Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

De herenclub

Vrouwen vinden ict niet sexy, maar kampen vaak ook met het imago over weinig technische kennis te beschikken. Voor lageropgeleiden is er in de ict geen plek, al-lochtone ict’ers komen moeilijk aan de bak en oudere werknemers krijgen het verwijt niet genoeg mee te kunnen met de snel veranderende ict-markt. Wat er voor de ict-arbeidsmarkt overblijft is een homogene groep.

De ict is een eliteclubje van hoogopgeleide, jonge, blanke mannen. Doet het u ook niet denken aan dikke sigaren, mooie leren bruine banken: de herenclub. Juist, heerlijk toch?

Dat vrouwen betere communicatieve eigenschappen hebben is inderdaad bewezen. Maar de afgelopen jaren hebben we prima laten zien zonder te kunnen. Dat de klant wensen heeft prima, maar projecten leiden uiteindelijk altijd tot resultaat. De klant moet achteraf niet zeuren dat zijn project tot de 70 procent van mislukte projecten behoort.

Natuurlijk heb je rond je vijfenveertigste aardig wat ervaring opgedaan. Maar de ict verandert zo snel. Service oriented architecture verschilt echt wel van het oude enterprise application integration en ook software-as-a-service is iets anders dan ASP, dat vijf jaar geleden zo populair was. De oude mainframesystemen krijgen we wel gekoppeld aan een nieuwe infrastructuur; ook de Cobol-software krijgen we opnieuw geprogrammeerd. Daar hebben we toch geen kennis voor nodig? Hoe moeilijk kan het programmeren van een derde generatie programmeertaal zijn?

En wat hebben we aan de kennis van lageropgeleiden? Het werk wat zij doen wordt toch naar India geoutsourced. Het is bekend dat daar heel betrouwbare, veilige software vandaan komt.

Kortom: we hebben de betere communicatieve eigenschappen van vrouwen niet nodig. De ervaring van de oudere werknemer kunnen we ook niet gebruiken. En wat hebben we aan allochtone en lageropgeleide werknemers? De ict is een eliteclubje. Laten we het alstublieft ook zo houden. We hebben de komende tien jaar potentiele kandidaten genoeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-13T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.