) bevolking dit nog blijft pikken? Tewerk gesteld worden en financieel kaalgeroofd totop je bot door "Den Haag".
Alle je persoonlijke (bijv.eigen huis) , financiele (spaargelden, pensioen, beleggings-centjes) en bezittingen - via omwegen - laten ontnemen door een "stelletje incompetenten op Het Binnenhof".


TIP:
Als werknemer EN werkgever zou ik mezelf ook maar vast gaan indekken tegen "een opeens verdwenen OVERHEIDS _PENSIOENPOT!!!!" Nederland heeft immers veel schulden en dat loopt alleen maar op. Hoe denk je dat ze dit gaan aflossen?? Niet van hun eigen geld , maar over jouw rug.

Wat ik mij serieus afvraag bij het doorvoeren van een dergelijke maatregel is of dit ook op termijn leidt tot een lagere premie voor WW ?

Helemaal eens met John Roos, vakgerichte opleidingen voor ict-ers zet meer zoden aan de dijk. Jammer dat het geld alleen aan IRO-bedrijven betaald mogen worden. Veel geblaat een weinig wol, rendement nihil. Het zou een voucher moeten zijn, die naar eigen inzicht, zonder IRO-tussenkomst ingezet kan worden.

Vandaag te horen gekregen dat ik SaaS-slachtoffer ga worden tuissen nu en twee jaar. Sta je dan op je 57e/58e in een branche die door jonge honden gedomineerd wordt. Moet als het ware mijn eigen professionele graf graven door de zaak voor te bereiden. Sukkel dat ik ben doe ik dat ook nog.
Ben nooit te bereoerd geweest te werken, heb banen geaccepteerd die een fikse leercurve voor me betekenden, vele uren meer gemaakt dan waar ik voor betaald kreeg, veel in mezelf geinvesteerd. Allemaal voor niets naar nu blijkt... Kan ik tomaten gaan plukken met mijn Prince II-, MySQL-, Delphi-, VB- en netwerkkennis...

Niet alle werk is geschikt voor oudere mensen omdat deze mensen wellicht in hun werkzame leven alleen bepaalde overeenkomstige spiergroepen hebben ontwikkeld. Voor mij is een dag in de tuin werken, hoe graag ik dat ook doe, een uitermate vermoeiende en pijnlijke bezigheid. Naarmate ik het vaker doe krijg ik er meer handigheid in en gaat het wat sneller, maar nog steeds een stuk langzamer dan bij diegene die van het in de tuin werken echt zijn of haar vak heeft gemaakt.

Ik ben nu ruim 2 jaar werkloos en heb net mijn IRO beeindigd. In de tussentijd heb ik om een bijscholing tot Oracle DBA 11 gevraagd. Daarna was er baangarantie. En die is natuurlijk afgewezen. Te duur want de pot was op. Als ik alles op een rijtje zet, dan hadden ze 40.000 euro of meer kunnen besparen.

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-06T12:52:00.000Z Jack Portegijs
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.